興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

明明由核種出來,10粒苗得呢一棵長大到,但咁細棵就識結果?咁多果?D果皮光滑完全唔似檸檬,有冇人知其實係咩植物

Cheuk2012    發表於 18-11-9 18:55

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

5R2H 發表於 18-9-14 17:16
明明由核種出來,10粒苗得呢一棵長大到,但咁細棵就識結果?咁多果?D果皮光滑完全唔似檸檬,有冇人知其實 ...
花都靚

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

摔塊葉都冇檸檬味

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

明明由核種出來,10粒苗得呢一棵長大到,但咁細棵就識結果?咁多果?D果皮光滑完全唔似檸檬,有冇人知其實 ...

啲花咁靚嘅

子爵府

VCBB小天使 發表於 18-9-15 21:48
啲花咁靚嘅

我有懷疑過佢係龍葵,偷偷地喺我啲檸檬苗到生咗出嚟,等我以為佢係檸檬一路養大佢,而家露出真面目啦,睇下D果子會唔會轉黑色先

dearbearbear    發表於 20-10-8 08:46
tamlmama    發表於 20-4-20 16:08

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

5R2H 發表於 18-9-15 22:11
我有懷疑過佢係龍葵,偷偷地喺我啲檸檬苗到生咗出嚟,等我以為佢係檸檬一路養大佢,而家露出真面目啦,睇 ...

我都有一盤唔知係乜,依家長到半尺高,啲葉同我原先想種嘅都唔同。

子爵府

VCBB小天使 發表於 18-9-15 22:36
我都有一盤唔知係乜,依家長到半尺高,啲葉同我原先想種嘅都唔同。

咁你會唔會繼續種,等大啲再睇下係乜

珍珠宮

5R2H 發表於 18-9-15 23:04
咁你會唔會繼續種,等大啲再睇下係乜

會呀,就係想知佢係乜嘢。

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

我有懷疑過佢係龍葵,偷偷地喺我啲檸檬苗到生咗出嚟,等我以為佢係檸檬一路養大佢,而家露出真面目啦,睇 ...

葉片唔似龍葵喎~

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

的確似檸檬,你種咗幾耐?

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

VCBB小天使 發表於 18-9-15 23:31
會呀,就係想知佢係乜嘢。

子爵府

anixon 發表於 18-9-18 10:16
的確似檸檬,你種咗幾耐?

應該多過一年,今年2月係咁樣。

水晶宮

5R2H 發表於 18-9-18 20:18
應該多過一年,今年2月係咁樣。

等咗咁耐,唔差在等多陣。

我都種過檸檬,但只試過開花、結綠色子粒,但唔知點解長唔大。
我見你有黃色粒粒,希望你成功

子爵府

anixon 發表於 18-9-19 10:42
等咗咁耐,唔差在等多陣。

我都種過檸檬,但只試過開花、結綠色子粒,但唔知點解長唔大。

黃色果粒,同埋其他花花,已經打風打甩曬,淨返啲綠色粒粒

珍珠宮

5R2H 發表於 18-9-19 10:55
黃色果粒,同埋其他花花,已經打風打甩曬,淨返啲綠色粒粒

等長大睇相

伯爵府

我由種子種起3個月,生長好慢。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你自己親自用檸檬核種嘅?咁點解會混咗其他花同果實?

子爵府

cindy618 發表於 18-9-21 15:23
你自己親自用檸檬核種嘅?咁點解會混咗其他花同果實?

因爲放天台,間中D盆有另類植物出現,多数係雀仔留下,曾經出過龍葵同向日葵

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

5R2H 發表於 18-9-21 15:27
因爲放天台,間中D盆有另類植物出現,多数係雀仔留下,曾經出過龍葵同向日葵
...

交配?

珊瑚宮

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至