好嬲,大家評吓理,究竟我c6有冇問題!

sunnymama2
|
又關小朋友事! 我仔而家升小一,因為之前番開下午班,每晚放工我都會同佢玩,玩到11點。而家升小一,我規定佢9點上床,佢一直都好唔開心,少左好多時間玩,心裡埋怨我,每晚都要我半鬧半哄,三催四請才上床。

今晚都係,同佢講道理點解要早上床,足夠睡眠對小朋友好重要。咁阿仔都話其實佢有些同學仔係8點上床瞓覺,我聽完心中暗喜,希望阿仔“感恩”,佢唔係最“慘”,佢比同學仔迉1個鐘上床。佢應該接受我,唔會怨我叫佢9點上床。

點知c6 話,8點上床瞓覺唔正常,食飯未消化完,對小朋友唔好! 又話佢同事仔仔都係11點瞓!
sunnymama2
|
sunnymama2 發表於 18-9-14 06:36
又關小朋友事! 我仔而家升小一,因為之前番開下午班,每晚放工我都會同佢玩,玩到11點。而家升小一,我規定 ...

(續)

大佬呀,個仔明明就黎接受9點上床 你而家搞破壞?平時唔幫口就算,而家你即倒我米! 佢仲要覺得自己冇問題,話講事實!

我真係好嬲,大家評吓理,我c6係唔係有問題?
fatpui
|
又關小朋友事! 我仔而家升小一,因為之前番開下午班,每晚放工我都會同佢玩,玩到11點。而家升小一,我規定 ...

不怕神一般的對手
YY1101
|
11点太夜
9点差不多
8点太早
時間可以硏究
但吾好在小朋友面前爭拗
長此有一方會另细既覺得吾使理佢
stkyo
|
嬲就直接叫佢收嗲!
小草王道
|

你比個仔11點訓,跟手早上由你老公負責叫阿仔起床,過幾日同老公講 班主任打電話來 話阿仔上堂釣魚 吸收唔到上堂既野,返來做功課唔掂 問佢上堂老師講咩又話唔知
小肥楊    發表於 18-9-14 12:12
Ceci師傅    發表於 18-9-14 10:02
mickeywinnie3
|
小孩7:00 吃飯,9:30-6:30 足9小時睡眠!最好
rayrayus
|
你老公話11點瞓冇問題固然係有問題,但你都有份開左個頭俾個仔咁夜瞓又突然一刀切早2個鐘瞓,其實規律好重要,得5-6歲人仔無論如何遲過9-10點瞓都係太夜。

你可以同阿仔講,只要你weekdays 9點乖乖上床瞓,你星期六可以俾佢遲半個鐘瞓,如果唔合作就日日都9點就要瞓
sklui    發表於 18-9-14 11:34
happeecc
|
朋友的小朋友6:00晚飯,8:00瞓覺。
JD930
|
YY1101 發表於 18-9-14 06:47
11点太夜
9点差不多
8点太早

bobochan0101
|
撐你!小朋友早起自然要早睡!睡眠對小朋友好重要, 生長激素等等。而家返小學早過幼稚園上堂,自然早訓啦!其實9點好正常啫!叫你老公任何事都唔好係仔面前唱反調。
adaho123456
|
同老公講,如果下次有唔同意見,千其唔好在呀小朋友面前講,你兩個私下解決咗先,決定咗答案再同番佢講。對小朋友指令最好兩公婆一致,如果唔係,一係佢地無所適從,都唔知聽邊個講好,一係就會揀對自己有利嘅來聽,我和老公有時對小朋友作出指令時就算覺得對方有問題都唔會即刻出聲,只會等小朋友不在嘅時候再攞出來討論,小朋友會覺得父母同一陣線,唔會唔跟指令做。
ipipipip
|

小一無可能成11點先瞓啦
9點正常
sunnymama2
|
YY1101 發表於 18-9-14 06:47
11点太夜
9点差不多
8点太早

Exactly!

而家重點係要建立小朋友良好的睡眠習慣,我又冇話要阿仔8點瞓,呢d可以兩個大人慢慢討論!
Vinccy
|
happeecc 發表於 18-9-14 06:53
朋友的小朋友6:00晚飯,8:00瞓覺。

我仔都差不多6:30晚飯8:30瞓覺(4點放學返屋企)
爸爸豬
|

我撐你9點瞓係正常!
我仔中二我都唔准11點先瞓(如果明天不用返學就另計)
cattz288
|
唉~11點先瞓!你老公有無殘忍d呀?!同仔講埋, 咁夜瞓唔識長高架!
貪靚媽
|
醫生話要訓11個鐘,8點訓做得啱,係我家做不到
anyuser18
|
朝早幾點起身?
老公做咗炸両
vincielau
|
11点太遲瞓喇,大人眼瞓還可以飲杯咖啡撐住,但係小朋友就唔可以飲, 盞佢哋辛苦。