自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

hokabb 發表於 18-9-14 00:06
就係因為佢哋唔明唔知先要我哋依啲有經歷嘅人講比佢哋聽,一萬人入面有一個被點醒咗都好呀!智理名言係要 ...

所以依家係會講:讀書係為咗得到自己想要嘅嘢,唔會再講有得揀。因為家長一開始已用行動否定「有得揀」呢樣嘢,再咁同啲中學生講其實難聽過粗口。

珍珠宮

hokabb 發表於 18-9-13 23:24
「孩子,我要求你讀書用功,不是因為我要你跟別人比成績,而是,我希望你將來會擁有選擇的權利,選擇有意義 ...

我都係咁同仔講,所以佢讀書從來都自覺!

未必是朂top,但也不差

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

其實上星期至討論過中年轉工問題
我話書到用時方恨少,有條件有選擇,古往今來不嬲都係弱肉強食
聽唔入耳咪覺得難聽過粗口,串佢云云
我話無人會嫌學歷多,你敏感左

大佬啊,蝴蝶同螞蟻嘅比喻,細路仔都識啦

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

馬爾太 發表於 18-9-14 06:35

所以依家係會講:讀書係為咗得到自行想要嘅嘢,唔會再講有得 ...

唔,你又有道理。

子爵府

yamaneko 發表於 18-9-13 23:56
最慘係孩子覺得自己大把青春,遲些讀都得。現在先享樂,再等一個伯樂,發掘到自己的長處。現在不讀書,因為 ...

佢肯咁諗都係好事。享樂要用錢;要錢就要搵嘢做;出嚟做嘢就知學歷係幾咁緊要!玩電競你都要識英文先啦!

大宅

hokabb 發表於 18-9-13 23:21
題記:如果孩子們想學習,我們無法阻止他們;如果孩子們不想學習,我們也無法強迫他們——教育學家傑克.弗 ...

講得好

琥珀宮

hokabb 發表於 18-9-13 23:21
題記:如果孩子們想學習,我們無法阻止他們;如果孩子們不想學習,我們也無法強迫他們——教育學家傑克.弗 ...

讀書唔係只係讀書本上嘅知識,係學習嘅過程中會學到如何分析,思考,甚至增強記憶能力,讀得多書嘅人係同一問題上,與學歷較低者一定有相差,睇嘅方向及角度都唔同。

男爵府

hokabb 發表於 18-9-13 23:24
「孩子,我要求你讀書用功,不是因為我要你跟別人比成績,而是,我希望你將來會擁有選擇的權利,選擇有意義 ...

我冇睇龍應台,不過我一直都係咁樣同我小朋友講

用戶要求終止服務

mandy952 發表於 18-9-14 08:53
讀書唔係只係讀書本上嘅知識,係學習嘅過程中會學到如何分析,思考,甚至增強記憶能力,讀得多書嘅人係同 ...

同意,讀書基本上都係增進知識,尋求事實嘅真相,除學校嘅課本,好多課外書都有好多哲理,訓練一個人嘅思維,睇得書多嘅人,溫習上面所花嘅時間係比人哋短好多,因為佢哋記憶力亦會好咗......所以要多閱讀.....

我唔會同小朋友講第時佢哋會有幾多條鎖匙,可以周身刀,選擇多,因為佢地始終未有相關嘅人生經驗,對佢哋來講未必會明白,但係如果佢哋發現咗尋求知識嘅樂趣,自自然然會喜歡讀書.....

琥珀宮

^—^ 發表於 18-9-14 09:16
同意,讀書基本上都係增進知識,尋求事實嘅真相,除學校嘅課本,好多課外書都有好多哲理,訓練一個人嘅思 ...

書中自有黃金屋,其實淨係加強記憶力已經好好多

用戶要求終止服務

mandy952 發表於 18-9-14 09:31
書中自有黃金屋,其實淨係加強記憶力已經好好多

同意

大宅

hokabb 發表於 18-9-14 00:20
笑話一則:嗰時我講依個道理嗰陣,我細仔突然問我有冇隨意門

姐係佢唔明攞
當然我覺得文章好有道理,但打唔打到入青少年心中又係另一個問題

少少既分享:話說參加過一個學術研討會,其中一個國家嘅學者請教演講者,點樣推動演講中醫療政策,演講者話:我見到你國家做咗好多相關工作,但比較理論層面。我嘅方法係「講故事」,將故事一個一個咁講,一個省一個縣咁講,真實、感動既故事,先至會觸動人心
我細個阿媽都係用呢個方法帶出讀書既重要,有選擇會點呢?冇選擇又會點呢,人生會變成點呢?用自己,人地既、真實既故事帶出去

共勉之

子爵府

babyangie 發表於 18-9-14 09:55
姐係佢唔明攞
當然我覺得文章好有道理,但打唔打到入青少年心中又係另一個問題

佢嗰陣得4歳,啱啱先開始睇多啦a夢,唔明有幾奇只不過我同哥哥講佢聽到搭吓嘴咋!
講開又講唔知係有成效定我大仔開竅,老師同我講喺佢中一新生自個介紹,當所有同學只介紹自己背景同喜好,但只有我仔介紹完自己後明確指出自己將來嘅目標,老師覺得好驚訝,話以家嘅小朋友就係缺少目標,再加上佢學校平日表現,覺得佢係一個不可多得嘅可造之材云云。
依個就係我想要嘅效果,雖然佢未必資質聰穎,但起碼努力向上,喺完全陌生嘅環境,離開家人自己一個孤身喺外國都可以無謂無懼咁為自己將來舖路

再者一個人又點會單單只憑幾篇文章幾個故事可以改變?但當小朋友未遇到人生中嘅伯樂,我自己就想親手係則邊扶吓佢提吓佢,遇到有道理同美好嘅嘢就同佢分享吓

當然人大咗就會知道好多道理文章呀都係被美化咗,例如讀書咁,喺咪一定讀得多就好,有人可以話使鬼咩,識人好過識字啦,邊個話讀到書就一定有選擇嫁,然後與一千幾百個例子出嚟,但依啲説話我覺得大人之間討論可以,小朋友年青人係一個追夢嘅時候,大人又何必一定要將最灰暗嘅嘢當面揭穿?唔通仲嫌依家我哋社會風氣仲未夠灰咩?

Sorry 有啲長氣添

子爵府

回覆樓主

你有冇睇哂篇文章?入面唔止話讀書只係為有選擇喎,用玩電腦遊戲為例都有,舉咗好幾個例,不如你再睇多次,睇吓會唔會有得著?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我冇特別講
每個人都有自己責任,我作為母親既責任係返工搵食照顧佢地,佢地既責任係好好學習。
身教就夠。
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

回覆樓主:

我女問過這問題了
我答她
讀書可讓你有選擇的機會
很多工作都需要學歷或專業資格
你冇既,果類工作就唔到你去做
咁你想呢?佢當時得6歲
都明我講咩呀

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-9-14 07:18
其實上星期至討論過中年轉工問題
我話書到用時方恨少,有條件有選擇,古往今來不嬲都係弱肉強食
聽唔入耳咪 ...

無錯我曾經同啲仔講千里馬同伯樂嘅故事,喺後面亦同佢哋講遇到伯樂之前,都要先裝備自己成為千里馬之後故事先會完整。如果唔係千里馬,就算遇到伯樂都無用

寶石宮

2023年兔年勳章

hokabb 發表於 18-9-14 00:02
我同啲仔講讀幾多書係揸幾多條鎖匙,人生就好似有好多度門,有啲門可以唔用鎖匙用力撬開都可以,不過有鎖 ...

鎖匙比喻好好 有匙有選擇

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

謝謝分享

子爵府

hokabb 發表於 18-9-14 13:11
佢嗰陣得4歳,啱啱先開始睇多啦a夢,唔明有幾奇只不過我同哥哥講佢聽到搭吓嘴咋!
講開又講唔知係 ...

agree with you! 有得揀同有目標係兩件事。你同中學生講有得揀,佢會問返你有咩可以揀?我依家揀唔讀書得唔得?有目標就唔同,知道要做啲乜去得到自己想要嘅嘢,成效好唔同。

首頁

尾頁

跳至