朋友收到公司信 , 要 cut 位

hebesiu
|
朋友人到中年 , 係渣x銀行做左超過 10 年 , 低級位 , 收到信兩個月要走 .

大公司係咪都係咁 , 唔會安排其他位俾人 , 2個月通知期係咪算正常 ?

princesscupcake
|
投資銀行係突然間一個電話叫你入房見人事部,見完即刻收哂 access card 即送你出門口,唔可以返位執嘢添,預先通知咪算好囉。
二小姐
|
hebesiu 發表於 18-9-15 10:10
朋友人到中年 , 係渣x銀行做左超過 10 年 , 低級位 , 收到信兩個月要走 .

大公司係咪都係咁 , 唔會安排其 ...

兩個月通知,當正常離職走定有遣散費?
arkarman
|
公司之前cut 人 試過出信有列明日期,可以選擇期限前提早走,或做到列明日期走!亦有部分人有offer 可以選擇調其他部門!
wcpcelia    發表於 18-9-16 10:00
luvysl_blythe
|
跟據僱傭條例賠足就無問題
good_pig
|
princesscupcake 發表於 18-9-15 10:16
投資銀行係突然間一個電話叫你入房見人事部,見完即刻收哂 access card 即送你出門口,唔可以返位執嘢添, ...

匯豐銀行果d, 保安幫佢執私人嘢寄返屋企添
winner128
|
有兩個月通知你已經好好,好多bank 連執野既時間都冇,個人物品之後速遞返俾你。
木土土
|

通知期,應該係跟佢職級而定,就算員工自己辭職都一樣。

有d公司有肥雞餐,但你朋友case,應該只依法例賠遣散或長期服務金。

叫你朋友快搵工吧,有超過10年銀行經驗,揾番低級位人工要求唔高應該唔難吧!

RS
|
做銀行學內部系統, 唔知要否用word excel?如果不懂, 要快學啦!
princesscupcake
|
winner128 發表於 18-9-15 10:55
有兩個月通知你已經好好,好多bank 連執野既時間都冇,個人物品之後速遞返俾你。
...

係好無情,同高級 friend 嘅就算做吾到嘢,乜都吾識反而可以留低仲有得升職加薪!

tszchungmama
|

乜部門?
tsung
|
...

MM2H
|
好正常,大公司一定跟足程序賠足,已算好好
yucl_hk
|
咩部門?
hebesiu
|
yucl_hk 發表於 18-9-15 11:22
咩部門?

credit

ngwong2
|

bank一向最無情.早通知已好好.無計接受吧.
Charlotte_mom
|

渣打行內出晒夠劈友唔手軟,話之你幾傑出員工top sales,一cut cost就手起刀落
跟勞工法例賠,無肥雞,唔會益你,賠完mpf對沖,非常均真
|
good_pig 發表於 18-9-15 10:53
匯豐銀行果d, 保安幫佢執私人嘢寄返屋企添

呢方面大象有人情味好多
親戚做大象,hr cut部門一早出晒聲,肥雞掉部門一大堆選擇(雖然掉唔掉到好路數就各安天命)
good_pig    發表於 18-9-15 12:42
|
...

你問員工,十個有9個都寧願賠啦,日日返去對住同事(分分鐘仲有成村下屬)好好受咩
brother4
|
有危有機,努力