自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

MrsFung 發表於 18-9-14 07:18
見有人幫公司買幾萬蚊傢私電器,用信用卡付款賺積分,之後向公司申請回款,其實係咪要問返自己公司比唔比咁 ...

要睇公司政策,我覺得公司用品,我就唔會代支或碌咭。
出差酒店錢有時我會自己找先再claim,我用信用咭找,但冇人會問我有冇賺積分。若佢同計積分,我冇所謂㗎,下次佢幫我俾哂房租先出差 law.

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-9-14 20:30
哦~~賺積分都唔俾就的確小家。老實說我都有
我意思話老公公司開加睇緊,係指買野要經admin同有quotation ...

食差價嗰啲真係分分鐘貪字得個貧,遲早公司知道就大鑊

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 18-9-14 08:49
真係間間公司唔同
信用卡積分、印花呢啲係炒人、小圈子既必爭之地

佢d印花可以多到賣....

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ccyin 發表於 18-9-14 08:50
唔係點解d人可以有咁多里數,個個炒i燶咩

識個秘書,每年幫老細同家人買機票都賺 ...

但機票好多時都要帶信用卡check in...揾agent買?

寶石宮

ccyin 發表於 18-9-14 08:50
唔係點解d人可以有咁多里數,個個炒i燶咩

識個秘書,每年幫老細同家人買機票都賺 ...

但機票好多時都要帶信用卡check in...揾agent買?

寶石宮

crystal媽咪 發表於 18-9-14 18:44
唔可以收埋,因為買完嘢會睇單,你要即刻交畀佢。但搭車claim 車費,會計八達通優惠 .
但係佢冇畀八達通我哋 ...

我有份工,曾經claim車錢係現金定八達通都有得嘈

子爵府

其實儲左飛行里數,公司點知(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-9-15 08:20
我有份工,曾經claim車錢係現金定八達通都有得嘈

啲公司真係煩。咁驚一係就自己出車,車啲員工去做嘢
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆 MrsFung 的帖子

公司用公司卡, 唔比私人卡, 因好煩. 會計找數睇公司卡, 私人又要開票又要搵人簽同CHECK.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

睇公司 policy。 以前d老闆經常 travel, 儲埋d mileage 夠一家去旅行。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 環保接龍勳章

ET19 發表於 18-9-14 07:32
我公司所有可能賺積分益自己的付款方法都唔比用,8達通都唔比,petty cash都有上限。過左上限就預早申請支 ...

same here

男爵府

2018復活節勳章

第一果個當然唔好啦~~~ 分分鐘衰D既公司告你

第二果個間間公司唔同規舉, 最好問下~ 不過應該大多數都唔會要你拎返D印花出黎既

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我地公司可以, 出trip食嘢住酒店都係簽自己咭, 返黎攞食肆酒店收據claim, 唔會理你俾cash定碌咭.

寶石宮

crystal媽咪 發表於 18-9-15 09:05
啲公司真係煩。咁驚一係就自己出車,車啲員工去做嘢

咪係囉,一係就比定車錢....

首頁

尾頁

跳至