新鮮豬肉放雪櫃可放幾多日?

玫瑰花茶
|

請問豬肉放雪櫃(唔係冰箱),最多可放幾耐?例如今日買,後日食ok嗎?thanks

tictactoe
|
可以, 我通常都食3日
細細聲
|
我會蒸左先放幾日食
Amy1974
|

。。。
wcpcelia    發表於 18-9-16 11:15
ocarebear
|
Amy1974 發表於 18-9-14 19:53
回覆 玫瑰花茶 的帖子

跟據美國食物安全指引,係兩日。

2日後整熟,再放2日。一係放凍格,成個月都冇問題
ivycowcow
|
玫瑰花茶 發表於 18-9-14 19:36
請問豬肉放雪櫃(唔係冰箱),最多可放幾耐?例如今日買,後日食ok嗎?thanks

...

醃左放兩日

judychungpuiyan
|
呢2日内吃就咁放雪櫃也可以
一係冷凍可以保存2個月
ddbb0099
|
唔係即日食就放冰箱
cameo
|
玫瑰花茶 發表於 18-9-14 19:36

...

唔肯定2天食曬,一買左放冰格,食之前一日,放回普通肉格就可以。
我有時都買定幾日份量,因為只for滾湯,懶得日日買。
重點係你邊度買啫,有d超市客/職員冇品,拎走左唔知幾耐又擺回原位,嗰pack肉就多數好快變壞有臭味。
玫瑰花茶
|
多謝樓上咁多位jm既回覆
叮妹
|
ivycowcow 發表於 18-9-14 20:23
醃左放兩日

我又系、如第三日已有D灰色……
tsung
|
Amy1974 發表於 18-9-14 19:53
回覆 玫瑰花茶 的帖子

跟據美國食物安全指引,係兩日。

skmibb
|
放凍格
goo_littlebb
|
下格1-2日,冰格放多幾日都得,所以通常買返嚟分細份擺冰格。
喜喜天使
|
最多2日,太多豬肉打水,有時第二日都濕濕地唔擺得
cherubic
|
肉枱買的通常可放兩天,但超市的最好即日食因不知他們放了几耐
kelkel98
|
請問放雪櫃前係咪醃咗先好啲?
kakakwok716
|
我會放冰箱
anson2007
|
喜喜天使 發表於 18-9-14 21:18
最多2日,太多豬肉打水,有時第二日都濕濕地唔擺得

如果買嘅豬肉第二日會出水。係冰鮮豬尼。我吾會再買。如果第二日會食照雪。第三日先食會放冰格或者用鹽醃住吾會咁易變壞。
anyuser18
|
我會當日切咗醃好,最長食四日,最好三日ko佢

如果預咗要放耐啲,我會醃好分一小袋一小袋放冰格,食前取出解凍,咁都放到二至三星期