有冇jm試過用蜜糖沖奶

wingccci
|
BB 有好多痰呀!我自己有痰就會飲蜜糖,呀b而家9個月可唔可試??
KILW
|
上年有新聞話有個半歲嬰兒食蜜糖食到死左,賣哂新聞。
香港衞生防護中心話:蜜糖可能含有能引致嬰兒肉毒中毒的細菌,不應向1歲前的嬰兒餵食蜜糖。
香港醫生:2歲以下幼兒免疫系統未發展完成,肉毒桿菌中毒後反應可能比成年人嚴重。
仲用黎沖奶
melomelomelody
|
bb唔可以飲蜜糖架,會細菌中毒
LittleSesame715
|

唔好話9m
正常情況下都唔好用蜜糖開奶
到小朋友可飲蜜糖水時咪直接飲蜜糖水羅

eso502
|
唔好呀,小朋友既腸仲未可以分解晒架,寧願餵多少少水俾佢飲仲好
koalalee88
|
wingccci 發表於 18-9-14 12:50
BB 有好多痰呀!我自己有痰就會飲蜜糖,呀b而家9個月可唔可試??

12個月後才可飲蜜糖水
JD930
|
koalalee88 發表於 18-9-14 20:23
12個月後才可飲蜜糖水

Bicanna
|
吾可以,因為你吾知裡面有冇泥土中果只袍菌,bb食左會死的,吾需要咁早博。
wktktw
|
唔可以,一歲前都唔可以飲呀
yeeeeeeee
|
入面有菌架,寧願俾佢飲多D水都唔好用蜜糖沖奶
tlwuwu
|
唔好呀..,我仔之前食個隻都好多痰架!本來都以為佢係咳,原來係d奶粉太甜,轉左illuma organic後就好好多
musiccisum
|

BB係絕對唔可以食蜜糖
wingccci
|
LittleSesame715 發表於 18-9-14 17:08
唔 ...

咁有冇話幾多歲先飲得蜜糖水架?
wingccci
|
koalalee88 發表於 18-9-14 20:23
12個月後才可飲蜜糖水

12個月後先得,但上面有JM話要2歲
manyeef
|
成日有痰呀?可能奶粉太甜,又可能bb d分泌喎
mimisn
|
用返水沖奶啦,太多痰既話不如直接睇醫生,睇好左先
lammmmchu
|
之前睇BB 來了都睇過話蜜糖唔岩1歲以下BB 食架
我平時沖S26 ULTIMA 隻奶粉都係用熱水ONLY
其實淡味D 比較好
|

你講笑呀?用蜜糖沖奶
無知會嚇死個b架
suetfunglui
|
唔可以呀!好彩你上黎問一問,2歲前都唔可以比小朋友飲蜜糖!