人民幣現鈔存款手續費

meowmi
|
是否間間銀行一樣?

上月上深圳玩兌咗D 人仔, 剩返$3K, 諗緊兌返港元好丫抑或存入銀行(但手續費好貴), 又或者放屋企留返下次北上消費罷了。
wahhwahh
|
只係3K,有戶口應該冇手續費
jane720812
|
我之前入成3萬人仔去中銀,都冇收手續費,只係問你地咩途徑得返嚟,怕洗黑錢姐
babe2010
|
交行要收,建行以前唔駛,而家唔肯定,太耐無入
oran04
|
櫃員機入唔使手續費
meowmi
|
wahhwahh 發表於 18-9-14 16:28
只係3K,有戶口應該冇手續費

剛剛去交通問(我有個 multi-currency a/c)職員話每筆人民幣現鈔存款要收手續費 0.25%
lyh80115
|
喺深圳開個户口,北上過完關全部入銀行先,之後幾乎可以全手機付款。
wahhwahh
|
meowmi 發表於 18-9-14 16:42
剛剛去交通問(我有個 multi-currency a/c)職員話每筆人民幣現鈔存款要收手續費 0.25%
...

建行5萬樓下,免收
meowmi
|
lyh80115 發表於 18-9-14 16:47
喺深圳開個户口,北上過完關全部入銀行先,之後幾乎可以全手機付款。

深圳開戸要什麼文件?
sanyosanyo
|
meowmi 發表於 18-9-14 16:50
深圳開戸要什麼文件?

國貿站中銀最簡單,香港住址證明,深圳親戚/朋友詳細地址(寫出來就得),稅單

如果你係女性,可以話全職家庭主婦,直頭唔使稅單(我就係禁)
YEOMORGAN
|
...

我恆生。 過200張先要喎。
YEOMORGAN
|
oran04 發表於 18-9-14 16:39
櫃員機入唔使手續費

邊間銀行櫃員機可入人仔?
oran04
|
YEOMORGAN 發表於 18-9-14 22:49
邊間銀行櫃員機可入人仔?

我用中銀
meowmi
|
...

計返條數, 0.25 % 唔係多, 但職員説 min 每筆收 $20, 咁我不如兌返港幣罷了。大陸而家樣樣都手機支付, 現金無「訂」使!

Alex123
|
meowmi 發表於 18-9-14 23:40

計返條數, 0.25 % 唔係多, 但職員説 min 每筆收 $20, 咁 ...

會不會用櫃員機入就唔洗比手續費?
Poyau
|
...

唔化算
sizzlers
|
得$3000,唔使換番港幣,留番下次再用,同埋亦唔會入銀行咁麻煩