聽完許金山案雙方結案陳辭,好似好難入到佢罪

germany
|
辯方理據強過控方,佢一句[b]疑點歸於被告就好似嬴晒
1. 一氧化碳只是他用來做研究的工具,好多人都知佢做這個研究,亦沒有足夠證據證明用來殺妻女,又點證明佢唔係用來殺老鼠?大女證供好似話二女驚老鼠。
2. 沒有證據證明是許將健身球放在車上及拔走球的活塞。
3. 證明唔到母女唔係自殺,自殺動機只有當事人才知道,現在死冇對證。(又話妻女都有情緒病)
4. 全家人都知佢有婚外情,不是許的殺人動機。

如果真係許金山殺妻女,而法律又制裁唔到佢,願他死後落地獄
cattz288
|
germany 發表於 18-9-15 11:57
辯方理據強過控方,佢一句]疑點歸於被告就好似嬴晒
1. 一氧化碳只是他用來做研究的工具,好 ...

告唔入謀殺, 都要誤殺呀
Paris
|
其實冇真實證據,只係環境證據, 告謀殺就不會入誤殺, 除非雙方傾掂,否則佢一係入罪一係放 。
jojojojom
|
如果冇罰天冇眼
albertwang
|
cattz288 發表於 18-9-15 11:58
告唔入謀殺, 都要誤殺呀

認同
應該轉為誤殺
losttoa
|
真相係點除殺人個個同死者真係冇人知

希望天有眼
wcpcelia    發表於 18-9-15 18:55
mmk
|
我覺得而家係傾向死於意外多,如果打得甩真係天冇眼
cattz288
|
mmk 發表於 18-9-15 12:25
我覺得而家係傾向死於意外多,如果打得甩真係天冇眼

意外????個波唔小心自己走入架車度?!真係天無眼
mmk
|
cattz288 發表於 18-9-15 12:26
意外????個波唔小心自己走入架車度?!真係天無眼

而幣再生嘅仔女全部偏幫個老豆,連個官都話冇殺人動機,叫陪審團小心思考,我覺得,唉…希望天有眼
cattz288
|
mmk 發表於 18-9-15 12:30
而幣再生嘅仔女全部偏幫個老豆,連個官都話冇殺人動機,叫陪審團小心思考,我覺得,唉…希望天有眼 :think ...

其實辯方話佢拎一氧化碳返屋企時好多同事都知, 但咁唔代表佢無動機啫!
cinda72.
|
第一點其實好弱,殺老鼠要入2氧化碳入個波度?
呢個動作好明顯係一個計劃
最重要係證實到個波係佢放入架車同拎走個塞,入到呢點先最緊要
littlesister
|
個波一定係佢放入車啦,唔係邊個會放?而且一定係人為將個波放氣既,告唔入天無眼
ANNAFRIEND
|
我記得曾經有案件係揾唔倒疑兇罪證而以環境證據成功入罪,可見陪審團信唔信被告清白係極重要。根本冇人會相信賤男清白,而辨方理據其實比控方弱,我又唔覺賤男走得甩羅。
Poyau
|
Paris 發表於 18-9-15 12:02
其實冇真實證據,只係環境證據, 告謀殺就不會入誤殺, 除非雙方傾掂,否則佢一係入罪一係放 。 ...

mmk
|
cinda72. 發表於 18-9-15 12:35
第一點其實好弱,殺老鼠要入2氧化碳入個波度?
呢個動作好明顯係一個計劃
最重要係證實到個波係佢放入架車 ...

個官仲話佢做實驗呢件事好多同事都知,如果你計劃要用一氧化碳殺人冇必要比咁多人知,OMG 唔知咩思維,好明顯個研究計劃係煙幕嚟喇法官大人,已經講咗冇研究價值喇,20年前已經大把數據參考
bobo88hk
|
告唔入可唔可以去掉佢雞蛋
李斯特
|
Paris 發表於 18-9-15 12:02
其實冇真實證據,只係環境證據, 告謀殺就不會入誤殺, 除非雙方傾掂,否則佢一係入罪一係放 。 ...
唉…
幸福花
|
如果無罪證明天冇眼!
rex13
|
bobo88hk 發表於 18-9-15 12:50
告唔入可唔可以去掉佢雞蛋

我相信天有眼的⋯如果真系佢做,而又告唔入,我相信會有報應的!
jeanne1120
|
germany 發表於 18-9-15 11:57
辯方理據強過控方,佢一句]疑點歸於被告就好似嬴晒
1. 一氧化碳只是他用來做研究的工具,好 ...

但我覺得辯方d 理由好夾硬
多人知道佢用一氧化碳做實驗,可以係突登的,專登俾好多人知道可以為佢做證人。點都解釋唔到點解佢會用波而唔係用正常毒氣的容器裝d氣體返屋企?
本來話系二女有自殺傾向,而家又話佢係因怕鼠而把波放上車,唔係呀嘛?之後由阿媽把個波放了些氣然後放入車,個阿媽唔係弱智的嘛,知道個女用個波的氣來殺鼠的話,就自然知道個波係有毒,仲會放入車?!

當然無絕對證據證明係佢除個活塞,但學個主控講,係環境證供嘛。架車只有兩夫婦有車匙,唔係個老婆放就自然係老公放啦!