懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一胎係養和半私家 , 其實都係自己一個一間房但就廁所係出面要同人share, 我不太喜歡每次沖涼都要囉一堆野去又一堆野囉走, 始終開完刀唔想行來行去, 今次有得選想考慮浸會豪華私家房, 房大好多而且廁所自用, 但我要換醫生 (第一胎是名醫唔過海而且佢跟房收費,養和私家房計埋佢要20 萬, 但浸會轉另一醫生(都出名) 平好多可住豪華私家房, 但我擔心醫院服務及護士質數無養和咁好, 驚種豆塞藥會痛etc 大家姐妹會點選?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Thunderbon 發表於 18-9-14 01:02
第一胎係養和半私家 , 其實都係自己一個一間房但就廁所係出面要同人share, 我不太喜歡每次沖涼都要囉一堆 ...

第一胎個位名醫除咗掛養和之外仲有冇掛其他港島醫院?如果佢有掛港島港安或者明德的話都係一個唔錯嘅選擇

別墅

回覆 JD930 的帖子

佢主要養和, 好似cannosa 都去但我唔會考慮, 想住浸會主要係近我屋企, 方便家人來,養和都夠遠所以明德唔會諗, 但只擔心轉醫生手勢唔及第一位同 驚浸會D 姑娘設施唔夠養和好, 好難選 -.-

珊瑚宮

Thunderbon 發表於 18-9-14 23:14

佢主要養和, 好似cannosa 都去但我唔會考慮, 想住浸會主要係近我屋企, 方便家人來, ...

第一胎同呢一胎分別係邊位醫生?
浸會都唔係差嘅....

別墅

第一胎是李福謙醫生, 今胎想搵陳樹武醫生

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

養和同浸會差好遠 我會㨂養和 你第一胎係邊位醫生?

別墅

回覆 sodababy 的帖子

李福謙醫生
養和當然整體好D, 但 浸會頭等房大養和半私家好多, 而且最重要係個私人廁所 .....

珊瑚宮

Thunderbon 發表於 18-9-15 18:16
回覆 sodababy 的帖子

李福謙醫生

我今日去咗睇三間港島區嘅醫院其中一間係養和,我終於明白妳講養和嘅壞處係邊

男爵府

Thunderbon 發表於 18-9-14 01:02
第一胎係養和半私家 , 其實都係自己一個一間房但就廁所係出面要同人share, 我不太喜歡每次沖涼都要囉一堆 ...

養和好D.

別墅

你都選擇緊醫院? 你係未都想廁所係私人房入面? 其實真係生過開過刀先會明 每次行出去廁所係一個爭扎, 我仲要成日漏野係廁所要番轉頭先想死加上廁所share 用 我仲要就住無影凳唔敢坐 with 傷口
勸姐妹三思

珊瑚宮

Thunderbon 發表於 18-9-16 22:58

你都選擇緊醫院? 你係未都想廁所係私人房入面? 其實真係生過開過刀先會明 每次行出 ...

係,除咗廁所之外都有其他原因我即刻ban咗養和.... 基本上要住養和就要住私人房,呢個價錢我覺得佢完全唔值,所以我會揀明德,雖然貴啲但值得

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Thunderbon 發表於 18-9-16 22:58

你都選擇緊醫院? 你係未都想廁所係私人房入面? 其實真係生過開過刀先會明 每次行出 ...

可以淘啲廁所坐墊,用之前又用消毒噴噴廁版。我用個硬膠手挽袋放晒所有用品入去,甘就唔會漏野係入面。

男爵府

JD930 發表於 18-9-16 23:09

係,除咗廁所之外都有其他原因我即刻ban咗養和.... 基本上要 ...

可以分享下除了shared washroom之外,養和有什麼壞處?

男爵府

回覆樓主:

如果一胎醫生好,我不會轉,sp同p其實不差太遠,可能幾萬or less?不過我自己不會比幾萬for一個washroom幾日
當然你話如果想近屋企就另外考慮
用開養和應該好難接受其他級數醫院吧

Btw sp 個shared washroom其實要行幾遠?

珊瑚宮

chonglulu 發表於 18-9-17 15:48
可以分享下除了shared washroom之外,養和有什麼壞處?

我唔可以話係壞處但至少唔適合我。

首先係唔會揀六人房因為餵奶問題,父母探bb之類嘅原因 (詳情點解妳直接去睇睇會比較清楚),如果揀半私家但廁所係房外而且要同其他媽咪兼所有探訪嘅人share的話我覺得有一定困難 (好辛苦行到去廁所發覺原來有人etc),如果揀私家房的話呢個價錢我覺得佢嘅service唔值,始終佢有好多媽咪同bb要照顧。

再者,先唔講樓下大堂要經過一大堆人,上到去自己個層不斷有好多小朋友跑來跑去 (我明白唔係醫院嘅問題但至少佢情況會令我卻步)。仲有泊車基本上長期都full,雖然冇話唔可以泊去好遠然後行返過去但如果有其他醫院係更方便的話呢個都會係我考慮之列。

男爵府

JD930 發表於 18-9-17 16:54
Err.... 我唔可以話係壞處但至少唔適合我。

首先係冇可能揀六人房因為餵奶問題,父母本人探bb之類嘅原因 ...

哦,明白,其他醫院半私家washroom係自己房內?同埋佢地無小朋友可以探訪所以不會吵嗎?

珊瑚宮

chonglulu 發表於 18-9-17 16:58
哦,明白,其他醫院半私家washroom係自己房內?同埋佢地無小朋友可以探訪所以不會吵嗎?
...

我只睇咗養和,明德,港島港安,全部房 (任何grading都有廁所係房內),所以我唔清楚其他醫院。

至少我個人感覺上港島港安冇咁忙,而明德唔需要講啦佢每日max只會有二十二位媽媽。

大宅

JD930 發表於 18-9-17 16:54

我唔可以話係壞處但至少唔適合我。

睇完你慨comment 完全解決我的問題!等我睇下港安, St. Paul & Canossa 先。你決定邊間未啊?

珊瑚宮

siuper 發表於 18-9-17 20:11
睇完你慨comment 完全解決我的問題!等我睇下港安, St. Paul & Canossa 先。你決定邊間未啊?
...

港安我覺得幾好,不過佢唔包食物 (可以自己order醫院餐) 同埋冇薑水供應... 但整體感覺都好好,bb可以跟返媽咪一齊瞓,爸爸可以係探訪時間內搵bb,姑娘好support人奶會教妳點幫bb沖涼etc 最重要佢唔會超級逼人唔會好嘈

我應該會揀明德,但都要睇埋兒科醫生掛邊間先

大宅

JD930 發表於 18-9-17 20:16

港安我覺得幾好,不過佢唔包食物 (可以自己order醫院餐) 同埋 ...

你就咁walk-in睇?

首頁

尾頁

跳至