懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

paradarz 發表於 18-9-16 00:25
我個樣都生得好後生,都已經陀住第二個,但有時比啲小朋友叫我做姐姐我反而唔好意思
...

我生得細粒,自覺個樣一定有30+,但成日俾小朋友叫姐姐,我一定教佢地叫返姨姨,我個女先係姐姐~教自己女叫所有媽咪級Auntie唔駛煩,未婚就全部係姐姐~其實小朋友大到咁上下,會自己決定用什麼稱呼大人,叫佢揞住良心將姨姨當姐姐會唔show我,一見靚女自動叫姐姐
靚仔=哥哥(不論年齡)
樓主早d習慣下,大住個肚小朋友叫你姐姐至奇怪

別墅

回覆樓主:

好明顯係"個40+婦女" 教仔仔叫你姨姨啦,唔係個"40+婦女"叫你姨姨喎,你係唔抵得佢叫你老公做哥哥啫!!哈哈, 大肚可以任性, 但遲d 做左呀媽就唔好甘任性喇~成件事係你自己敏感左啫, 做人甘執著, 盞自己辛苦咋!!

別墅

efren 發表於 18-9-15 00:16

中point ,最慘比啲明明老過自己既呀嬋叫ee ,我心唸我廿幾叫 ...

其實個太太係叫自己個小朋友稱呼你ee,定係佢叫你做ee呀?

別墅

hontari 發表於 18-9-15 00:28
我一定唔會教個女叫人地做「靚女」囉,依家街市賣菜咩

結左婚有左小朋友就係另一個身份,被叫姨 ...

我都認同,稱呼人唔可以係女人都叫靚女,如果小朋友咁叫我好似怪怪咁,我未大肚前都比人叫姐姐,大咗肚稱ee好正常,都係一句啫~

子爵府

回覆樓主:

我d朋友20幾歲喺我仔面前都叫自己ee,其實係一種尊重,同年齡樣貌冇關,就算18歲都好,結咗婚又有小朋友就係ee啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

efren 發表於 18-9-14 12:05
雖然我大緊肚,但我只是2x 歲。仲未到30,樣子衣著仍然很年輕,真係好憎人叫人做ee囉大 ...

小朋友唔叫你 ee 叫乜呢,輩份計係叫你做 ee 呀,唔通重叫姐姐。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littleyen 發表於 18-9-14 12:12
結左婚就係ee
你大佢成廿幾年,叫ee都好啱

珍珠宮

efren 發表於 18-9-14 12:21
個問題係個呀媽係側面教個小朋友叫「ee」,其實好口啲既呀媽大可以叫姐姐或靚女(當然唔一定係靚女)但甘 ...

叫姐姐係教錯小朋友認識輩份

珍珠宮

efren 發表於 18-9-14 12:23

仲要我30歲都未有。我接受唔到囉!其實有人都叫呀婆做靚姐啦 ...

唔關大肚事,你大小朋友廿幾年更係叫 姨姨啦,樓主使唔使去圖書館温吓書呢。

珍珠宮

efren 發表於 18-9-14 12:25
如果我30歲都未到被叫「ee」,甘40歲拖住個5-7歲的小朋友。唔通我叫我個仔叫佢做嬸嬸咩?:naughty ...

四十幾歲你可以教仔叫嬸嬸架

珍珠宮

PhoebeKw 發表於 18-9-14 14:47
差廿幾年都唔叫ee?你叫你媽 d fd做姐姐?你想d細路點分?我都係廿幾歲唔覺得有問題喎
...

同意,要俾小朋友正確嘅認識。

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-9-14 14:51
解左婚就係ee啦反而有人唔覺意叫我姐姐,我會糾正佢我好睇得開
...

珍珠宮

efren 發表於 18-9-15 10:00

中point ! 我係接受唔到小朋友個呀媽叫我做ee,其實係路邊經 ...

嗰四十幾歲嘅女人係用佢小朋友身份講嘢呀

珍珠宮

啜啜怪^3^ 發表於 18-9-15 14:49
樓主腦筍都未生埋就陀仔,係咁上下架喇!自己接受唔到又話人冇家教~ 可能佢喺屋企叫阿爸阿媽做哥哥姐姐掛 ...

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

事但喇,我無所謂,都系一句稱呼。

首頁

尾頁

跳至