儲糧

yanfaifai
|
家中人多,自己又要返工,一星期買一次餸,習慣儲糧,不同種類即食麵超過5O包,再加其他急凍肉類、海味、罐頭,家中糧食恐怕可食一個月,當然不計新鮮蔬果
大家家中存貨,夠食幾多日?
taiwoon
|
我無咁多因爲屋企人小
即食麵米粉加埋10零包
罐頭10罐8罐
加埋其他凍肉
大約食到4-5日
333s    發表於 18-9-15 10:59
Strawberrys
|
不計新鮮蔬果的大約一星期
Cankk
|
屋企3人,今次買左10包出前x丁,冰鮮豬扒、牛扒、雞蛋、2罐一粟米湯、一罐榨菜肉絲。
點都夠啦。
o_____o
|
3-4日
激烈的海狗
|
yanfaifai 發表於 18-9-15 08:19
家中人多,自己又要返工,一星期買一次餸,習慣儲糧,不同種類即食麵超過5O包,再加其他急凍肉類、海味、罐 ...

面幾包、水果每日買、凍肉少量、魚日日買。
零食餅,飲品最多。
兩日唔買野都頂倒。
(月餅一盒)
333s    發表於 18-9-15 11:00
333s    發表於 18-9-15 10:59
QY08040408
|
我得兩個人,真係一個月都未驚過,我平時都有買定凍肉係雪櫃,所以今次冇特別粗糧,係買左小小菜
得閒姨
|
唔計新鮮蔬菜,我屋企糧食應該夠我地一家五口食到一個月
333s
|
屋企人少。超市日日都會開。罐頭有DD。

沒有特意儲。
平時街市見多又平, 多少都儲。

蛋, 面, 米粉, 菜。
vinyasa
|
平時都有買定雞翼豬扒放雪柜
今次打風買左幾個懶人火煱做乾糧
princesscupcake
|
家中人多,自己又要返工,一星期買一次餸,習慣儲糧,不同種類即食麵超過5O包,再加其他急凍肉類、海味、罐 ...

一個月糧咪要好大雪櫃?好多地方?
tsung
|
唔多,大約2丶3日
得閒姨
|
一個月
mercurycc
|
幾個人不過會有d凍肉及瓜類,蕃茄,蛋,及兩包麵粉,
公仔麵幾包,應該幾日唔買野都有麵包蛋糕,飯麵食。
pi0219
|
屋企得2個人. 有以下糧食 :

1. 一袋裝丁丁, 米粉同烏冬各一袋;
2. 罐頭有豆是鯪魚, 焗豆同回鍋肉;
3. 雪櫃有4種菜各一斤, 大眼雞一條, 1pack 雞蛋同免治豬肉;
4. 冰箱有丸, 大蝦, 金蠔同煲湯豬肉.

除左菜同魚之外其他都係平日既儲糧黎

jyjy1684825
|
仲要儲水. 食用的, 冲厠的.家中有IH & 煤氣爐, 希望唔会2個爐都用唔到 ... 煮定一煲紅燒肉+白飯, 可頂2日.
加埋合味味杯麵, 应該夠. 我家3口人.
冰格用zip-lock bag整定D冰, 如果無電D冰就發揮作用了.

無話可說
|
屋企一向有2個罐頭,幾包麵同米粉,有水餃,無特別儲多d,但定期會放定凍肉係冰格,又有雞蛋咁囉!一唔知食咩就蒸水蛋,求其煮d野
leng1999
|

Poyau
|
應該夠幾日
kitbebe
|
最多三日!