真的是檸檬?

5R2H
|
明明由核種出來,10粒苗得呢一棵長大到,但咁細棵就識結果?咁多果?D果皮光滑完全唔似檸檬,有冇人知其實係咩植物

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
20150618bb
|
5R2H 發表於 18-9-14 17:16
明明由核種出來,10粒苗得呢一棵長大到,但咁細棵就識結果?咁多果?D果皮光滑完全唔似檸檬,有冇人知其實 ...
花都靚
5R2H
|
摔塊葉都冇檸檬味
VCBB小天使
|
明明由核種出來,10粒苗得呢一棵長大到,但咁細棵就識結果?咁多果?D果皮光滑完全唔似檸檬,有冇人知其實 ...

啲花咁靚嘅
5R2H
|
VCBB小天使 發表於 18-9-15 21:48
啲花咁靚嘅

我有懷疑過佢係龍葵,偷偷地喺我啲檸檬苗到生咗出嚟,等我以為佢係檸檬一路養大佢,而家露出真面目啦,睇下D果子會唔會轉黑色先
VCBB小天使
|
5R2H 發表於 18-9-15 22:11
我有懷疑過佢係龍葵,偷偷地喺我啲檸檬苗到生咗出嚟,等我以為佢係檸檬一路養大佢,而家露出真面目啦,睇 ...

我都有一盤唔知係乜,依家長到半尺高,啲葉同我原先想種嘅都唔同。
5R2H
|
VCBB小天使 發表於 18-9-15 22:36
我都有一盤唔知係乜,依家長到半尺高,啲葉同我原先想種嘅都唔同。

咁你會唔會繼續種,等大啲再睇下係乜
VCBB小天使
|
5R2H 發表於 18-9-15 23:04
咁你會唔會繼續種,等大啲再睇下係乜

會呀,就係想知佢係乜嘢。
anixon
|
我有懷疑過佢係龍葵,偷偷地喺我啲檸檬苗到生咗出嚟,等我以為佢係檸檬一路養大佢,而家露出真面目啦,睇 ...

葉片唔似龍葵喎~

anixon
|

的確似檸檬,你種咗幾耐?

tsung
|
VCBB小天使 發表於 18-9-15 23:31
會呀,就係想知佢係乜嘢。

5R2H
|
anixon 發表於 18-9-18 10:16
的確似檸檬,你種咗幾耐?

應該多過一年,今年2月係咁樣。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
anixon
|
5R2H 發表於 18-9-18 20:18
應該多過一年,今年2月係咁樣。

等咗咁耐,唔差在等多陣。

我都種過檸檬,但只試過開花、結綠色子粒,但唔知點解長唔大。
我見你有黃色粒粒,希望你成功

5R2H
|
anixon 發表於 18-9-19 10:42
等咗咁耐,唔差在等多陣。

我都種過檸檬,但只試過開花、結綠色子粒,但唔知點解長唔大。

黃色果粒,同埋其他花花,已經打風打甩曬,淨返啲綠色粒粒
VCBB小天使
|
5R2H 發表於 18-9-19 10:55
黃色果粒,同埋其他花花,已經打風打甩曬,淨返啲綠色粒粒

等長大睇相
李斯特
|
我由種子種起3個月,生長好慢。
cindy618
|

你自己親自用檸檬核種嘅?咁點解會混咗其他花同果實?
5R2H
|
cindy618 發表於 18-9-21 15:23
你自己親自用檸檬核種嘅?咁點解會混咗其他花同果實?

因爲放天台,間中D盆有另類植物出現,多数係雀仔留下,曾經出過龍葵同向日葵
cindy618
|
5R2H 發表於 18-9-21 15:27
因爲放天台,間中D盆有另類植物出現,多数係雀仔留下,曾經出過龍葵同向日葵
...

交配?
小可愛11
|