我今天早上在屋企樓下比便衣查身份証

心語
|
我因為今天出門返工時有d趕,行得比較急,見前面有個大約30多歲的男人企起度, 我留意對方有望過來, 我急急腳去到馬路見紅綠燈停下等過馬路, 呢個時候那個便衣走到我身邊, 我忘記對方第一句講什麼, 只記得佢叫我行埋一邊, 然後日問我: 你住第幾座 ?我心知而窕好多騙人, 我個樣比到對方好似唔相信咁,佢就話, 你唔使惊, 我係警察, 然後比個証件我睇, 我就講了我住第幾坐, 但對方又問我住幾層幾樓,我心想點解問咁詳細野, 對方又占話唔使惊, 又比了証件我睇, 我沒有講住什麼單位, 跟住佢又問係咪住呢度, 我答係, 然後又話檢查身份証, 我比了佢睇, 跟住問我在邊度返工, 我答了, 就叫我走, 我想問下有沒有jm詆過比便衣警察查身份証係問咁的問題?
Calophane
|
相當有可疑!
持之以恆
|
我唔會信,通常便衣查證件時,有軍裝在旁的。
ch_mama
|
心語 發表於 18-9-15 10:04
我因為今天出門返工時有d趕,行得比較急,見前面有個大約30多歲的男人企起度, 我留意對方有望過來, 我急急腳 ...

咁奇怪嘅問得
sharon26788
|
話自己識屋主,上去爆格?
lam133
|
我因為今天出門返工時有d趕,行得比較急,見前面有個大約30多歲的男人企起度, 我留意對方有望過來, 我急急腳 ...

心語
|
Calophane 發表於 18-9-15 10:06
相當有可疑!
我之後也覺得可疑, 所以上來問下有沒有人遇到咁情況
lam133
|

小心D
lam133
|

警察會咁問
pigpigyy
|
好可疑
心語
|
回覆 持之以恆 的帖子

當時只有他自己
rex13
|

我試過去朋友屋企(系深水埗啲舊樓),當我系門口,禁鐘既時間,冇lala,有2件便衣衝埋嚟,問我系咪住呢度,冇理頭話隔離屋唔知做咩⋯ 話要入朋友屋睇睇⋯當然有show証件⋯⋯之後入左屋,閒話幾句,見一屋都系正常人,就走左~

心語
|
回覆 lam133 的帖子

住幾樓幾室都問埋嗎?
tingtingalex
|
你係男定女?

多數捉男人多
心語
|
rex13 發表於 18-9-15 10:20
我試過去朋友屋企(系深水埗啲舊樓),當我系門口,禁鐘既時間,冇lala,有2件便衣衝埋嚟,問我系咪住呢 ...
嘩, 咁既情況, 比我遇到一定會嚇一嚇
lam133
|
心語 發表於 18-9-15 10:22
回覆 lam133 的帖子

住幾樓幾室都問埋嗎?

室就冇,所以問得咁深入…

心語
|
tingtingalex 發表於 18-9-15 10:22
你係男定女?

多數捉男人多
c9一個
Whitechocolate
|
回覆 心語 的帖子

最怪係問你邊度返工
cat_hellobb
|

你話我要打去差館正實你是否警員.
saming999
|
俾着我, 我一定同佢嘈!大佬, 趕住番工都要俾人查, 李氏力場都要星期日先俾打風啦!
有無影低佢個証件? 打999 check吓係咪真係有個咁嘅便衣警察先好俾身份証佢睇,
話我唔合作唔肯答佢野, 最多咪一齊返警局, 大家光明正大, 點解要着便衣CHECK人身分証咁鬼鼠!
遲到咪同老細講, 有個便衣警察要求我CHECK身分證, 要求協助調查, 所以遲哂大到!老細應該會俾的!