窗户貼完膠纸防風,最容易是......

大力大力
|

颱風過後用手感覺膠布/纸難起,可以先用風筒吹一陣,加熱後膠有點溶便客易起了~

如果有膠紙漬多的話,可去五金铺買支天拿水及威士(舊布也可),加埋约20蚊,一抹便甩~

住向東面而前面而又没有遮擋,為家人安全起見,最好把窗戶貼上膠紙。

有没有更好方法,也請提供一下~
布丁924
|
太好啦, 我屋企有牛皮膠紙, 我就係唔知D膠紙績點退唔敢貼, thanks!
tsung
|
大力大力 發表於 18-9-15 01:36
颱風過後用手感覺膠布/纸難起,可以先用風筒吹一陣,加熱後膠有點溶便客易起了~

如果有膠紙漬多的話,可去 ...

謝謝提醒
另外,有jm介紹日本城買"橙水",起漬一流
wingchu
|
Thank
cakii
|
謝提醒
大力大力
|
tsung 發表於 18-9-15 07:53
謝謝提醒

另外白電油也可以,但注意天拿水不要抹在油漆上,否則會(拿)爛漆面~
魔怪媽媽
|

tsung
|
大力大力 發表於 18-9-15 10:18
另外白電油也可以,但注意天拿水不要抹在油漆上,否則會(拿)爛漆面~

謝謝提醒
oo蕃茄仔oo
|
謝謝提醒

橙水勁好用
玫瑰花茶
|

Poyau
|
謝謝提醒

wan_sosin
|
比山竹爆咗個窗,係最容易起到膠紙。

山竹幫到你
大力大力
|
推~
LittlePanMama
|
$12蚊店激落君濕水抹,起膠紙漬好輕鬆
lazyfish    發表於 18-9-17 19:43
bmw6828
|
LittlePanMama 發表於 18-9-17 18:47

有冇相?
SHILINGFA
|
LittlePanMama 發表於 18-9-17 18:47

請問要買邊種激落君?我見佢有唔同款,係咪隻隻都得?
|
SHILINGFA 發表於 18-9-17 19:14
請問要買邊種激落君?我見佢有唔同款,係咪隻隻都得?

只只都一樣,只係size唔同,用唔晒可以用黎清潔水龍頭,洗手盆好乾淨
|
bmw6828 發表於 18-9-17 19:07
有冇相?

有不同size

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
lazyfish
|
LittlePanMama 發表於 18-9-17 19:42
有不同size
依隻得呀 , 陳年膠漬都起到
SHILINGFA
|
LittlePanMama 發表於 18-9-17 19:37
只只都一樣,只係size唔同,用唔晒可以用黎清潔水龍頭,洗手盆好乾淨
...

唔該你