中學罰抄校規

bazz2013
|

朋友個仔中一唔記得帶皮帶, 要罰抄校規, 乜而家中學都仲有抄校規呢樣野, 我以為係好耐之前先會有, 抄校規都好浪費時間(個人覺得, 不喜勿插), 對個學生有益?
Paradise_kiss
|
要抄19則
ilikethis2005
|
我以前果宗教老師訓我地抄聖經添呀,所以以前好憎佢。
bazz2013
|
ilikethis2005 發表於 18-9-14 15:23
聖經咁大穫, D字咁細隻, 抄完都近視加深
seaman1982
|
我一手靚字就係細個罰抄練來的
還有不少秘技,左右開弓,手執3筆
所以我左右手都巧靈活
sa_gill
|
ilikethis2005 發表於 18-9-14 15:23

Same here
sa_gill
|
seaman1982 發表於 18-9-14 15:25
我一手靚字就係細個罰抄練來的
還有不少秘技,左右開弓,手執3筆
所以我左右手都巧靈 ...

左右開弓?手執3筆?
求賜教
seaman1982
|
sa_gill 發表於 18-9-14 15:28
左右開弓?手執3筆?
求賜教

我左右手都識寫字,不過要寫一樣既字。即係唔可以左手劃圓右手劃方。右手可以並排渣三支筆寫,當然寫既字既一樣。罰抄就啱晒。
sa_gill
|
seaman1982 發表於 18-9-14 15:30
我左右手都識寫字,不過要寫一樣既字。即係唔可以左手劃圓右手劃方。右手可以並排渣三支筆寫,當然寫既字 ...

勁呀 我以前傻豬豬一粒字一粒字地抄截
qqwong
|
阿囡以前嗰班全部用三色筆罰抄書~
juicy媽
|
我仔學校, 如遲到, 校服不合規格果d 係要罰抄相關校規。 如限期前交唔到, 次數會倍上。

我同意好嘥時間, 但據聞都幾有效, 因為唔想被罰抄, 所以會守規矩。
christinefh
|
bazz2013 發表於 18-9-14 15:21
朋友個仔中一唔記得帶皮帶, 要罰抄校規, 乜而家中學都仲有抄校規呢樣野, 我以為係好耐之前先會有, 抄校規都 ...

我仔學校唔記得帶皮帶,留堂一個鐘
jollyma
|
打又唔得,罰得重又話唔人道,鬧又話傷害心靈,咁抄下校規應該無投訴啦!
kamyee503
|
bazz2013 發表於 18-9-14 15:21
朋友個仔中一唔記得帶皮帶, 要罰抄校規, 乜而家中學都仲有抄校規呢樣野, 我以為係好耐之前先會有, 抄校規都 ...
冇話有無益,只乎點樣睇
冇帶皮帶已經算校服不整,已反校規
罰抄校規好少事...
家人個女幾年前讀中學時,間學校係5次校服不整缺點一個(少至皮帶(男),腰帶(女),襪,底衫(男)等等...)

另外,上堂唔專心,欠交功課等...有老師係罰抄課文,功課,測驗考試卷等...10次以下放學交,10次以上明天交

重點係要用毛筆抄/多色筆順筆劃抄...會檢查錯左重抄/毛筆字體唔好都要重抄

有陣時1-2個同學累全班...一齊留堂或一齊抄...
小嵐妹
|
試過數學老師叫我抄數學書(原因係我借左功課比同學抄),仲叫我留學校抄,我唔認輸,抄足個幾星期,仲畫埋圖比佢,激死佢
WChan
|
罰抄的話, 抄課文好過校規, 起碼希望佢一路抄都有D 野入到腦
milktealai
|
seaman1982 發表於 18-9-14 15:30
我左右手都識寫字,不過要寫一樣既字。即係唔可以左手劃圓右手劃方。右手可以並排渣三支筆寫,當然寫既字 ...

罰抄達人
JD930
|
bazz2013 發表於 18-9-14 15:25

|
bazz2013 發表於 18-9-14 15:25

係喎,真係好無聊⋯
|
juicy媽 發表於 18-9-14 15:34
我仔學校, 如遲到, 校服不合規格果d 係要罰抄相關校規。 如限期前交唔到, 次數會倍上。

我同意好嘥時間, ...

罰抄⋯我個人黎講覺得係一樣無用既野,抄果個根本係無靈魂咁去抄。
凈係睇我仔比老師罰左2年寫日期佢都仲漏緊就知罰抄唔work啦。