老公不射精,還有其他辦法生寶寶嗎?

Lingshing
|
我和我老公結婚3年了,剛開始那半年,性生活都還是正常的。但慢慢的變得1個月都沒有一次,他就經常說很累,壓力很大。其實他也是想要寶寶的,所以我們這2年都有去旅遊放鬆心情,也有做運動,也有看過中醫。可是還是沒用,而我自己本來也切了一邊輸卵管,而另一邊也有積水。年紀也越來越大了,現在很迷茫,不知道怎麼辦才好?
carson1128
|
Lingshing 發表於 18-9-14 15:36
我和我老公結婚3年了,剛開始那半年,性生活都還是正常的。但慢慢的變得1個月都沒有一次,他就經常說很累, ...

不如試吓睇醫生先,試吓做Iui . 我老公之前都唔願意睇醫生,我話病向淺中醫,如果而家唔試,唔通等到50 歲先試咩!
Mongggc9
|
我和我老公結婚3年了,剛開始那半年,性生活都還是正常的。但慢慢的變得1個月都沒有一次,他就經常說很累, ...

不如你兩公婆一齊見左不育科先。就算唔講你先生射唔射得出,本身你都係得返一邊輸卵管仲要有積水,其實懷孕機會都已經細左好多。

同埋年紀越來越大,就算到時你決心做ivf,都越來越難成功。所以一定要盡快睇不育科醫生。

至於先生方面,我地做ivf 時見到price list 有一項收費係做手術取精出來(optional),問過醫生,佢話係如果男方自己唔能夠射精(打飛機打出來),咁就可以選擇入手術室取精。

但係見不育科其實一開波都要驗精,你先生係唔想做所以射唔出,定自己打飛機都搞唔出就真係得你倆先知⋯呢樣就留返俾你地再同醫生傾傾喇。

Lingshing
|
回覆 carson1128 的帖子

其實之前佢睇過家計會,醫生話佢荷爾蒙偏低,之後轉介去政府醫院,但係排到2年後先可以睇,請問有冇好d嘎泌尿科私家醫生介紹?
Lingshing
|
回覆 Mongggc9 的帖子

多謝你意見,我們一起睇過家計會,之後佢轉介我老公去政府醫院睇泌尿科,但係要排2年後😢依家就唯有自己盲中中搵醫生睇
Mongggc9
|
Lingshing 發表於 18-9-14 18:45
回覆 Mongggc9 的帖子

多謝你意見,我們一起睇過家計會,之後佢轉介我老公去政府醫院睇泌尿科,但係要排2 ...

如果要排兩年,你要計返條數萬一你地到時想做ivf入想排公家,到時你會唔會過左36/37歲?
因為如果公家症都要排3幾年,但過左40公家唔會俾你做架喇⋯

你先生會唔會考慮睇私家醫生泌尿科?再唔係就利用呢兩年時間同你一齊睇中醫?

雖然唔知你兩個幾多歲,但一定一定要緊記時間對於生育係好重要,所以真係如果能力許可嘅就及早求醫(唔好逐樣逐樣慢慢排隊)

祝福你
carson1128
|
Lingshing 發表於 18-9-14 18:40
回覆 carson1128 的帖子

其實之前佢睇過家計會,醫生話佢荷爾蒙偏低,之後轉介去政府醫院,但係排到2年後 ...

始終老公唔想知道自己有咩病 佢都去家計會睇過,話就算1%都可以懷孕,反而覺得老婆有問題!所以我哋決定做ivf. 我都做了2次先成功!
mwsiipb2
|

頭~睇西医不肓科,搵出原因,制定生B方法。
中~中医調理身体,兩夫婦一齊睇,互相配合。
尾~ 經中醫調理後試自然成孕,
吾得就進行IUI or IVF。

我同我太太就係用呢個方法自然成孕,
上个月已經做咗daddy,媽咪。
Rascalbaby
|
回覆 Lingshing 的帖子

直接抽精啦。(我老公啲精好少唔active)年紀唔細就直接Ivf 唔好做iui 浪費時間
李露眉
|
唔好晒時間,直接IVF