胎盤前置

sumdotbb
|
今日覆完私家,仍然胎盤前置1期,原來胎盤前置,最大風險係個媽咪,最壞情況係流血不止甚至成個子宮切左,醫生就話我仲係一期,可以試順產,不過有機會到時出血嚴重,風險就大啲,如開刀,就所有野都well prepare ,就好少少囉。吾知點選擇好(emoji)
RubyYu07
|
sumdotbb 發表於 18-9-14 14:10
今日覆完私家,仍然胎盤前置1期,原來胎盤前置,最大風險係個媽咪,最壞情況係流血不止甚至成個子宮切左, ...

你而家幾多周?後期有機會升上去架!
suki-c
|
如果週數早係有機會升返上去,我之前都係偏底,之後唔無再粗勞,訓多d,而家正常返晒!
Cherrylmi1211
|
suki-c 發表於 18-9-14 16:36
如果週數早係有機會升返上去,我之前都係偏底,之後唔無再粗勞,訓多d,而家正常返晒!
...

我而家30w,之前到而家都偏低
請問你幾週後正常返晒呀?
Cherrylmi1211
|
今日覆完私家,仍然胎盤前置1期,原來胎盤前置,最大風險係個媽咪,最壞情況係流血不止甚至成個子宮切左, ...

可以觀察到最遲34w,睇下到時有無升返高再決定
suki-c
|
Cherrylmi1211 發表於 18-9-14 18:15
我而家30w,之前到而家都偏低
請問你幾週後正常返晒呀?

我再睇時好似30週 !
sumdotbb
|
RubyYu07 發表於 18-9-14 15:00
你而家幾多周?後期有機會升上去架!

我宜家34週啦!
KILW
|
其實胎盤升唔到,開刀最安全,仲有咩要諗?
cwmanna    發表於 3 天前
sumdotbb
|
KILW 發表於 18-9-16 12:58
其實胎盤升唔到,開刀最安全,仲有咩要諗?

因為我係一期,仲有得諗順產,而且私家開刀好貴
annamummy
|
sumdotbb 發表於 18-9-16 22:09

我唔會因爲咁而去省錢。
錢可以搵返,自己和BB嘅命仔都十分重要。
除非醫生話順產不會有問題,否則我不會去賭命囉。
Kayibobo
|
sumdotbb 發表於 18-9-16 22:09

我一期時,政府都叫開刀了

haha748494
|
如果系我,我會選擇開刀喇,聽醫生意見最好喇。
sumdotbb
|
Kayibobo 發表於 18-9-17 01:44
我一期時,政府都叫開刀了

我無喎,政府叫試順產先,你邊間政府?
Kayibobo
|
sumdotbb 發表於 18-9-17 22:05
我無喎,政府叫試順產先,你邊間政府?

聯合呀!
HappyBlueberrie
|
annamummy 發表於 18-9-16 23:40
我唔會因爲咁而去省錢。
錢可以搵返,自己和BB嘅命仔都十分重要。
除非醫生話順產不會有問題,否則我不會 ...

政府都可以開刀架,睇你信唔信得過,試順產如果過程唔係太順利咪又要緊急開刀
sumdotbb
|
HappyBlueberrie 發表於 18-9-18 15:32
政府都可以開刀架,睇你信唔信得過,試順產如果過程唔係太順利咪又要緊急開刀
...

即係食全餐,好恐怖囉

InIn0707
|

一期即幾cm左右,我剛生完之前一樣胎盤前置,我之前系介乎一期二期中間,未發現前一心諗住順產,後尾東區俾我揀我拖到成37週先决定,最後都系怕失血過多而揀開刀,尤其我自己一向血氣吾好。
Cheung_si
|
我34W,係一期2.3cm, QE 同 私家 都話可以試順產。 QE 話過左2cm就可以順產。 但我宜家重猶疑緊 順產定開刀。 如果開刀就想私家
sumdotbb
|
InIn0707 發表於 18-9-18 19:44
一期即幾cm左右,我剛生完之前一樣胎盤前置,我之前系介乎一期二期中間,未發現前一心諗住順產,後尾東區 ...

2.6cm
威爾斯無比我選,只係話試順產先

sumdotbb
|
Cheung_si 發表於 18-9-18 19:51
我34W,係一期2.3cm, QE 同 私家 都話可以試順產。 QE 話過左2cm就可以順產。 但我宜家重猶疑緊 順產定 ...

我考慮過,吾想有風險,所以都係選擇私家開刀,一來BB順利出生,而我又吾會怕失血過多