急,請問小朋友牙痛

meko07
|

我女5歲,隻蛀牙突然好痛 係度喊,我應該點做好?
liverocker666
|
咩事突然痛到咁?一係去急症睇睇先,聽日打風可能好多牙醫都無開呀
meko07
|
liverocker666 發表於 18-9-14 23:08
咩事突然痛到咁?一係去急症睇睇先,聽日打風可能好多牙醫都無開呀

佢淨係喊住話蛀咗隻牙痛,聽日唔知帶佢邊度睇好
yiqiyihui
|
蛀牙? 之前有冇補到呀? 可能好深喎。聽朝即刻搵D牙醫打去涉聽日睇啦。
yiqiyihui
|
meko07 發表於 18-9-14 23:12
佢淨係喊住話蛀咗隻牙痛,聽日唔知帶佢邊度睇好
即刻問熟人介紹睇開果D啦
traeh
|
meko07 發表於 18-9-14 23:06
我女5歲,隻蛀牙突然好痛 係度喊,我應該點做好,我住荃灣區

試吓搽牙膏喺牙痛位置,睇吓止唔止到少少痛?
meko07
|
yiqiyihui 發表於 18-9-14 23:20
蛀牙? 之前有冇補到呀? 可能好深喎。聽朝即刻搵D牙醫打去涉聽日睇啦。

之前問過3,4間都唔肯睇佢,話太細
meko07
|
traeh 發表於 18-9-14 23:24
試吓搽牙膏喺牙痛位置,睇吓止唔止到少少痛?

我試下,thank
~sunshine~
|
我細個時成日蛀牙痛,我記憶係我媽係用兒童克痛,meet 開四份一放落個注牙果個牙筒入面就唔痛
不過而家呢個年代就唔知仲會唔會咁做了
js829
|
好似話喇叭牌都得 但得五歲就唔肯定可不可以
Protea
|
牙痛真是慘過大病, 試下上網搵兒童齒科牙醫。
meko07
|
Protea 發表於 18-9-14 23:50
牙痛真是慘過大病, 試下上網搵兒童齒科牙醫。

但聽講兒童齒科好貴,我地付擔唔到
天山雪蓮
|
政府有齒科的
mrscatcat
|

用雙飛人藥水滴幾滴落牙到先。止左痛先。之後就要盡快搵牙醫喇 。
meko07
|
天山雪蓮 發表於 18-9-14 23:57
政府有齒科的

thank,明天早上去
meko07
|
mrscatcat 發表於 18-9-14 23:58
用雙飛人藥水滴幾滴落牙到先。止左痛先。之後就要盡快搵牙醫喇 。

thank
traeh
|
meko07 發表於 18-9-14 23:52
但聽講兒童齒科好貴,我地付擔唔到

我google見聯合社康服務有牙科服務,星期六都開,仲有幾個地點。你不妨打去問吓?

http://www.ucn.org.hk/index_m.php?c=dental_service&utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=
meko07
|
traeh 發表於 18-9-15 00:11
我google見聯合社康服務有牙科服務,星期六都開,仲有幾個地點。你不妨打去問吓?

http://www.ucn.org.hk ...

好多謝你呀
carmen0807
|
樓主邊區?睇下有無jm幫手?
用雙飛人點下先止下痛
maywong288
|
就快打風,怕你難搵牙醫,預約又等好耐
你都係買定d用品先

1,舒適達牙膏(抗敏果d)渣落隻牙到等一陣,"浪"口

2,雙飛人渣落隻牙到,會另到隻牙痺痺地,就唔覺痛

3,喇叭丸(冇糖衣果隻先得)用支牙籤吉住粒丸,你幫佢放係牙痛果隻牙既地方,唔好"掂"到牙肉(因為隻味小朋友頂唔住),放大約1分鐘到,"浪"口,好快唔痛,痛又再用新一粒整多次

記得"浪"口用普通水喉水,唔好用冰水,冰水可暫時止小小痛,但用冰水好易令到牙齒敏感,以後就會好麻煩

ps:很多字個腦突然諗唔起點打,sor,打太多同音字,希望睇得明,唔好意思