少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

樓主處理得好好,睇得出你同仔仔一向溝通唔錯,其實阿仔會同你分享都已經萬幸,而且佢地有教會生活,通常都一大班人,應該都唔大問題的。

分享多少少,我同我老公都係17歲時拍拖,大家同學又一齊返教會,當年考會考一齊溫書一齊升原校,諗返起,其實都幾sweet

男爵府

回覆樓主:

雖然姐姐大過你仔5年, 但姐姐仲好年輕, 不要妄想姐姐會好識諗, 知道晒你仔現在最需要什麼

後生女都係想滿足自己的情感需要, 點會諗到教男朋友要考好個試, 讀好書先同自己開始拍拖?

唔好諗住同姐姐傾會有咩結果, 你一講到個仔要考試, 人地只會覺得你想拆散佢地, 管好自己個仔好過

大宅

睛靈勳章

回覆 bbsonyy 的帖子

過完一個週末, 見到你們的說話. 心舒服了好多.

係. 我好感恩仔仔會同我講. 我都好認同, 我真係要對仔多O的信心. 因我都唔想影響佢. 因佢之前有同我講, 點解會選擇同我講, 而唔呃我. 其實我聽佐之後都好感動. 原來我在仔仔心目中是這樣的.

我又好同意. 真係唔好以為女仔21歲會識諗, 我相信真係未必會. 不過我都信佢會叫仔仔努力讀書.

真係好多謝你們的分享. 我都好希望可以做得更好.

男爵府

樓主可以多d祈禱同主講。救指引。
既然你地三位都係基督徒,就要對主有信心牠會帶領。
真係愛主同信主,就會尊行牠的旨意。
願主保佑你同仔仔。

大宅

睛靈勳章

回覆 MeowMuiMui123 的帖子

多謝你 ! 我現在也只可以多祈禱. 有時都會有迷失 會問自己應要點去祈禱. 祈求分開 ? 祈求順利發展 ?

真的只可以將整件事交給神去帶領

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

qkhui 發表於 18-9-26 09:36

多謝你 ! 我現在也只可以多祈禱. 有時都會有迷失 會問自己應要點去祈禱. 祈求 ...

法國總統老婆都大佢好多.

諗深層, 女仔大過佢起碼好過細過佢, 起碼教到佢野, 最緊要正正經經幫到仔仔.

遲D 可能仔仔歉兼佢都未定... 反正女仔都入了大學, 起碼叫讀到下書, 好過D O靚妹未定性"要威". 這可攻退可首, 順期自然吧.

如果這2年, 佢地發生了性關係, 個女仔有罪的. 佢應該更小心.

希望妳可更新一下, 因我仔仔都13歲了.

禁止訪問

民房

必經階段,大家都係過來人。

男爵府

仔仔同你有良好的溝通, 坦白戀情, 証明你地母子有深厚的感情
站在仔仔個角度諗多D, 唔好反對亦唔代表支持, 相信仔仔

大宅

睛靈勳章

坦白我到現在還是未太接受. 噉仔仔同女仔都唔多出街的. 可能大家都忙. 而仔仔都知我唔係太想佢地成日出街. 仔都好鍚我. 唔想我唔開心. 但我知我反應都會比到佢壓力, 我又唔係太想. 依家都盡量學習中. 我有同仔傾. 我同DADDY 都係擔心佢會時間分配得唔好. 又怕分手時會傷心, 所以你會覺得點解我會唔贊成. 我話將來發生什麼事都無人知, 你一定要記住, 咩都要同我講. 噉仔都有同我講, 佢明白. 噉SO FAR 到依家, 佢地單獨出大約4-5次. DINNER 2次左右. 女仔都應知我唔係太想佢地這段時間開始. 不過既然真係開始了. 噉希望大家為佐對方, 都努力做好現在. 因個女仔都好忙. 好多時都係去實習. 仔仔又好多時都要補習.

我都跟其他朋友分享, 都叫我要放手, 同給仔仔多O的信心. 因大家都知仔好鍚我, 亦是乖的. 既然係噉, 就要由唔支持都要變做支持. 等仔都唔會有太大壓力. 亦知父母在背後有無限支持.

大宅

睛靈勳章

回覆 藍尾巴 的帖子

CASE 係女仔大過男仔5年? 還是由16歲開始到結婚生仔?

其實我唔介入女仔大過男仔5年, 只係覺得依家TIMING 唔係太岩. 你話一個30, 一個25, 其實無問題的.

大宅

qkhui 發表於 18-9-26 09:36

多謝你 ! 我現在也只可以多祈禱. 有時都會有迷失 會問自己應要點去祈禱. 祈求 ...

祈求順其自然,平常心對待,就足夠了

不用迫自已現在接受與否, 最緊要跟仔仔有良好的溝通關心

加油哦

複式洋房

qkhui 發表於 18-9-17 16:58
回覆 粉紅虎 的帖子

女仔是教會同一團契的. 讀緊YEAR 2. 佢地一齊同團契巳5年, 頭4年都無咩溝通. 但岩岩S ...

我都不敢想像 將來要面對呢刻會咩反應
你仔仔肯同你講 已經好好 好乖

大宅

睛靈勳章

回覆 Chingluvu 的帖子

最近仔仔都無咩要求同女仔出外晚餐. 都有2星期左右. 我見他沒有之前的投入. 可能他也很忙. 女仔也很忙. 星期日完了教會應一起食午餐. 仔就回家了. 但我知他們現在也是仔所稱的男女朋友.

我依家自己諗. 我是否要主動問問仔現在的情況? 還是跟以前一樣. 就可以呢? 如果不問他, 好像沒有關心他的感情生活. 真是頭痛

複式洋房

qkhui 發表於 18-11-1 09:19

最近仔仔都無咩要求同女仔出外晚餐. 都有2星期左右. 我見他沒有之前的投入. 可能他 ...

我覺得::: 可以俾啲空間呀仔會好啲 唔細了
擔心少樣嘅係 有咩佢都會同你講
等佢想講就會講 太"關心"佢感情
可能反效果添
自己留意住佢有冇特別變化就好

大宅

睛靈勳章

昨晚跟先生去了一個講座"孩子想戀愛, 家長怎麼辦", 聽完之後自己都有好多反思. 其實真的不是什麼大不了的問題. 可以藉拍拖,跟子女可以有更進一步的關係, 我會待仔考完TEST, 同佢傾一傾. 或可叫做檢討一下. 我覺得我都需要跟仔SAY SORRY, 其實最初仔跟我說時, 我覺得自己反應及處理都不是太好.

禁止訪問

大宅

睛靈勳章

岩岩過佐的星期六, 有個機會可以同仔單獨去食野, 位置又好岩. 噉就同仔傾下依家佢同女仔怎樣. 又同仔講, 星期四岩岩同DADDY 去聽佐個TALK, 係叫"孩子想戀愛, 家長怎麼辦". 仔聽完笑, 之後又笑住同我講, 你們真係好可愛..

我話有幾可愛, 只要係對你同我地好, 我同DADDY 都會去聽去學, 只希望唔係因為LE 樣野另我地關係有所改變. 見佢都有笑. 噉之後就開始佐傾計. 雖然未傾我晒. 不過今次我主動問佢女仔家庭背景. 講下佢地近兩個月處理O既野, 又講下一O的CASE 佢聽. 事實不錯. 我依家等緊下次再傾O既機會.

我好建議有機會大家可以去聽下這些COURSE, 事實有提醒的>

大宅

qkhui 發表於 18-9-14 11:24
仔星期二跟我說, 他跟某君拍拖(女朋友 - 未拖手, 剛開始). 聽了都未能接受. 因仔現在才16歲. 不贊成也未能 ...

咁人品如何架?好女仔咪得囉

首頁

尾頁

跳至