自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

1. 係
2. 污糟就換,冇計過
3. ok但我冇咁多蓋所以都係用保鮮紙
4. 睇下咩餸,例如老水野咪可以耐D,菜唔可以
5. 幾日掛,換水咪順手洗下
6. 幾次,我有另一條細既抹貼身地方,果條會次次洗
7.我天生冇咩汗,落落街唔會有汗,所以會著多次先洗。

別墅

電飯煲唔即刻洗係驚洗花?邊隻質地先會花?

子爵府

1. 每次都洗
2. 見到殘殘地就換
3. 入食物盒
4. 最多兩晚
5. 得閒就洗
6. 最耐一星期
7. 會,盡量返咗屋企就唔再落街

寶石宮

2023年兔年勳章

cls2018 發表於 18-9-14 03:34
發覺自己一套同男友一套唔同. 想知屋企教落既嘢啱定錯.

習慣家家不同 只有傾吓達成共識

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

toffeetong 發表於 18-9-14 04:00
每人/家庭都有把尺,家家接受程度唔同,無謂硬要改變男友,套用你家的習慣。以上都係好小事,冇準則。攪到 ...

係咯

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

邊個做既就跟返做果個方法,唔滿意果個就自己去做
總有離別的時候

侯爵府

cls2018 發表於 18-9-14 02:54
1. 每次煮完飯會洗電飯煲?
2. 洗碗百潔布/海綿幾耐換一次?
3. 食淨餸放入雪櫃. 唔用保鮮紙、淨係用蓋cum住o ...

次次洗,訓覺前sink 大定係吉嘅

唔定,但唔耐過2 個月

3. 食淨餸放入雪櫃. 唔用保鮮紙、淨係用蓋cum住ok嗎?
月密實盒

4. 隔夜餸最多可以放幾晚?
最多一晚

5. 家用放凍水既水樽/水壼, 幾耐洗一次?
2日

6. 抹身毛巾幾耐洗一次?
2日

7. 香港咁熱, 基本上落一落樓, 去隔離街seven買支嘢飲都出晒汗, 呢件只著咗10分鐘、有少少汗既衫會否拎去洗? 定聽日著多次出街先洗

出左汗就即洗,無出就都會著多一次,衫我日日洗,褲or 裙可能著多次

侯爵府

我地點做係唔關事,你唔好同佢地拎出來講, 就到米就, 唔係叫佢自己做, 相見好同住難.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

冇啱定錯,每家人有自己的一套習慣,可能家中各人有各自一套想法並唔奇。

如有人認為要冼密d,由佢自己做,唔好逼人用佢個套做法。

但飯煲用完唔洗,下次煮飯先洗?不衞生呀。

同住要一人行一步就對方,冇绝對的對或錯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

3. 食淨餸放入雪櫃. 唔用保鮮紙、淨係用蓋cum住o ...

飯烋用完..可以唔洗咩?你指既係個內膽??還是成個飯煲?因為個蓋都可以拆出黎洗的...同埋又會唔會要抹晒成個飯煲裏裏外外先叫洗??
內膽日日洗...個蓋星期日至四只係抹...因仔仔洗碗的...星期五六...我洗碗時..先會拆個蓋出黎洗...再裏裏外外抹一次...

百潔布..真係答你唔到..覺得佢唔好用咪開塊新架囉...

淨餸我用玻璃食物盒裝住的...

隔夜餸...仔一齊食...一日...自己食...2,3日都會...
咖喱,炆牛腩果D..會食好幾日...因為一次會好大煲...

水樽...唔定...我沖水時覺得DIRTY咪洗囉..

毛巾..每3日就洗一次...

從來衣服都係著一日就洗....除左外套...

子爵府

回覆樓主

1:每次
2:日日煮飯 大約3個月到換一次
3/4:無隔夜
5:每天都會倒走凍水 跟手洗
6:每天
7:即使係屋企。著過上身 我都一定洗

P.s有兩個小朋友的家

男爵府

回覆樓主:

用到殘就換
3. 食淨餸放入雪櫃. 唔用保鮮紙、淨係用蓋cum住ok嗎?
多數用保鮮紙,有時有適合嘅蓋就用蓋
一晚
水樽(直接飲)日日洗,水壺(倒出嚟飲)不定期
大人兩日,小朋友毎日
7. 香港咁熱, 基本上落一落樓, 去隔離街seven買支嘢飲都出晒汗, 呢件只著咗10分鐘、有少少汗既衫會否拎去洗? 定聽日著多次出街先洗?
我同小朋友嗰D夏天當日洗,冬天當日洗貼身嗰件,外套睇情況。C6,6299嗰D佢哋自己決定

大宅

1每次用完就會洗
2頂多用1個月
3唔ok
4一晚
5每星期一次
6日日洗
7著2,3次先洗

子爵府

1.每次
2.大約半個月
3.用保鮮紙
4.1晚
5.每次
6.3天倒換/洗
7.會洗,不穿多次

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-9-14 18:05
習慣家家不同 只有傾吓達成共識

各師各法

侯爵府

回覆樓主:

1. 每次煮完飯會洗電飯煲? 會洗會抺
2. 洗碗百潔布/海綿幾耐換一次? 一個月左右
3. 食淨餸放入雪櫃. 唔用保鮮紙、淨係用蓋cum住ok嗎? 唔食隔夜餸,食淨零食用盒或保鮮紙包住
4. 隔夜餸最多可以放幾晚? 唔食
5. 家用放凍水既水樽/水壼, 幾耐洗一次? 2星期
6. 抹身毛巾幾耐洗一次? 3日
7. 香港咁熱, 基本上落一落樓, 去隔離街seven買支嘢飲都出晒汗, 呢件只著咗10分鐘、有少少汗既衫會否拎去洗? 定聽日著多次出街先洗? 著過一定會洗

嗚嗚好想知

伯爵府

1. 係,用洗潔精
2. 2個月
3. 湯嗰D,乾身食物會用蓋
4. 隔1天
5. 好少洗
6. 3天
7. 洗

伯爵府

回覆樓主

爛/發毛嚴重就換

2樣都會,睇情況,我通常保鮮紙

第二晚要食,唔係就掉

我次次洗

2-3日

7. 香港咁熱, 基本上落一落樓, 去隔離街seven買支嘢飲都出晒汗, 呢件只著咗10分鐘、有少少汗既衫會否拎去洗? 定聽日著多次出街先洗?
掛起著多日,有味當然要洗

寶石宮

2023年兔年勳章

tsung 發表於 18-9-14 21:02
各師各法

共同生活要時間磨合互相遷就

珍珠宮

1. 煮完會洗電飯煲
2. 爛就換
3. 有蓋用蓋,無蓋用保鮮紙
4. 2晚
5. 一年都唔洗一次,所以無再用
6. 盡量三日90度機洗
7. 落過街既衫必洗完先再著

首頁

尾頁

跳至