蕃薯全麥bear

mondymondy
|
直接法 蕃薯麥麵團 健康包 bearbear手撕包
小朋友一定歡喜 花啲心思 小朋友絕對會大啖食架
畫到手殘 跟住仲眼殘 個口鼻畫漏左個囉

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Cheuk2012    發表於 18-9-17 20:53
Che_Che
|
做得好似
Ms_Phoebe
|
你好有心機,勁
stagea
|
cute
tsung
|
唔捨得食
micmic0829
|
好可愛
mimihohin
|
好得意
andyman
|
my005
|
好可愛﹗
Cheuk2012
|
回覆 mondymondy 的帖子

好靓
hamsterma
|
mondymondy 發表於 18-9-14 19:17
畫到手殘 跟住 ...

做到好似出面買嘅一樣
VCBB小天使
|
畫到手殘 跟住 ...

唔捨得食呀
O仔19妹
|

girl321
|

tracy2011
|
有無食譜牙?thx
OOKK媽咪
|

bi_be
|
畫到手殘 跟住 ...

求食譜
mondymondy
|
tracy2011 發表於 18-10-5 21:39
有無食譜牙?thx

高筋麵粉 170g
全麥粉 80g
蕃薯蓉 140g
酵母 3-4g
牛油 20g
糖 20g
鹽 1.5g
奶 約160ml
mondymondy
|
有無食譜牙?thx

麵團揉好,完成第一次發酵後,排氣,總麵團約600g
分割成6份,抽起其中一份,其餘5個再細分4個,共20個(約25g/個)
滾圓,靜止約10分鐘

拎返剩低嘅100g麵團,儘量平均分成40粒(約2.x g/粒)做耳仔
*耳仔可以做左一半先,到大麵團靜止完再壓平麵團,收圓,排放喺焗盆道,進行第二次發酵
先再做埋其餘嘅耳仔,一次過做好就用牙籤輔助放喺大麵團嘅頂部兩邊

第二次發酵完畢

預熱170度,焗約20-23分鐘
*注意 焗到約十分鐘 開始深色,用錫紙遮面防燶

mondymondy
|
有無食譜牙?thx

*天氣轉,液體(水/奶)都要調整,例如 份量或溫度
發酵要睇住,天氣轉要睇緊啲,發得唔夠/過發係絕對會影響麵包嘅膨脹度

*小tips: 麵團拿出後,過程唔好落太多手粉,因為到要放耳仔嘅時候,太多粉就會黏唔實架喇
仲有,天氣乾燥,記得要用濕布冚住啲麵團(造型時),如果唔係啲麵團就會好乾