求幫忙

Superjjg
|
我係全職媽咪,我同bb爸爸無結婚不過出世紙有佢名,前排同佢嘈交我忍唔住帶埋吖囡反娘家住,因為成日都嘈佢仲成日係吖囡面前嘈我已經講過好多次唔可以,佢宜家話我帶走個囡話要帶番個囡走反屋企,我可以點做?吖囡啲出世紙係哂佢屋企,我得張吖囡既臨時身分證,我唔可以俾佢帶走個囡,如果我想同佢分開吖囡撫養權係咪會俾左佢?因我無做野
cedarcone
|
其實最好方法,大家平心靜氣友善去商討,
搵出嘈交原因,大家檢討下再加以改善和補救。
無論發生任何事,只要其中一方能夠忍讓,
相信事件會慢慢緩和,火爆場面同時會減低的。

如果不能一人讓一步,終日生活鬥氣中,咁遲早玩完影響小孩。
雖未經過結婚儀式,但彼此都應該尊重家的存在。

原本撫養權由法庭法官評估審判的,但你又冇註冊?
等候有經驗人答覆你喇! 或者諮詢下律師。

Superjjg
|
cedarcone 發表於 18-9-15 08:45
其實最好方法,大家平心靜氣友善去商討,
搵出嘈交原因,大家檢討下再加以改善和補救。
無論發生任何事,只 ...

唔該哂你吖,其實傾過好多次都最後都係一樣,佢宜家淨係想搶走番個囡,我唔可以俾佢咁做,由始至終佢覺得我無反工無錢就睇我唔起,個囡佢根本無盡過做爸爸既責任
chowqv
|
Superjjg 發表於 18-9-15 01:08
我係全職媽咪,我同bb爸爸無結婚不過出世紙有佢名,前排同佢嘈交我忍唔住帶埋吖囡反娘家住,因為成日都嘈佢 ...

出世紙可以再領,幾多張都無問題…
非婚生子女,撫養權理所當然歸母親,男要爭既,叫佢同法庭申請…不過佢申請同時,你記得追佢"養仔費"。
Superjjg
|
chowqv 發表於 18-9-15 23:28
出世紙可以再領,幾多張都無問題…
非婚生子女,撫養權理所當然歸母親,男要爭既,叫佢同法庭申請…不過佢 ...

因為我係全職媽媽,所有經濟來源都係bb爸爸,佢宜家話要拎走個囡,話交俾法官,我應該要點做?
chowqv
|
Superjjg 發表於 18-9-15 23:37
因為我係全職媽媽,所有經濟來源都係bb爸爸,佢宜家話要拎走個囡,話交俾法官,我應該要點做?
...

交咩俾法官,叫佢問清楚先啦。
至於錢,就無計;
Superjjg
|
chowqv 發表於 18-9-16 00:17
交咩俾法官,叫佢問清楚先啦。
至於錢,就無計;

咁即係bb一定係跟我?
就算我係全職媽媽?
我需唔需要做啲咩預備以防佢真係打官先?
chowqv
|
Superjjg 發表於 18-9-16 00:19
咁即係bb一定係跟我?
就算我係全職媽媽?
我需唔需要做啲咩預備以防佢真係打官先?

坐定定等佢入紙。
不過你既生活費,真係要自己搞掂。
level3e
|
Superjjg 發表於 18-9-15 01:08
我係全職媽咪,我同bb爸爸無結婚不過出世紙有佢名,前排同佢嘈交我忍唔住帶埋吖囡反娘家住,因為成日都嘈佢 ...

如果非婚生仔女,根據未成年人監護條例第21章,撫養權係女媽媽度(就算出世紙有爸爸名),如果爸爸要攞撫養權,要去法庭攪架
level3e
|
希望幫到你,你如果再有其他問題,可以PM我...
加油呀
level3e
|
https://www.elegislation.gov.hk/hk/[email protected]:00:00?xpid=ID_1438402657378_001

未成年人監護條例
Superjjg
|
level3e 發表於 18-9-17 12:05
如果非婚生仔女,根據未成年人監護條例第21章,撫養權係女媽媽度(就算出世紙有爸爸名),如果爸爸要攞撫 ...

如果爸爸真係諗住上法庭搞,係咪會俾左佢?
sinohk33
|
Superjjg 發表於 18-9-17 12:39

多數唔會,佢大你,佢點湊先,係咪唔返工湊女。
你搵人凑,自己出去返工搵錢,有經濟收入,嬴面更大,記得要佢比撫養費養女。
chowqv
|
Superjjg 發表於 18-9-17 12:39

除非,阿爸証明到個BB跟會有危險,你有不良習慣…等等;否則一般個官唔會判係佢。