希望颱風減弱,輕輕掛個冇乜風嘅八號就算⋯

兔兔小馬甲
|

希望山竹唔好好似澳門咁,引起停水停電啦⋯⋯我bb先8個幾月,離唔開水同電,幾個鐘都唔得⋯

BK媽咪,我bb每日10點起身,
10點食第一餐,奶

1:30-2點食固體

5點半-6點食固體

9點半-10點食奶

11-12點瞓覺

有乜問題?一日四餐

bb除左飲奶,仲有奶樽要洗,要蒸,用電⋯

煮固體食物,用電⋯

我住呢度係開放式廚房,整個屋苑除左極少三房用煤氣,其他全部用電磁爐,擔心冇電係唔係正常先?

Rjeuxxx
|
唔係化,幾個鐘都唔得,瞓下覺就過啦
Miulo    發表於 18-9-14 13:20
cibewong
|
兔兔小馬甲 發表於 18-9-14 12:56
希望山竹唔好好似澳門咁,引起停水停電啦⋯⋯我bb先8個幾月,離唔開水同電,幾個鐘都唔得⋯
...

香港點會咁容易無水無電呀。你會唔會諗多咗。
keikeicat
|
我反而擔心仍然要返工嘅上班族、流浪貓狗
tansyneko    發表於 18-9-14 13:24
JD930
|
keikeicat 發表於 18-9-14 13:17

purple_onion
|
希望個風自然瓦解了
hellohellojenny
|
...

唔放心可以儲定少量熱水開奶粉用。
8個幾月,應該已經開始加固,但如果停電停水幾個鐘,煮唔到粥仔,可以淨係飲奶都得,或者沖米糊都得。
除非你住村屋,驚水浸長時間停電。
媽媽冷靜d
shun282
|
予其咁諗,不如做定準備,
驚冇水,買定兩樽5L水
驚冇電,預備火鍋用Gas爐

兔兔小馬甲
|
Rjeuxxx 發表於 18-9-14 13:00
唔係化,幾個鐘都唔得,瞓下覺就過啦
奶粉b,3個半鐘一餐奶,屋企用緊電磁爐
x00_00x
|
兔兔小馬甲 發表於 18-9-14 13:33

買定個gas爐
兔兔小馬甲
|
x00_00x 發表於 18-9-14 13:38
買定個gas爐

sillything
|

八個月都重要三個半鐘一餐奶
esmehouse
|
Rjeuxxx
|

八個幾月都三個鐘一餐?食固啦
AGa1111
|
如其望天打掛,不如趁而家仲有時間做定2手準備,儲水、買gas爐、電筒
timsy
|
...

存定水,糧啦
bosch
|
AGa1111 發表於 18-9-14 14:45
如其望天打掛,不如趁而家仲有時間做定2手準備,儲水、買gas爐、電筒

係囉... 呢d 野可以一早準備, 同埋做人要識便通.

WenMAmi
|
都無得我地揀 做好防風措施啦
OmeletteBaby
|
keikeicat 發表於 18-9-14 13:17

冇錯,希望佢地安安全全啦
jannlly
|
...

除非你住村屋、棚屋、木屋……
冇電冇水嘅機會真係好微