屋企有養寵物既JM請進!

cli51
|

其實我本身都唔係咁讚成喺屋企養小動物
但偏偏C6又特別鐘意狗仔,咁我都唯有接受啦…
只不過打掃個陣真係覺得好麻煩,D毛好似吸極都吸唔曬
而且成日都形住屋企有陣怪味…

所以想上黎請教下各位養寵物既JM有無咩打掃或者除異味既tips可以share下呀?萬分感謝!

Charlotte_mom
|
有d品種係勁體味,如八哥狼狗
有d品種係較多毛,如哥基係雙層毛,甩都甩多d

貴婦係大路之選,細,食得少痾得少,聰明易教,幾乎唔甩毛

不妨傾掂數,等一個領養機會。如果咁都搵到,証明大家有緣份
kam825
|
隻狗仔咩品種呀?
妹豬媽媽
|
有無定時同佢梳毛
梳咗無甩得咁勁
Cclong19
|
貴婦好
唔梳佢既毛唔會甩出黎
bemiu_uncha
|
我養緊史納莎,冇味及好少甩毛,好易打理
JD930
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-14 12:25

松鼠都係呀
可樂娃B
|
可以試下買個掃地機械人~
咁樣平時屋企應該就會冇咁多毛飛黎飛去,而且D狗仔仲會同個機械人玩,我之前碌FB見到勁得意!
白毛毛
|
體味同食物有好大關係,千其唔好餵人的食物。
沖涼太多反令皮膚差會有味。
狗狗去完廁所即清走臭臭,尿墊我早晚換。
我每日同狗狗梳毛,吸塵,用漂白水拖地。
白毛毛
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-14 12:25

支持領養
sammitoffee
|
cli51 發表於 18-9-14 11:44
只不過打掃 ...

如果集狗喺屋企去廁所,一定會有D臭味
yuyueng
|
掃地機械人幫到你,買部小米或淘一部,得閒就放部機出黎吸。
大將軍
|
短毛臘腸,冇乜味,一個月冲一次凉
小小甩毛,用Dyson handheld 吸下就ok
唔洗剪毛,唔洗梳毛

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
MeowMuiMui123
|
每日開窗通風20mins。係開哂所有窗等空氣對流。
空氣清新劑。我呢邊有又D叫”Glen 20”, 唔知香港有無得買。唔係噴空氣,係原住牆腳線噴成間屋。一星期一次。
一定要同狗洗白白。

利申:有兩隻長毛波斯貓
MeowMuiMui123
|
MeowMuiMui123 發表於 18-9-14 13:31
空氣清新劑。我呢邊有又D叫”Glen 20”, 唔知香港有無得買 ...

吸麈無得走。Dyson la
welovecats
|
可樂娃B 發表於 18-9-14 13:10
可以試下買個掃地機械人~
咁樣平時屋企應該就會冇咁多毛飛黎飛去,而且D狗仔仲會同個機械人玩,我之前碌FB ...

都係辦法黎既!
不過都係要另外用吸塵機先會乾淨,我自己養咗寵物之後就換咗部mixle既cat n dog
個濾網有埋活性碳可以吸走d異味

sasatt
|
我讚成主要做清潔既人話事就真
一句想養好易
打後要做清潔十幾年
唔係易事
welovecats
|
大將軍 發表於 18-9-14 13:22
短毛臘腸,冇乜味,一個月冲一次凉
小小甩毛,用Dyson handheld 吸下就ok
唔洗剪毛,唔洗梳毛

好cute cute ar!

cameo
|
cli51 發表於 18-9-14 11:44
只不過打掃 ...

你先要搵番異味源頭!
係隻狗嘅身上有味,咁著意佢日常清潔!
佢大便小有冇痾去合適位置、有冇痾出界等等,我唔用清潔劑,一來化學野對寵物影響好大(佢哋成日瞓地下,又lam自己),用熱水清潔狗廁、拖地係幾好嘅方法,不妨試試。
我而家冇養狗,但有4貓,甩毛情況一定勁過狗,買部勁嘅吸塵機係絕對「物有所值」,因為曾經買普通吸塵機真係效果麻麻。

cameo
|
MeowMuiMui123 發表於 18-9-14 13:31
空氣清新劑。我呢邊有又D叫”Glen 20”, 唔知香港有無得買 ...

haha,我有4貓,直頭長開冷氣但唔會所有窗都閂,屋企一定唔可以焗熱(尤其香港天氣又熱又焗)。
吸塵真係需要一部吸力夠強,吸一陣已經好多貓毛