嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

疫情之下無得返學,提早放暑假,有咩可以做

~三手辮練習

圖中公仔,我係用激絨毛,上淘寶要搵不織布(2mm厚度)。若冇布,用卡紙也可。因方便清洗用激絨布會好啲。

因我家只有白色尼龍繩,若大家家有粗棉繩或不同顏色尼龍繩更好。可用不同顏色,方便教導小朋友點樣練習三手邊嘅技巧(左搭右/右搭左咁)

ps.若想後面美觀一啲,可唔用針線。用特製膠水貼都得,不過方便洗同唔想有啲膠嘅味道就選擇用針線。
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

這次的小肌肉活動,大小朋友也喜歡,不過留意指甲油有少許氣味,小朋友或會覺得有點刺鼻。

廢物利用
我把裝雪櫃/廚具的紙皮箱畫了手掌,然後剪下。

可先讓小朋友分辨左右手及對比自己的手,從而認識大小的概念。

之後讓小朋友手眼協調在指定位置塗上指甲油。
attach0/tmp/phpdJuXuQ
attach1/tmp/phpUroVTA

洋房

寶石宮

回覆樓主:

*\(^o^)/*
attach0/tmp/phpqEAdNG
attach1/tmp/phpgvsf9q
attach2/tmp/phpuG1kvb
attach3/tmp/phpycBtRV
attach4/tmp/phpwqrHdG

首頁

尾頁

跳至