想生BB

跳至

首頁
45678...14

尾頁

複式洋房

Y.L 發表於 18-9-15 22:56
回覆 elaine_s 的帖子

腸激我都係第一次聽,不過係咁痾,都係有問題,經一事長一智,有咩唔妥即刻打去醫院 ...

係呀,第一次我無喊到,就當係一個

複式洋房

Y.L 發表於 18-9-15 22:56

腸激我都係第一次聽,不過係咁痾,都係有問題,經一事長一智,有咩唔妥即刻打去醫院 ...

係呀,第一次我無喊到,就當係一個經驗,但第二次我已經小心左好多同無咁緊張,當宣布失敗一刻真的好心痛。
醫生話腸激係因為太緊張做成,好似小朋友考試前會好緊張,緊張到肚痛要去厠所咁囉...

複式洋房

elaine_s 發表於 18-9-15 23:07
係呀,第一次我無喊到,就當係一個經驗,但第二次我已經小心左好多同無咁緊張,當宣布失敗一刻真的好心痛 ...

我都唔知點解day3胎雪完又可以培植到day5 ,我都係聽醫生講話點做我就點做,不過個胚胎個樣同網上見到嗰d係爭d,一望就知唔係最靚。

大宅

我第二次放两粒,子宮環境又照到有黃金三條線,以為掂硬,醫生打來話失敗,同醫生講講下電話都爆喊,接受唔到個刻

複式洋房

Y.L 發表於 18-9-15 23:11

我第二次放两粒,子宮環境又照到有黃金三條線,以為掂硬,醫生打來話失敗,同醫生講 ...

好明白,身同感受,ivf媽媽真係好勇敢,初初無諗過自己會行到呢一步,好後悔自己點解唔早d做,如果早多幾年個成功機會應該會大好多。

大宅

Y.L 發表於 18-9-15 22:59
回覆 船兒 的帖子

醫生都話我地既成功率好高,但係一次又一次失敗,好灰
咁可能精子影響質數!

唔好灰心,我大你地好多都bingo,你地一定得,祝好孕

大宅

我發夢都無諗過自己要行ivf呢條路,當醫生同我地講只可以做ivf時,我係診所都已經喊左出來,之後收拾心情,接受左做ivf,點知一次又一次失敗,失敗到有啲麻木了

大宅

回覆 船兒 的帖子

多謝你的鼓勵
精子問題,醫生就話個lab會解決到,應該係我卵子質素唔靚,所以胚胎先著床唔到,但係我就唔明,我既卵巢功能amh都有2點幾,都叫合格,點差都有個普架

你咩問題先做ivf架?

大宅

Y.L 發表於 18-9-15 23:36
回覆 船兒 的帖子

多謝你的鼓勵
精子問題可以用lab解決咁得意?
我就相方都冇問題!

純粹因為遲緍,高齡心急先ivf

複式洋房

Y.L 發表於 18-9-15 21:54
回覆 YLdreams 的帖子

我轉醫生其實最大原因係想轉個Lab,之前個Lab我真係覺得無信心,我都覺得醫院會比診 ...

Lab 的環境的確係醫院好好多,老公話取精間房醫院都舒服D

我5月頭失敗左就即book教授6月尾有得見,中間比自己休息調理下,做運動

教授同Dr 最大分別係睇完數據唔會免強去試.佢話條件未ready免強做失敗左生理壓力仲大.
我初診時岩MC day 3.教授睇左舊報告問左一堆問題,佢已建議我食DHEA (之前Dr話咩都唔駛食)之後又驗左一D之前無驗既野
我打針D卵無反應,佢知我有飲中藥就叫我停藥比佢試.
佢未照只睇數據已知大約有幾粒,佢講明無7粒唔開針...好彩嗰時有8粒

老公想抽完放鮮胎比Prof reject左,話內膜太厚,D藥未清晒..佢要子宮ready 先肯放

教授會因我身體狀況去決定next step

大宅

littleangel09 發表於 18-9-15 17:27
犯錯..
諗住去仁安..我諗搵間醫院好d ...都有諗過瑪麗/威院私症,不過抽卵不是全麻就有d 卻步..
...

威院私家抽卵係吸入鎮靜劑令你訓覺,我覺得同全身麻醉感覺分別不大,好快已經訓了覺,程序上簡單一點亦唔痛的

伯爵府

Manmanman12345 發表於 18-9-15 15:20
我子宮環境好,有黃金三條線,day 5 胎,AMH 得1.0x 都有着床,但最後8w 停左心跳,應該都係胚胎質素問題
...

咩係黃金三條線?

大宅

zxzx 發表於 18-9-16 09:20
咩係黃金三條線?

代表子宮環境好,平滑

大宅

YLdreams 發表於 18-9-16 08:55
Lab 的環境的確係醫院好好多,老公話取精間房醫院都舒服D

我5月頭失敗左就即book教授6月尾有得見,中間比 ...

教授級真係吾同d,
周醫生都係吾主張食咁多supplement, 無叫我食DHEA, 但我問胚胎専家話有幫助

第一個月day 2 照有9粒卵泡,第二個月day 2照得6粒卵泡,周醫生話可以再等下個月,但我等左好耐好想開針,當時不知道6粒屬於好少,周醫生就叫我自行決定,沒有多說什麼,及同我分析。其實專業既醫生應該告訴我6粒代表什麼,咁少最後會得好少胚胎,放胎得一次機會等等

我覺得周醫生都係一般,沒有太用心,亦可能太多病人,對我的case 都常常不記得,每次見時間超短,失敗了沒有安慰亦不會搵原因,我之前流產後來m ,完了覆診時說一日暈幾次,她都沒有什麼跟進,只叫我可以再試,好像沒有考慮我的身體狀況,所以我不會再搵她了

大宅

elaine_s 發表於 18-9-15 23:11
我都唔知點解day3胎雪完又可以培植到day5 ,我都係聽醫生講話點做我就點做,不過個胚胎個樣同網上見到嗰d ...

係咪好多碎片?

複式洋房

Manmanman12345 發表於 18-9-16 10:17
係咪好多碎片?

有一個都多同融埋一齊,另一個就發展到有初期胚囊

大宅

Manmanman12345 發表於 18-9-16 10:15
教授級真係吾同d,
周醫生都係吾主張食咁多supplement, 無叫我食DHEA, 但我問胚胎専家話有幫助

教授級個價錢係咪貴好多既?

大宅

Lovehopefaith 發表於 18-9-16 08:59
威院私家抽卵係吸入鎮靜劑令你訓覺,我覺得同全身麻醉感覺分別不大,好快已經訓了覺,程序上簡單一點亦唔 ...

我上網睇話有些人未抽完已醒醒地..感覺痛..所以有d 驚..
有無得揀醫生?

大宅

littleangel09 發表於 18-9-16 11:03
教授級個價錢係咪貴好多既?

我未睇過Dr Li, 爬文睇係貴些,但不用等太耐

大宅

回覆 YLdreams 的帖子

謝謝你的寶貴分享
我諗住休息两個週期,預十一月去見醫生,星期一打去約時間先

李教授價錢係唔係貴好多,你由初診到放完胎一共用左幾錢?

之前啲報告我都會拎揾去,可以省得就省

可以講下你咩問題先要做ivf嗎?

還有什麼要留意,麻煩你指教,Thx

首頁
45678...14

尾頁

跳至