高層啲玻璃易爆啲,定係低層玻璃易爆啲?

唔係怪獸
|
我自己認為,只係怕狂風捲起沙石打落玻璃度,所以有機會係低層玻璃易爆啲。到底係唔係呢?
mocha豬豬
|
up
mocha豬豬
|
想知
新秦先生
|
唔係怪獸 發表於 18-9-15 11:27
我自己認為,只係怕狂風捲起沙石打落玻璃度,所以有機會係低層玻璃易爆啲。到底係唔係呢?
...
有5個人平排而行,大家都咁高咁大. 行行下,麥當勞個招牌突然跌落黎,壓死3個,其餘兩個咩事都冇.
你明白點解,就會知道呢D叫做命,冇得你計.
量子糾纏
|
...

正確!

通常爆玻窗主要原因就是如你所說是受外來硬物撞擊才會爆。設計上其實能抵更強的風暴,而當然有部份原因是玻璃窗出廠時的製造品質有瑕疵或裝嵌手工出問題。
Poyau
|
仲有雜物/樹枝
bobomia
|
Poyau 發表於 18-9-15 13:16
仲有雜物/樹枝

Poyau
|
bobomia 發表於 18-9-15 13:23

避無可避
無話可說
|
我覺得高層,以前住得高,仲要前面無野檔風,超食風
藍尾巴
|
要睇鄰居生唔生性,有無拎晒d野入屋
Alex123
|
...

也有可能是從天台捲走的雜物,或是高層而又未被鎖堅的窗戶,另外越高會越空曠也又是越強風,所以高低層也有不同的風險。
一般好少係沙石,多數是面積較大的物件會比較容易被強風吹起,例如招牌、屋頂、窗戶等等。而被捲走的物品一般也是受風力向上流動,所以高層也有一様危險。

另外,爆玻璃窗不一定是受外物碰撞,也可能是本身的物料及設計不受風,上次澳門不是有一棟新起的大廈差不多全棟也爆玻璃窗。
tansyneko
|
高吧
Amy1974
|
無話可說 發表於 18-9-15 17:31
我覺得高層,以前住得高,仲要前面無野檔風,超食風

離地面越高,風速越高。無遮擋,風壓越大。

物理老師講嘅。

野原美冴
|
我覺得強化玻璃不會吹爆,係有雜物被吹落去而撃爆,所以,睇屋苑鄰居生唔生性,有無收返d雜物入屋。
cattz288
|
...

高層扯爆
低層比地面垃圾擊中