有冇jm經期過長而可以成功調理至正常呢?

jarjarjar
|

而家經期平均45日,check過紅d成30日左右先排卵,成個週期都長晒,好影響生bb計劃,想請教有冇jm同樣過長,而又調理反正常30日左右呢?
wsyggk
|
我以前長到你唔信,後尾keep住個個星期去游水變返regular。
小驚
|
jarjarjar 發表於 18-9-13 20:20
而家經期平均45日,check過紅d成30日左右先排卵,成個週期都長晒,好影響生bb計劃,想請教有冇jm同樣過長 ...

無調整返30日,週期平均 37-42 日,我已經 21 週喇。
我無 check 紅d,只係跟據app計排卵就中。
其實如果你嘅經期係穩定45日,又無愈來愈長嘅情況,應該算係正常?
iclegogo
|
我以前經期都好唔準時,45-55日都有,後尾睇中醫好返小小縮到36日左右,始終都去唔到30日
hamsterma
|
jarjarjar 發表於 18-9-13 20:20
而家經期平均45日,check過紅d成30日左右先排卵,成個週期都長晒,好影響生bb計劃,想請教有冇jm同樣過長 ...

我見好多人都去睇中醫調
我要做媽媽
|
你試過睇中醫調理未?我見好多媽媽經期問題多數都係睇中醫
summervibe
|
wsyggk 發表於 18-9-13 20:27
我以前長到你唔信,後尾keep住個個星期去游水變返regular。

x2, 同睇中醫
jarjarjar
|
wsyggk 發表於 18-9-13 20:27

我都覺得我可能係長期唔做運動引致,但我又唔識游水,跑步會唔舒服,唔夠氣,都唔知做咩運動好。。
emmmacyk
|
jarjarjar 發表於 18-9-15 17:43
我都覺得我可能係長期唔做運動引致,但我又唔識游水,跑步會唔舒服,唔夠氣,都唔知做咩運動好。。
...

嚟緊天氣會涼啲,多啲行路散下步先,或者行啲簡單山徑,等個身體適應下。
我生完第一胎之後,經期冇準過,一時4×日,一時2×日,幾時排卵都唔知,啱啱check到中咗!
wsyggk
|
jarjarjar 發表於 18-9-15 17:43
...

行山/踩單車/競步
GCHK
|
我以前都唔準,有睇中醫調理
rosey2056
|
我睇中醫調理,介紹幾個 frd 都話有用
haha748494
|
M期長應該唔會影響受孕啩,中醫系可以調理嘅。
jarjarjar
|
emmmacyk 發表於 18-9-15 17:47
嚟緊天氣會涼啲,多啲行路散下步先,或者行啲簡單山徑,等個身體適應下。
我生完第一胎之後,經期冇準過, ...

恭喜你啊,我都打算出年年中備孕第2胎,所以想搞好啲經期先