你地屋企做法係點?

cls2018
|

1. 每次煮完飯會洗電飯煲?
2. 洗碗百潔布/海綿幾耐換一次?
3. 食淨餸放入雪櫃. 唔用保鮮紙、淨係用蓋cum住ok嗎?
4. 隔夜餸最多可以放幾晚?
5. 家用放凍水既水樽/水壼, 幾耐洗一次?
6. 抹身毛巾幾耐洗一次?
7. 香港咁熱, 基本上落一落樓, 去隔離街seven買支嘢飲都出晒汗, 呢件只著咗10分鐘、有少少汗既衫會否拎去洗? 定聽日著多次出街先洗?

嗚嗚好想知

天真B
|
cls2018 發表於 18-9-14 02:54
3. 食淨餸放入雪櫃. 唔用保鮮紙、淨係用蓋cum住o ...

1. 每次用清水洗
2. 冇定。覺得殘就換,舊既用黎洗廁所再掉
3.不隔夜
4.不隔夜
5. 水每日都換,洗就3日左右
FAYWING18
|
3. 食淨餸放入雪櫃. 唔用保鮮紙、淨係用蓋cum住o ...

1. 係. 每次煲完飯, 都會洗飯煲
2. 覺得用到殘就會換, 時間長短冇定.
3. 淨用蓋蓋住黎入雪櫃都OK呀, 有野蓋住就得, 有時會用碟添
4. 2晚
5. 凍水壺唔大, 日日都要加水, 每次加水都會洗.
6. 抹身毛巾一用過就丟落洗衣機洗.
cls2018
|
回覆 天真B 的帖子

2. 有冇個大概? 如果日日洗碗. 幾耐會到你定義既"殘"? 每星期/每個月換一塊?
bosch
|

點解好想知?

cls2018
|
bosch 發表於 18-9-14 03:15
點解好想知?

發覺自己一套同男友一套唔同. 想知屋企教落既嘢啱定錯.
toffeetong
|
cls2018 發表於 18-9-14 03:34

每人/家庭都有把尺,家家接受程度唔同,無謂硬要改變男友,套用你家的習慣。以上都係好小事,冇準則。攪到鬧交好唔抵。
bosch
|

好多野冇話啱定錯架喎... 除非真係好極端既野啫...

即係有人鍾意分開d 衫去洗, 唔想大人衫沾污小朋友衫. 有人鍾意一次過洗晒d 衫, 因為唔想留污糟衫響度吽菌.

如果你同你男友唔夾, 試下大家隻眼開隻眼閉, 只要唔係去到死人lum 樓咪算囉.

D..D
|

1.每次洗
2.爛左大半就換
3.主要用保鮮紙,但有試過淨用蓋

4.最多2日
5.好耐先洗1次(大概1年,3-4次)
6.發臭就洗,唔臭唔洗
7.我會著多次就洗(冇乜汗最多著兩日)

kk135788
|

我家人做法
1.不會,飯浸住第二日先洗(怕內膽花)
2.爛就換
3.唔用保鮮紙,碟都唔cum(新鮮東西才用保鮮紙)
4.食晒為止
5.覺得有塵積污濁就洗
6.開洗衣機時洗埋去
7.睇天氣,要落雨咪照著,(冇得曬衫)
好天,又出汗咪換(可以開機即洗即曬)

心滿意足
|

不用這些,帶膠手套擦
3. 食淨餸放入雪櫃. 唔用保鮮紙、淨係用蓋cum住ok嗎?
唔轉碟就用保鮮紙,或轉去密實盒
4. 隔夜餸最多可以放幾晚?
今日餸最遲明天要食
5. 家用放凍水既水樽/水壼, 幾耐洗一次?
1星期倒
6. 抹身毛巾幾耐洗一次?
每天換洗
7. 香港咁熱, 基本上落一落樓, 去隔離街seven買支嘢飲都出晒汗, 呢件只著咗10分鐘、有少少汗既衫會否拎去洗? 定聽日著多次出街先洗?
如只著了10分鐘少少汗會掛起吹下先,即日再出街會著,如要明天先再出街就攞去待洗
sjnl43
|

從來未洗個電飯煲 每晚煮飯, 頂多用水浪一浪

其實個個家唔同, 有D 話雪櫃一定放廚房, 有d 話放廳

又有d 去完厠所有唔加篕,門又長開

睇邊個就邊個多d 啫,磨合期更有

八婆仔@
|
1. 每次都洗
2.殘就換
3. 我一定會用保鮮紙
4.睇下係咩,但唔超過2晚
5.我家是訂蒸餾水的
6.一星期
7.每次出街衫,著左10分鐘,返到屋企必須立即換同洗
stkyo
|

1. 每次煮完飯會洗電飯煲? 係!用海綿+清水洗
2. 洗碗百潔布/海綿幾耐換一次? 無定!目測殘舊就會換
3. 食淨餸放入雪櫃. 唔用保鮮紙、淨係用蓋cum住ok嗎? 唔OK,我多數用保鮮盒
4. 隔夜餸最多可以放幾晚? 最多兩日
5. 家用放凍水既水樽/水壼, 幾耐洗一次? 每次換新水既時候就會洗
6. 抹身毛巾幾耐洗一次? 約兩星期洗一次
7. 香港咁熱, 基本上落一落樓, 去隔離街seven買支嘢飲都出晒汗, 呢件只著咗10分鐘、有少少汗既衫會否拎去洗? 定聽日著多次出街先洗? 會聞下有無臭味,就有洗,無就著多1次
taiwoon
|

1 會浸一浸之後洗
2 無一定覺得殘就換
3 唔ok
4 好小留 就算留第二晚唔食就倒
5 無用水樽
6 大約一星期一次
7 如淨係著落街一陣會著多次先洗

brindlewin
|

家務習慣家家都有少少不同,有時不宜抽出一些來比較。
A一家日日齊人一起食飯,個㷛就當然即洗;但B一家3口都分開3個時間食(例如要睇舖)细嘅食先真係唔見洗㷛喎......
你可以同佢講下自己習慣點,佢講佢嘅,大家互相明白遷就。
你好介意嘅項目就自己盡力cover,不宜用呢度網友嘅“群眾力量”去壓佢服從啦,佢都可以揾班兄弟撐啫。

jjwp80_jj
|
1 . 立即清洗
2 . 冇定時,覺得殘或感覺 dirty 就更換
3 . 唔會隔夜
4 . 唔會隔夜
5 . 每日清洗
6. 每日清洗
7 . 出過街既衫,無論著幾耐都會即洗
spikenard
|
食物,我唔食隔夜

所有衛生的當天,每日都要清潔

百潔布用到唔係鮮黃色就換
sharon_pig
|

1,係
2。爛先
3。蓋ok
4.3
5.飲完就洗
6。次次
7。每日一套洗
gigi19810326
|
1)因為我飯煲係鋁身,可省,有飯蕉個隻,啲飯會蕉左係煲身,所以我係會濕一晚,第二日必洗
2)百潔布,舊先換
3)水壺,以前無洗碗機,三至四日一次,而家有洗碗機,飲完一壺就洗
4)從不留隔夜,多數會食哂,買餸亦從不買多,每次必煮哂