為一粒耳屎要全身麻醉

LisuBB711
|
阿女前兩星期耳仔痛去睇醫生,醫生話睇唔清楚裡面。懷疑耳仔發炎開左一星期抗生素。食緊藥情況冇改善,晚晚訓到三四點就訓唔到,第二日仲要返學。嗰幾日精神好差,睇見好心痛…終於都捱到食晒一個星期抗生素。仍然冇好轉⋯
跟著即刻同佢睇專科。醫生用內窺鏡幫佢睇,話裡面發炎腫晒睇唔到更深入面,只見到有D污糟野,幫佢清左部分。入里太入清唔到,又開左一星期抗生素,好啦!始終係專科,今次藥好得。食左第一日阿女已經可以一覺訓天光。跟著食落日問佢耳仔有冇痛,佢都話唔痛。終於今朝食完藥下午復診。今次可以睇到裡面,醫生話裡面近耳膜位置有污糟嘢,裡面仍然有發炎。污糟嘢要清出來如果唔係耳仔容易發炎。嚴重可影響耳膜。於是就幫佢清出來,但係嘗試左幾次都唔得,話癡得太實。加上阿女驚,唔係十分合作…
於是醫生建議繼續食抗生素,或者去醫院全身麻醉拎粒耳屎出來(emoji)。我話佢咁細個全身麻醉會否對佢成長有乜嘢唔好。佢答我暫時冇其他辦法⋯唉⋯
浩霆豬豬
|
考慮吓睇多個,參考其他醫生意見

我仔四歲時,眼睫毛有幾條成日倒插,搞到成日眨眼,我帶佢睇專科,都叫我做手術,全身麻醉係眼肚開一刀,等佢下眼瞼反出啲,啲睫毛就唔倒插入去,我覺得唔值得為幾條睫毛全身麻醉,拒絕咗醫生,而家十二歲啦,又唔覺佢仲有睫毛倒插喎
shareholder
|
睇許由,意見比較中肯同不會立亂開刀,不過都幾貴要1500蚊一次
ian723
|
LisuBB711 發表於 18-9-14 21:41
阿女前兩星期耳仔痛去睇醫生,醫生話睇唔清楚裡面。懷疑耳仔發炎開左一星期抗生素。食緊藥情況冇改善,晚晚 ...

女女幾歲 ?

之前,有冇幫佢清過耳屎 ?
bobohello
|
阿女前兩星期耳仔痛去睇醫生,醫生話睇唔清楚裡面。懷疑耳仔發炎開左一星期抗生素。食緊藥情況冇改善,晚晚 ...

吓...駛唔駛咁大陣仗
幾廿年前, 我小一聽力測驗唔及格
轉介我去南葵涌健康院
原來好多耳屎係入面
醫生同我用油浸冧耳屎
等一陣用再大量生理鹽水"支"入去
耳屎就跟鹽水流晒出嚟啦
Nando
|
樓主小朋友幾大?

早前小朋友因學童保健計劃中的聽力測驗2次都唔合格(已滴了2星期olive oil ),被轉介去睇急症,去到見醫生,醫生首先好細心地檢查,然後分別係2隻耳朵,用一支大針筒,配一條好幼軟狀導管,將一些類似生理鹽水的液體,沖和貫入耳孔內,最後將耳朵內一些很深入的耳垢都沖了出來。

過程中雖然係有唔舒服,小朋友話有少少痛,不過見到沖左咁多耳垢出來時都嚇了一跳。

所以,如果情況持續,樓主不妨去睇一睇急症,雖然好似唔緊急用急症服務不太好,但上次健康中心轉介睇急症係因為知道醫院有的設施,一般診所未必有配備,所以安排我們睇急症,你都可以考慮一下。
wksin
|

不用全身麻醉的,用橄欖油滴耳,可以令耳垢軟化,之後會自己溜出來的,但要幾日時間。我耐不耐就會塞,要咁做。

shareholder
|

你話無錢睇私家,叫佢寫紙介紹你睇政府耳鼻喉科,三至四個月左右就有得睇,反正急性期過左可以等,問埋政府醫生的意見再決定,你個case我覺得一定不用全身麻醉
唔係怪獸
|
我從來唔信西醫講,話耳屎唔使理佢,由得佢自己出嚟嘅講法。
我個仔一歲,我就用$12店嗰啲發光耳挖,將佢嗰啲耳屎「不」出來。不出來果粒耳屎,一定大過佢個耳仔窿面積,不過由於佢嘅耳仔窿係有彈性嘅,所以最終都出到黎。一比較之下,有我自己指甲咁大舊。超恐怖。
如果唔整佢,咪就係等佢留喺耳仔裏面發炎囉。
當然,用棉花條係會越督越入。所以都係用傳統中國人嘅方法,用耳挖不佢出嚟,最好。
maggieric
|
我侄仔之前都試過好大粒耳屎整唔到出來,後來去睇專科,醫生比左支油滴1星期,1星期返去,醫生幫佢沖出來
cattz288
|
唔係怪獸 發表於 18-9-14 22:14
我個仔一歲,我就用$12店嗰啲發光耳挖,將佢嗰 ...

我喺bb階段已經幫佢地了耳!超多礦物
ccss115
|

我老公就系因為粒耳屎最終要入院麻醉攞出嚟,因幾次響診所都拎吾到,每次都只係拎到少少,再入啲我老公已經覺得痛,佢都係搵許由醫生!
mongng
|
我都試過,最後去醫生洗耳,沖返耳粒耳屎出黎就舒服晒
apple220
|

我都係咁話, 當然小朋友太細個就唔好搞住, 1歲之後同我兩個女挖已經好定唔會亂郁, 第一次挖出來果舊耳屎同你形容的一樣, 係可以塞住全個耳窿我有朋友未試過幫佢個3歲仔挖, 叫我幫手, 挖出來係有黃豆咁大粒, 塞住耳仔點會聽得清楚, 所以一定要定期清理下架
ninachu
|

我老公之前耳屎太多,耳仔痛左個月聽覺有影響(好似潛水咁),睇普通醫生開支耳油滴耳-唔惦,最後係藥房買呢set,用左3日(早晚各一次),舊耳屎鬆左D, 1星期後自動跌左舊耳屎,再多1星期又自動跌多舊耳屎

左邊個支倒入耳洞洗耳仔,洗完後用右邊細個支滴入耳洞(1-2滴),早晚各1次(我老公用左3日),3歲以上可以使用,滴耳過程有少少痛

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
mandy952
|

其實太污糟都會痕,痕就要挖。
mandy952
|
mongng 發表於 18-9-14 22:32
我都試過,最後去醫生洗耳,沖返耳粒耳屎出黎就舒服晒

細時阿媽帶我去診所挖胎屎,真係好大舊黑色耳屎,但當時我已經5歲
綠荳媽媽
|
我2個都係我親手挖嘅,大约2,3歲。大過黃荳。依家都2星期清一次耳仔。
ipipipip
|

我以前試過
有醫生係用水沖
ipipipip
|

我1個仔歲拎時我都做左同你相同的事
亦得出同你相同的效果