星期日打風,會不會改比工人星期六放假?

|
想提出叫佢提早一日放假,咁星期日留在家,
但又怕開左個頭,
下次如果星期六日都打風,佢要求星期五放就唔掂,
因星期五冇人睇小朋友

比你,會點做?
eziznw
|
19841984 發表於 18-9-13 19:49
但又怕開左個頭,
下次如果星期六日都打風,佢要求星期五放就唔 ...

唔會轉,我諗工人都唔想轉
Dragonmama2012
|
我同左工人講,星期日打風就唔好出街,另一日再補假俾佢。

我擔心唔補假,又唔可以焗限佢唔准出去,出去又擔心佢安危。再話佢知保險唔包,打風無交通工具。

香港好少打足兩日八號風球或以上
Fishbbmama
|
工人姐姐又冇主動話調, 你唔需要主動提出吖。反而你應該預先同佢講如果8號10號叫佢留係屋企休息唔好出去就真。
唔係佢有咩事你就麻煩, 同埋一陣出左去真係打10號佢都唔知有冇車返返你屋企
tester5
|
但又怕開左個頭,

姐姐星期日想見朋友,唔會想改架。
或者星期日,出唔到街offer比多一日人工佢當ot, 仲要睇佢肯唔肯喎。
上次8號我姐姐就照要出街,我由佢叫佢小心就好。

ccw1830
|
雖然我無工人,哩個topic問得好好,留毛學野......
我以前出黎做野,都遇著放假先黎打風,又係提早一兩日知,其實我呀姐可以幫我調假,咁我就唔會"sit"左日假 ,但我姐無咁做到,理由同你差唔多,我聽完,又覺得係,而且對其他同事唔公平,之後我都無野....
但今次套係姐姐身上,真係唔知點算好
moma1023
|
但又怕開左個頭,

我改左啦,星期六放。
人命安全緊要D,其他野可以再安排。
YAC0601
|
我工人不嬲係放星期六,佢話佢啲fd老闆都叫佢地改放星期六。
Cheung1234
|
moma1023 發表於 18-9-13 20:09
我改左啦,星期六放。
人命安全緊要D,其他野可以再安排。

一樣
stepfhenie
|
安全緊要~ 可以同佢講清楚今次特別D 轉比佢, 但唔係次次都可以~
jacky1666_hk
|
但又怕開左個頭,

never wor 我姐姐試過8號都照去街,個次朝早掛,下就已解
fukuoka_saga
|
我講明打風不要出,我補錢補假。

上次8號都一早出門。
大力大力
|

會~

剛剛老婆同工人姐姐講,週日打大颱風没交通工具,叫了她放週六~
birdbird
|
我唔會調假 。

另外, 成日有人話保險唔包8號風球, 其實果d人有冇睇过自己買的外傭保險份保單上咩係唔包?!
ac.ac
|
但又怕開左個頭,

問左佢,佢自己決定
晴佳
|
我俾佢揀放星期六或者唔放我補錢,講左今次個風好勁,唔好出街。。一陣佢照放,保險唔包但我地要照負責。。
芙蓉BB
|
我同佢調左星期六放,橫掂星期日留係屋企可以煮飯,又吾想佢星期日出街危險,咁大家各取所須
|
Fishbbmama 發表於 18-9-13 19:55
工人姐姐又冇主動話調, 你唔需要主動提出吖。反而你應該預先同佢講如果8號10號叫佢留係屋企休息唔好出去就 ...

上次八號,但我呢區不是太大風大雨,佢果次照出去
heilok
|
我叫拒自己決定sat or sun 放假
timsy
|
但又怕開左個頭,

我不會轉