有無jm想或者啪過骨?

Jennyyuen
|
之前無意之中係ig fb見過啪骨既廣告
覺得好神奇
好似禁兩禁塊面就細左咁
不過睇完無深入研究
係最近突然係度摸個下巴兩邊既骨
覺得好似唔多對稱
所以左邊會容易凸雙下巴
就唸起啪骨
之後有係YouTube睇到一個介紹啪骨既
好似話身體既骨都可以啪到
我又突然唸起
我頸後面舊骨之前因為工作既關係
而凸左出黎
又係度唸呢舊骨會唔會可以啪返入去呢
雖然C6話人地啪面好似無啪頸咁危險
但因為擔心越黎越凸好似話唔好
之後有睇鐵打個醫師有講
姐有去睇過舊骨 醫過
但都係凸出黎既狀況
想係度問下有無jm試過啪骨
面或者其他地方都可以分享一下
或者有無人好似我頸咁既情況
而後尾醫返好
感激分享

家家公主
|
我坐骨神經痛啪過盤骨腰骨...呢D好似叫復位....
我做呢間有人整鼻同臉...肩頸腳我都有做.過..
Jennyyuen
|
家家公主 發表於 18-9-14 16:10
我做呢間有人整鼻同臉...肩頸腳我都有做.過.. ...

請問佢大約係點樣做架
係咪淨係按個個位置就可以慢慢移位?
定要敷藥或者其他輔助?
甜夫人
|
家家公主 發表於 18-9-14 16:10
我做呢間有人整鼻同臉...肩頸腳我都有做.過.. ...

坐骨神經痛拍完係咪真係有效?
Paradise_kiss
|
up
MrsSingSing
|
膝頭有冇得啪?我成日Q腳坐地下,搞到膝頭成日有好似伸唔直既感覺
Ashleycorina
|
我都想知,但我問左好幾個骨科醫生同物理治療師,都話無科學根據,又話骨同筋膜肌肉結構好複雜,叫我唔好試,話就算得,只係短暫錯覺。
但見網上好多人試過好,我之前就去左個老中醫度整,以為安全好多,點知都整傷左要再睇醫生。
但我朋友又話整得返好條腰,所以我好confused
有無人share 下

Jennyyuen
|
Ashleycorina 發表於 18-9-14 16:27
我都想知,但我問左好幾個骨科醫生同物理治療師,都話無科學根據,又話骨同筋膜肌肉結構好複雜,叫我唔好試 ...

我睇一個youtuber佢介紹
但佢係首先用d機器去照下d淋巴位之類的
令到你血液循環好d啊
去水腫啊
之後令d骨之間有d鬆動再啪既時候就唔會好似夾硬黎咁
好似講到幾好咁
但你話問過骨科同物理治療師都話無科學根據。。都唔知信邊邊好。。
家家公主
|
回覆 Jennyyuen 的帖子

師傅先用儀器同我治療肌肉深層痛既位置......會有D痛...
之後做推拿.....再啪骨......我做盤骨就打側身..S形...師傅會教點放手腳...
之後推幾下腰位會感覺腰骨啪啪聲...但完全唔痛....
我果次坐骨神經痛....做一次已經好8成....我總共做左四次....
我未做前晚晚訓前老公同我按摩腰部都會好痛...
因為盤骨高低壓住神經線.....做左之後而家按摩已經少左9成痛...
其實應該要再去..但我懶...有時自己坐得唔好都有影響..
但比起以前痛左10幾年已經叫好好多...
家家公主
|
回覆 甜夫人 的帖子

絕對有...我上次發作...個屁股好似生左條尾咁..拉扯到後大腿同小腿..
啪完好返8成....我之後仲做埋膊頭同膝蓋
家家公主
|
回覆 MrsSingSing 的帖子

我上次做腰果陣有做埋膝蓋....我之前踎唔到低..連起身都有困難..落樓梯都痛...
啪完之後健步如飛....無講大話....但整果陣都幾痛......
|
Jennyyuen 發表於 18-9-14 16:50
我睇一個youtuber佢介紹
但佢係首先用d機器去照下d淋巴位之類的
令到你血液循環好d啊

所以我好矛盾想聽多d分享
一杯凍奶茶
|
Ashleycorina 發表於 18-9-14 16:27
我都想知,但我問左好幾個骨科醫生同物理治療師,都話無科學根據,又話骨同筋膜肌肉結構好複雜,叫我唔好試 ...

中醫啪骨,其實係叫骨傷科

新派的註冊中醫,都會叫病人治療前後都影張xray ,睇返條骨改善左幾多,對醫患雙方都更清晰
|
一杯凍奶茶 發表於 18-9-14 18:25
中醫啪骨,其實係叫骨傷科

新派的註冊中醫,都會叫病人治療前後都影張xray ,睇返條骨改善左幾多,對醫患 ...

我就係怕,有照x Ray 以為會好,我仲豬到以為佢拍完係會痛,頂唔順去咗睇骨科,再照就知係整親。好黑仔。
整親我個中醫仲話我唔配合佢呼吸整親自己
真心求教有無好的介紹
Wingli121
|
家家公主 發表於 18-9-14 16:59
回覆 Jennyyuen 的帖子

師傅先用儀器同我治療肌肉深層痛既位置......會有D痛...
請問知唔知道個個醫師有無幫人整頸椎位置?
家家公主
|
Wingli121 發表於 18-9-14 18:44

有呀 你fb search 從心養生
基本上我見佢由頭到腳都有得整
我之前都係Bk jm 介紹
hfl2000
|
早幾日先見到有新聞講呢d... 我覺得好似好危險...尤其是頸椎,好多神經線會影響到全身,其實呢d好高風險
港男瞓厲頸去睇脊醫 下場係全身針拮痛險被弄癱
https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20180905/2_620568_0
Chamo
|
感覺危險.
如果 100% 安全我都會做
一杯凍奶茶
|
Ashleycorina 發表於 18-9-14 18:33
我就係怕,有照x Ray 以為會好,我仲豬到以為佢拍完係會痛,頂唔順去咗睇骨科,再照就知係整 ...

有阿~ 針灸推拿中醫博士研究生
請check pm!
一杯凍奶茶
|
Wingli121 發表於 18-9-14 18:44

有! 我知 請check pm