大緊肚就要被人叫「ee」?

efren
|

雖然我大緊肚,但我只是2x 歲。仲未到30,樣子衣著仍然很年輕,真係好憎人叫人做ee囉大家有無同感? 啲人把口可以說話好聽啲嗎? 由其果啲樣貌40歲拖住個5-7歲既小朋友真係好鐘意叫人「ee」 好鬼討厭

littleyen
|
結左婚就係ee
你大佢成廿幾年,叫ee都好啱

對7歲小朋友嚟講,10歲個批先係姐姐

she811
|
我以前都好唔中意接受唔到
efren
|
littleyen 發表於 18-9-14 12:12
結左婚就係ee

個問題係個呀媽係側面教個小朋友叫「ee」,其實好口啲既呀媽大可以叫姐姐或靚女(當然唔一定係靚女)但甘講完大家都開心
efren
|
she811 發表於 18-9-14 12:13
我以前都好唔中意接受唔到

仲要我30歲都未有。我接受唔到囉!其實有人都叫呀婆做靚姐啦,點解大肚就變ee

puppydingo
|
都結左婚啦,唔只ee
c9啦。
哈哈。唔洗咁介意
efren
|
如果我30歲都未到被叫「ee」,甘40歲拖住個5-7歲的小朋友。唔通我叫我個仔叫佢做嬸嬸咩?
efren
|
puppydingo 發表於 18-9-14 12:24
都結左婚啦,唔只ee
c9啦。
哈哈。唔洗咁介意

結左婚都可以好young 架
唔一定放縱自己做c9

puppydingo
|
efren 發表於 18-9-14 12:27

結左婚都可以好young 架

無話唔decent
但結得婚比人叫c9同ee都唔奇
哈哈唔洗咁介意
wing007006
|
efren 發表於 18-9-14 12:05
雖然我大緊肚,但我只是2x 歲。仲未到30,樣子衣著仍然很年輕,真係好憎人叫人做ee囉大 ...

又咁講。。。大住肚真係好小會叫姐姐嘅。。。我未有二胎前,帶住個仔人地會叫姨姨,唔帶住個仔就叫我姐姐,你要開始習慣下啦
littleyen
|
efren 發表於 18-9-14 12:23
仲要我30歲都未有。我接受唔到囉!其實有人都叫呀婆做靚姐啦,點解大肚就變ee,好明顯家教問題:n ...

唔好諗到家教咁嚴重,咁真係ee嘛

我朋友都係次次教女叫我ee,但轉個頭個囡又叫我姐姐,激死個阿媽
efren
|
littleyen 發表於 18-9-14 12:32
唔好諗到家教咁嚴重,咁真係ee嘛

甘個女識做人
efren
|

同埋我認為當一個人常常被稱做ee佢就會自然教小朋友叫人ee ,相反,當一個人常常被稱呼仲姐姐,自然唔會教小朋友叫人做ee
日後我一定會教個仔無論咩年紀都叫左人做靚女/姐姐 先,因為甘樣叫一定是皆大歡喜唔會令人有hard feeling

pycc8899
|
都係一句稱呼啫, 無需咁介懷丫~
efren
|
pycc8899 發表於 18-9-14 12:44
都係一句稱呼啫, 無需咁介懷丫~

touko
|
有小朋友/BB 嘅就叫ee (都係尊重黎嘅⋯)
冇嘅就全部叫姐姐
ipcs
|
雖然我大緊肚,但我只是2x 歲。仲未到30,樣子衣著仍然很年輕,真係好憎人叫人做ee囉大 ...

係呀,我都明嘅,初初畀人叫做姨姨係會有d唔開心,結左婚就應該畀人叫姨姨,你仲大緊肚,更加話明畀人聽你係姨姨囉。
lovemeleanna
|
結左婚就係ee

同意,對幾歲人仔,10歲就話係姐姐。
做得人阿媽叫ee好正常。

反而去街市買餸,人人都叫你靚女/姐姐

KILW
|
結左婚就係ee

同意,對5-7歲嘅小朋友黎講,高佢地幾年班嘅小朋友就係姐姐。樓主都廿幾歲人又大肚,如果佢媽媽又教呢個人係姐姐,其實幾混淆。
Pookko
|

唔好話大肚啦, 我结婚無耐就比人叫ee, 不過叫叫下就慣