論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

此工主勿請 : Cortones JoeXXX Rose TesXXX (Passport No. P211XX92A)。

第一次來港當旅遊,做1個月就同我resign,聲稱會回家不再搵工,以防大家中伏。我在荃灣南豐"力X"僱傭中心請,agent 極力推薦,說此工主好乖好醒好勤力,結果……喜歡出街,玩自拍,開心 share 你全家上網 (已警告都照放)!

23/7 入屋,頭兩日已多次問我可唔可以玩電話,又大口氣話我間屋細,1日都做得晒D清潔。我原意請工主係湊小朋友,其次煮食最後清潔,第一個月工主只顧後兩樣。

24/8 第一次放假,即比人教壞,開始連清潔工作都唔跟,下下要我叫抹乜佢就淨係抹乜,日日黑口黑面。(此時已帶工主同 agent 重申我們要求)

31/8 放第二次假,即多次致電給我要求取回passport,當時我沒睬佢。直至 9/9 同佢再上 agent 到取,但我要求先簽字承諾不會借錢&走佬,結果即比1個月通知我。

此工主將會於 9/10 離開我屋,打算 15/10 才離港,以防工主在 9-14/10 期間找工,提早公告免有僱主再受傷害。

子爵府

wendyhorace 發表於 18-9-13 15:49
此工主勿請 : Cortones JoeXXX Rose TesXXX (Passport No. P211XX92A)。

第一次來港當旅遊,做1個月就同我 ...

寫信去入境處投訴公主。

一個月就辭工,理由回家,懷疑辭工理由不真實,只是來港跳工,要求入境處如再收到工人work visa application, 請入境處慎重考慮

wcpcelia    發表於 18-9-14 09:59

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝提醒

大宅

wendyhorace 發表於 18-9-13 15:49

第一次來港當旅遊,做1個月就同我 ...

呢間真係黑店!收左錢就唔好理你!
次次都話你信我啦,明白你情況呀 你搵邊個agent ?

複式洋房

回覆 美中鴨子 的帖子

你都幫襯過呢間僱傭公司?佢地又係打完齋唔要和尚?
收晒錢就冇售後服務?

大宅

wendyhorace 發表於 18-9-20 10:48
回覆 美中鴨子 的帖子

收錢前就信我啦,信我呢,CV寫得好靚好吸引!
收左錢後就成日都唔覆msg 你死你事!工人有問題都完全唔洗幫你解決!份CV 仲要好多內容係假

大宅

wendyhorace 發表於 18-9-20 10:48
回覆 美中鴨子 的帖子

邊個幫你跟架?

複式洋房

回覆 美中鴨子 的帖子

本身我識阿囝同學媽媽,點知佢交比啲手下跟 (斤欠),但又唔係好肯跟,佢自己又唔係好理,最終咪搞到嘥錢嘥心機失感情囉。咁你又邊個跟?

洋房

wendyhorace 發表於 18-9-21 10:32
回覆 美中鴨子 的帖子

本身我識阿囝同學媽媽,點知佢交比啲手下跟 (斤欠),但又唔係好肯跟,佢自己又唔係 ...

咁後尾點仲有無跟?通常應該一年來可以半價換工人

複式洋房

回覆 lovelovebbchu 的帖子

係可以半價呀,但介紹埋嗰啲都揀唔落手,所以人地不了了之,咁嗰萬蚊就袋袋平安啦! 個工人番歸後不知幾開心添,不停吃喝玩樂都唔使做,嚟旅遊前,agent講到佢需要搵錢養家結婚,又話最少做完約,又話醒目積極……通通都假嘅!

首頁

尾頁

跳至