房署紓緩擠迫户調遷計劃2018/19

aprilpolly
|
請問有無人均面積6.2可以成功調遷?
聽聞要5.5或以下先大機會

Poyau
|
up
annoyinganna
|
想知+1
up
三隻惡魔
|
aprilpolly 發表於 18-9-14 12:21

擠迫房人均5.5,而家出左個叫改善空間人均7(6.2就附合資格)
aprilpolly
|
三隻惡魔 發表於 18-9-14 23:54
擠迫房人均5.5,而家出左個叫改善空間人均7(6.2就附合資格)

今日個主任直情暗示叫我唔好浪費時間交表,話上年呢個屋邨4人家庭無人成功調遷,睇資料上年有好多新屋邨未能如期落成,導致房屋供應減少。而18/19年應該會多返供應量再加本應19年落成嘅新樓(樂觀睇)。但主任又話下年個量會少過今年
擠迫户係優先派樓,但應該唔會一個quota都唔留比改善空間掛,如果真係咁,咁改善空間計劃形同虛設

~Exit~
|

我一家4口平均5.6幾。申請左3年。。。
大單位同靚地區好早已比人揀曬

年年都得個吉
aprilpolly
|
~Exit~ 發表於 18-9-15 00:36
我一家4口平均5.6幾。申請左3年。。。
大單位同靚地區好早已比人揀曬

有比機會你揀樓嗎?
~Exit~
|
aprilpolly 發表於 18-9-15 00:34

今日個主任直情暗示叫我唔好浪費時間交表,話上年呢個屋 ...

係㗎,房署政策,唔係冇比機會你地,而係推出黎既單位你地唔岩之嘛

我地交表都交到心灰以冷,但唔申請就希望都冇,交左希望有一線生機咁囉
sasa0516
|

我之前5.56 ,參加左4年都等10幾日
aprilpolly
|
~Exit~ 發表於 18-9-15 00:40
係㗎,房署政策,唔係冇比機會你地,而係推出黎既單位你地唔岩之嘛

我地交表都交到心灰以冷, ...

我都係咁諗,其實我已經準備好齊文件,交咗起碼有個希望比自己。
想問下以你經驗交咗表後,會有突擊家訪嗎?

~Exit~
|
aprilpolly 發表於 18-9-15 00:38
有比機會你揀樓嗎?

有。請問你係第一年申請這計劃嗎?

計劃係計單位面積而安排揀樓次序,單位就定左咁多個。。。例如有1000個單位比合資格人仕,但申請戶多過一千,咁單位面積大既戶口咪少左機會囉。

第一日揀樓既係平均尺數係好低既,最低試過2.幾,我地5.幾,6.幾嗰啲真係陪跑多
aprilpolly
|
~Exit~ 發表於 18-9-15 00:45
有。請問你係第一年申請這計劃嗎?

計劃係計單位面積而安排揀樓次序,單位就定左咁多個。。。例如有1000 ...

第一年啊,其實我都知機會好微,但一試無妨,知個遊戲玩法交齊文件都唔會好哂時間啫
aprilpolly
|
sasa0516 發表於 18-9-15 00:41
我之前5.56 ,參加左4年都等10幾日

等10幾日係咩意思?
~Exit~
|
aprilpolly 發表於 18-9-15 00:45
我都係咁諗,其實我已經準備好齊文件,交咗起碼有個希望比自己。
想問下以你經驗交咗表後,會有突擊家訪嗎 ...

有次有房署上過黎,但唔係好記得係咪關申請呢個計劃而上黎,但嗰次上黎都好多hea.... 係咁易响門口問幾句就走左,屋都冇入,望都冇望
~Exit~
|
aprilpolly 發表於 18-9-15 00:51
等10幾日係咩意思?

揀樓日子有成2至3個星期,星期六,日唔計
第一日安排揀樓既就係最迫嗰批
第二日又有一批揀
第三日又有一批揀。。。如此類推

到你揀嗰日可能都揀淨尾。
同埋佢比既單位唔係全部大單位,有啲2至3人
有啲4至6人,你去bk 另一個“上樓一族”睇睇可了解更多
zone123