請大家告知工人菲姐,特別是居住菲國中北部的

老翻太太
|

明晚(fri)下午至入黑前到安全地方暫避,我家姐姐家人正正住在北部落少少,我都好擔心

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
老翻太太
|
工人同我講佢地住郊區的,政府對颱風預告無我地咁詳細,淨係知有風到,可能未必意識到嚴重性,最怕是2013年海燕重演
catcatcat549
|

up
ksviola
|
佢地都慣左三日唔埋兩日又打風
我見佢都唔太擔心

老翻太太
|
ksviola 發表於 18-9-13 19:22
佢地都慣左三日唔埋兩日又打風
我見佢都唔太擔心

但今次不同吧,風速250km ,上次個海燕死萬幾人,就是因為當地人缺乏颱風資訊,太老定
Jumama2000
|
我家姐姐幾日前已經擔心緊,可能直撲她家。
tsung
|
Up
香港熊貓
|
你放心,工人每時每刻機不離手,消息勁過你
|
香港熊貓 發表於 18-9-13 21:47

咪係!
emimi
|
我工人姐姐好似係呢度附近,聽佢講屋企人話好大風但佢地冇理,實際距離幾近我唔知,所有颱風消息都係我同佢講,可能佢見慣打風冇哂感覺
JD930
|
Jumama2000 發表於 18-9-13 19:39

我姐姐都係
Ytfc
|
我姐姐話佢住果邊聽日學校停課,佢都話個風幾勁下
老翻太太
|
emimi 發表於 18-9-13 22:44
我工人姐姐好似係呢度附近,聽佢講屋企人話好大風但佢地冇理,實際距離幾近我唔知,所有颱風消息都係我同佢 ...

我工人除了工作期間,都是機不離手,但我同佢講時佢好驚訝原來係咁勁,佢以為係一般果d, 仲話家人諗住留喺間屋度,我答佢真係吾好留在家,因為個風勁過2013年果個,當時佢所住一帶連佢間屋都塌左,死左好多人。其實多口提醒姐姐一句又吾會少左忽肉,可能真係會救到人一家
ming1020
|
Jumama2000 發表於 18-9-13 19:39

我家姐姐都好擔心,佢話d屋起得幾靚都冇用,屋企人已經去左第二度避風,佢話預計停電好多日
Poyau
|

Poyau
|
香港熊貓 發表於 18-9-13 21:47

有消息 可惜無意識嚴重性 打風都想外出
Charlotte_mom
|
祝平安
樓主好心地。我頭先都有問工人姐姐,佢近中部就無咩影響
fatmommy
|
老翻太太 發表於 18-9-13 18:55
工人同我講佢地住郊區的,政府對颱風預告無我地咁詳細,淨係知有風到,可能未必意識到嚴重性,最怕是2013年 ...

我姐姐住得超近北邊岸邊,佢頭先忍唔住喊話已經停左電,好擔心呀
fitfish
|
提點下都好。
esmehouse
|