產後成日訓到出汗要點處理

Pigpig豬女
|
如題
lokceci
|
正常喎,我嗰時生完第一胎都係咁,醫生話因為生完,荷爾蒙急速轉變, 維持胎盤持續發育的荷爾蒙消失,就會咁喎,出咗個幾兩星期汗就無事了
Pigpig豬女
|
lokceci 發表於 18-9-15 10:37
正常喎,我嗰時生完第一胎都係咁,醫生話因為生完,荷爾蒙急速轉變, 維持胎盤持續發育的荷爾蒙消失,就會 ...

但流左一個月仲有呀! 開冷氣都有
lokceci
|
Pigpig豬女 發表於 18-9-15 10:43
但流左一個月仲有呀! 開冷氣都有

宜家天氣熱,流汗都正常,加上可能荷爾蒙仲未調節好je.
我坐月嗰時係6,7月,都流汗流得好勁
Pigpig豬女
|
lokceci 發表於 18-9-15 10:46
宜家天氣熱,流汗都正常,加上可能荷爾蒙仲未調節好je.
我坐月嗰時係6,7月,都流汗流得好勁
...

你流左幾耐? 晚上睡覺都流? 有無食咩補下
lokceci
|
Pigpig豬女 發表於 18-9-15 11:11
你流左幾耐? 晚上睡覺都流? 有無食咩補下

嗰時我開刀,都無咁快可以補,都係正常飲食飲炒米茶only. 40日後我先可以補
Pigpig豬女
|
lokceci 發表於 18-9-15 11:13
嗰時我開刀,都無咁快可以補,都係正常飲食飲炒米茶only. 40日後我先可以補
...

幾時先無訓訓下出汗?
lokceci
|
Pigpig豬女 發表於 18-9-15 11:23
幾時先無訓訓下出汗?

又唔係好記得,不過產後去檢查問醫生,醫生都話係要維持一段時間,唔洗咁擔心
Bicanna
|
lokceci 發表於 18-9-15 11:13
...

吾係bor,我開刀都狂流汗,這是虛汗,仲要係1月勁凍時,之後炒米茶,焗身,12日左右,炒米茶就開始加溫補野,飲益母草,八珍湯清d惡露,到30日左右就慢慢大補。
TorresChow
|
Pigpig豬女 發表於 18-9-15 05:45
如題

如果唔想出虛汗,要帶帽【冬天厚身】,我帶住訓教,真係冇流過了,你試下。
我7月中生bb,情況同你一樣,直頭滴下來,額頭凍冰冰,涼住好唔舒服,戴咗帽即時改善