小學三年級奧數

Q10
|
請問是學什麼?
Jasmine-4711
|
topick.hket.com/article/1441205/小學奧數題醫生都考起%20%E3%80%8030秒內你答到嗎?
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-13 14:31
topick.hket.com/article/1441205/小學奧數題醫生都考起%20%E3%80%8030秒內你答到嗎?

假設去字係8,4x8=32,才可進個大數谷成三位數,所以人係2,下要大數至進位,下係9,咁剩番一個洞,上係1

学邏輯和推理及數学理論,同学校syllabus 好唔同

有校際賽,所以学校都想学生入奧數班及出賽。個人覺得可有可無,是给叻人讀的。其他人想爆頭都計唔倒,医生都被考起。

利申: 我係撞中,因我估百位數只可是1或2,但個位數一定要雙數,咁人=2,用這開始估其他。3x4=12但太少,不能谷出百位數....
Q10
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-13 14:31

Thank you!
nico011296
|
Q10 發表於 18-9-13 14:13
請問是學什麼?

三年級大約係lee啲 我都有D唔識

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Q10
|
nico011296 發表於 18-9-13 14:51

嘩!好深!
Poyau
|

|

8x6÷(8-4)=48÷4=6 (日)

144是用來計的,1000件又好,100件又好,答案都是一樣
AXG
|

我三年級都冇資格讀
tsung
|