在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

sinsinbaby 發表於 18-9-16 00:53
都有好多公司係返五日工,朝九晚六既,起碼每星期都多一日假先啦,慢慢揾啦,若果你長期都係唔開心既工作 ...
五日工同六日工分別真係好大
唔計工時嘅話(應該無咩工會再長得過我而家嗰份掛、一日要做足13-14個鐘)
一個月有8日假同得4日假已經差好遠
我一個月都無請多4日假咁過份嘅

男爵府

你應該可以搵到第份更好,好多recep, admin都搵緊13k以上,5日工

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

Receptionist 都要咁忙?你兼埋admin?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

複式洋房

vickymok717 發表於 18-9-16 22:45
Receptionist 都要咁忙?你兼埋admin?
直頭admin, clerk, cs, assistant一腳踢啦
唔係點會長期請唔到人

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

懶懶媽 發表於 18-9-17 16:03
直頭admin, clerk, cs, assistant一腳踢啦
唔係點會長期請唔到人

搵工走啦
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

懶懶媽 發表於 18-9-15 22:38
長老年紀大有好多嘢跟唔上、學唔識
平日我同C6返工BB唯有交低俾佢哋湊真心覺得佢哋已經好辛苦
...

人工低,工作量大
有人走咗就請唔返人,
證明你公司嘅offer 一啲都唔吸引,
你試下搵新工啦,話唔定會有意外驚喜

複式洋房

傻之達人 發表於 18-9-17 22:48
人工低,工作量大
有人走咗就請唔返人,
證明你公司嘅offer 一啲都唔吸引,

有搵㗎,不過始終孭住個大包袱,唔敢亂試

複式洋房

我真係唔明公司可以接受一個同事因爲打風出唔到街返唔到工,但係就接受唔到一個媽咪個B係屋企因為打風無人湊而返唔到工???咩叫我唔返就係no show?(我係有call返公司囉)當no pay leave都算,硬係要扣我絕無僅有嘅假呢?
係咪要我搵七老八十嘅長老冒住大風大雨同生命危險嚟屋企幫我湊B?
定係要我冒險帶住個B去長老屋企或者帶埋返工?
我屋企嗰位置一定安全?長老屋企一定唔受颱風影響?交通一定暢通無阻?

明明大家嘅contract都係寫咗颱風要當值,憑咩一個就照出糧又唔使扣假,而我就無呢?

一肚氣呀

公爵府

懶懶媽 發表於 18-9-15 23:08
我就係做緊reception呀,反而Admin, clerk嗰啲因爲無經驗連in嘅機會都無⋯
而家都係搵得1萬左右咋連ot補水 ...

一萬蚊左右既receptionist 應該唔難搵啊,搵定工啦。公司文化唔family friendly 你改變唔到的,不如搵過份,出面大把公司請人,東家唔打打西家。

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

懶懶媽 發表於 18-9-15 22:48
俾人單單打打查實都預咗,始終自己有麻煩到人嘛
不過我係公司一個啱傾啱講嘅人都無
日日lunch都無人同枱真 ...

我本身就好enjoy 自己食飯添﹗食下野,煲下劇,無人嘈住好正呀﹗

我地返工做好本份就可以,唔駛理其他人點睇。佢地想講單打米由得佢地囉﹗如果你老闆覺得唔想請你,米等佢炒。份工咁辛苦,真係比佢炒米當甩身,仲好啦﹗現在一於理直氣壯咁做野,唔駛覺得自己低人一等。知道嗎?

珍珠宮

懶懶媽 發表於 18-9-15 23:08
我就係做緊reception呀,反而Admin, clerk嗰啲因爲無經驗連in嘅機會都無⋯
而家都係搵得1萬左右咋連ot補水 ...

y reception 都要做到咁夜?你地公司本身都有兩間同事輪間?

珍珠宮

懶懶媽 發表於 18-9-16 03:09
如果唔係份工難啃又長期唔夠人
我諗我都應該俾人炒咗好耐

查實人地唔夠人關你什麼事?你又唔係做文職你公司好多人來電要聽電話嗎?

珍珠宮

懶懶媽 發表於 18-9-17 16:03
唔係點會長期請唔到人

你人工咁低,咁多野做,閃啦﹗走左都唔可惜

珍珠宮

懶懶媽 發表於 18-9-19 20:10
我真係唔明公司可以接受一個同事因爲打風出唔到街返唔到工,但係就接受唔到一個媽咪個B係屋企因為 ...

擺明迫你走啦﹗

男爵府

回覆樓主:

其實真係無得怨喎,你咁請假,俾我做你同事都睇唔過眼啦。做女人自己要爭氣,做得份工就要盡量跟公司大隊,將自己需要放得太大,所以未俾造成社會有歧視。惟有自己做好,唔好俾機會人地講「女人同大肚婆大哂」

子爵府

咁樣做落去,遲早癲!不如你轉工啦!新工作生活&環境!重新開始!

複式洋房

kin818kin 發表於 18-9-28 16:16
我本身就好enjoy 自己食飯添﹗食下野,煲下劇,無人嘈住好正呀﹗

我地返工做好本份就可以,唔駛理 ...

多謝你鼓勵大家都加油

複式洋房

kin818kin 發表於 18-9-28 16:21
查實人地唔夠人關你什麼事?你又唔係做文職你公司好多人來電要聽電話嗎?

...
要呀響爆

複式洋房

長琦良美 發表於 18-9-29 17:50
其實真係無得怨喎,你咁請假,俾我做你同事都睇唔過眼啦。做女人自己要爭氣,做得份工就要盡量跟公司大隊, ...

係內疚㗎⋯
如非必要我都唔會咁請假法

所以我除咗俾未生之前請多咗假之外
其他所有嘢我都做到足、甚至做到凸
同事們自己收工走咗去突登掉低未做完啲嘢都係我啃埋
(Reception啲嘢一定要日日清,唔做完先走第二朝又大把嘢聽)
總之有我返工嘅日子我一定係最遲收工嗰個

我有時都諗
如果我厚臉皮啲應該舒服好多

男爵府

懶懶媽 發表於 18-10-3 21:31
係內疚㗎⋯
如非必要我都唔會咁請假法

無辦法,呢個世界係咁
只會睇你唔好既野,做衰左,你做一百件好事,人地都只會記得你係成日請假果位同事

首頁

尾頁

跳至