杞子係咪甩色?

sfccwy
|
之前係「樓下」買,洗之前無留意,洗洗下見到有d好似甩色咁,一撻撻

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sfccwy
|
微距鏡頭下的「甩色嗎杞子」

blackberry
|
你影個椗嚟睇,個椗係白即冇染過色,個椗紅色就染過色,天氣然既浸水甩色都正常
sfccwy
|
blackberry 發表於 18-9-13 23:09
你影個椗嚟睇,個椗係白即冇染過色,個椗紅色就染過色,天氣然既浸水甩色都正常
...

有d有白色,有d冇白色

sfccwy
|
樓x 對員工咁衰,會唔會對客一樣衰㗎
blackberry
|
sfccwy 發表於 18-9-13 23:24
有d有白色,有d冇白色

放心食,冇染色,甩色正常
siuman3317
|
blackberry 發表於 18-9-13 23:33

而家先知我以為放耐左掉左添
Rilakkuma12
|

我食好多杞子,一沖就甩色,所以不可用熱水,凍水沖一下就好,我買過好多款,一田有隻免洗,睇有白點就可以買

但我買咁多冇一撻撻咁嘅,今朝飲點點綠,沖完幾次熱水都係完整色,就算葯材鋪都冇咁

Moti
|
Rilakkuma12 發表於 18-9-14 00:35
我食好多杞子,一沖就甩色,所以不可用熱水,凍水沖一下就好,我買過好多款,一田有隻免洗,睇有白點就可以 ...

咁係好定唔好?
Rilakkuma12
|
Moti 發表於 18-9-14 00:44
咁係好定唔好?

唔知等高人解答,可能只是放咗好耐
sfccwy
|
blackberry 發表於 18-9-13 23:33

Thx
sfccwy
|
Rilakkuma12 發表於 18-9-14 00:35
我食好多杞子,一沖就甩色,所以不可用熱水,凍水沖一下就好,我買過好多款,一田有隻免洗,睇有白點就可以 ...

我之前喺藥材舖買杞子,又係用熱水沖,雖然有甩色,但係都冇一撻撻深淺色,所以唔知有冇問題
Rilakkuma12
|
sfccwy 發表於 18-9-14 08:17
我之前喺藥材舖買杞子,又係用熱水沖,雖然有甩色,但係都冇一撻撻深淺色,所以唔知有冇問題
...

係咪迫實哂放所以咁,我買過百佳尚品一包包都 ok,平啲,點點綠就大粒,有機味道好似好啲
算死草
|
sfccwy 發表於 18-9-13 23:00
之前係「樓下」買,洗之前無留意,洗洗下見到有d好似甩色咁,一撻撻

...

似原本粒杞子唔靚再晒乾
Poyau
|
sfccwy 發表於 18-9-13 23:30
樓x 對員工咁衰,會唔會對客一樣衰㗎

希望唔會