韓影,假如愛有天意

MagDog
|
打風決定睇返呢套電影。15年前. 電影韓文名係The Classic, 港譯「假如愛有天意」 ,台譯「緣起不滅」 台港譯音跟呢套經典愛情電影男女主角的「緣」好呼應。
未睇過要睇,準備定紙巾。睇過可以再睇。我睇過三次。
最緣的是15年前新人主角們,今個中秋韓國大檔期,韓國演員競爭大,到今時都仲生存同上位,好難得。正面交峰。趙寅成「安市城」,曹承佑「明堂」 孫藝珍「協商」

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
InkCartridge
|
最後一套戲叫咩名?
tsung
|
"假如愛有天意"嘅ost好正
MagDog
|
InkCartridge 發表於 18-9-15 11:01
最後一套戲叫咩名?

玄彬同孫藝珍「協商」 幾套都係9/19中秋檔期開畫。
MagDog
|
tsung 發表於 18-9-15 11:07

所以就係如韓國片名The Classic 咁經歷。唔識唱都記得旋律
InkCartridge
|
MagDog 發表於 18-9-15 11:07

好似幾吸引
MagDog
|
InkCartridge 發表於 18-9-15 11:29
好似幾吸引

幾套都叫大片,排得呢個檔,同埋玄彬孫藝珍是時裝。係吸引呀
docomo
|
男主扮冇盲,但被女主發現真相果幕,睇咁多次都忍唔住喊
wcpcelia    發表於 18-9-15 18:43
MagDog
|
docomo 發表於 18-9-15 12:30
...

哭慘。孫藝珍一人分飾兩角,由頭帶到尾。當年廿來歲咋。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
HoshiSora
|
...

Poyau
|
...

賺人熱淚
addyaddy
|
MagDog 發表於 18-9-15 12:35
哭慘。孫藝珍一人分飾兩角,由頭帶到尾。當年廿來歲咋。

呢度我又係喊死

個男仔好好
addyaddy
|
addyaddy 發表於 18-9-15 13:52
呢度我又係喊死

個男仔好好

孫藝珍仲有套電影叫抱擁這分鐘又係好感人

有套韓劇叫鯊魚,又係翻睇左幾次
ingong
|

睇左幾次都喊比較喜愛李健唱 假如愛有天意 的中文版
歌詞令人動容

almaly
|
tsung 發表於 18-9-15 11:07

先幾個月翻睇咗套戲。而家都仲去YouTube 繼續loop。
hs3290
|
addyaddy 發表於 18-9-15 13:54
孫藝珍仲有套電影叫抱擁這分鐘又係好感人

有套韓劇叫鯊魚,又係翻睇左幾次

抱擁這分鐘。。鄭雨盛讀孫藝珍封信嗰度,,喊到收唔到聲
almaly
|
MagDog 發表於 18-9-15 11:07

珍姐今年上完劇又上戲。
tsung
|
almaly 發表於 18-9-15 13:55
先幾個月翻睇咗套戲。而家都仲去YouTube 繼續loop。

好耐冇同你傾計了
addyaddy
|
hs3290 發表於 18-9-15 13:58
抱擁這分鐘。。鄭雨盛讀孫藝珍封信嗰度,,喊到收唔到聲
...

有幕講孫藝珍只記得ex bf, 果一下記憶唔記得左個老公,佢老公無怪佢,然後喊...... 又係喊死我
pajamama
|
假如愛有天意 的 OST 長期在我的playlist 中(emoji)(emoji)