急問:應唔應該買呢層樓?

asd456
|
代家人弟弟問:

佢現金大約有250萬,唔計供完保險(約50萬)。

1) 佢有一層未供完的香港樓(欠250萬)供30年
2) 一層供完香港唐樓
3) 一層比full paid 英國樓
4) 細佬最近想買一層大陸公寓樓(90萬)

明天要比樓價一半訂金45萬,大家認為佢應唔應該買?定係叫佢唔好買,因為留返個錢係身邊。

屋企人驚佢壓力大叫佢唔好買,因為有個小朋友,但佢落咗2萬訂金,唔知點做好。

知BK ma 多媽媽理財能力高, 想聽下大家意見。謝謝各位!
timsy
|
大陸公寓 咪攪啦
一陣房產證 或 假業主 或 假印台
你就出事
caryfox
|
大陸樓 有沒有齊正式的房產證?

如果齊房產證⋯⋯應該可以接受,

佢本身已經有現金大約250萬,睇唔到佢經濟有壓力,

佢都選擇買這樓,你仲有什麼理由叫佢唔好買⋯⋯?

Ashleycorina
|
我唔會買
木土土
|
asd456 發表於 18-9-14 14:51
代家人弟弟問:

壓力唔算大,若有經濟問題,可賣「供完香港唐樓」及「full paid 英國樓」套現

值不值得投資,就係另一個問題
Yeelim
|
弟弟的買樓經驗比平常人豐富, 加上有海外投資的經驗, 樓主不用為他擔心了.
洋洋
|
照咁睇你弟弟投資有道,係家人驚啫,由他自己決定買吧!
我相信你弟弟比呢度嘅 BK 媽媽理財能力高
美之選468
|
asd456 發表於 18-9-14 14:51
代家人弟弟問:

大陸樓就牙煙了,貿易戰令到大陸經濟正下滑,開始有失業潮的出現,經濟不好樓市將睇淡,而且就算樓市上升,你也無法套走現金(外匯管制很嚴格,你也根本無法匯返香港)
alicialee1210
|
大陸樓唔會買
mannok媽咪
|
洋洋 發表於 18-9-14 15:14
照咁睇你弟弟投資有道,係家人驚啫,由他自己決定買吧!
我相信你弟弟比呢度嘅 BK 媽媽理財能力高
...

正解。。
WChan
|
大陸90萬樓都應該唔係一線城市, 偏遠既話都唔會太保值
NatalieTY
|
大陸公寓難租難賣
MeowMuiMui123
|
timsy 發表於 18-9-14 14:55
大陸公寓 咪攪啦
一陣房產證 或 假業主 或 假印台
你就出事

同意。
其實大陸d法制好亂。三時花,六時變。

聽過一個case: 上一輩去咗,父母(係香港)想賣,但大陸要求父母既子女搞棄產先可以賣。而物業樓契無子女名亦已移民.....

子女搵我幫手,我唔係中國律師,唔搞得。中國領事話子女唔係中國公民,唔幫得。

幾麻煩

charlieXD
|
大陸樓放租或賣都唔太好
你話買黎返去自己住下嘆下就無問題既
asd456
|
charlieXD 發表於 18-9-14 15:28
大陸樓放租或賣都唔太好
你話買黎返去自己住下嘆下就無問題既

易買難賣對嗎?

Jasmine-4711
|
NO,大6税务改革,有冇人住/自住或出租,都要每年打租值20%稅。人人都打退堂鼓,想賣的人賣唔出,米去接火棒。
mln
|
MeowMuiMui123 發表於 18-9-14 15:22
同意。
其實大陸d法制好亂。三時花,六時變。

請問你呢件事係幾時的事。 我身邊的cases又同你這件事不大同。 是2016年的,親戚故事, 都係香港人在大陸買樓(佢父親80年代買入), 佢父親死後, 兒子想賣樓, 大陸政府話佢媽媽未死, 層樓應該比佢媽媽,但是佢媽媽已80幾, 可以叫媽媽轉手留比幾個仔女分, 所以最後佢媽媽唔要, 分成3份,連女兒也有。 聽說以前大陸財產只留男, 不過現在可以留比女都有份。 最後佢地3子女又再百幾萬賣出了!
asd456
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-14 15:30
NO,大6税务改革,有冇人住/自住或出租,都要每年打租值20%稅。人人都打退堂鼓,想賣的人賣唔出,米去接火棒 ...

真架?? 收租要學香港比20%稅??
babyco
|
就咁睇經濟壓力唔大,但今時今日90萬買到既大陸樓應該都好偏下 ,值唔值得投資呢? 90萬呢d價位應該無咩炒賣價值 ,放租回報亦唔高,但如果佢諗住會返去住下 又當別論
mln
|
我都同意樓上jm講得啱,要比稅, 而且又公寓真的好麻煩, 你弟弟又不是長住, 就算比你租出回報率好細,我寧願蝕2萬訂金, 揸住90萬上去租住, 而且真的想大陸居住, 租樓住都好平, 反正佢2邊都有樓, 就算子女大, 佢都有一間自己2佬自住。