婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

我件太后都唔弱,飲茶淨係叫包,試過6個大人叫3 籠叉燒包,點心紙劃完佢要過目,逐樣問邊個叫架 ,做咩叫哩樣,你食呀?叫燒賣??好多肥豬肉架!叫菜??你地平時無菜食咩?叫碟油雞?又唔係新鮮雞,有咩好食?!。。
我老公次次都話全部嘢佢叫,佢食既,太后就個樣好似我地叫屎黎食咁,我心入面永遠都會講~收聲喇八婆,幾時捨得遞出去呀!

子爵府

123mo123mo 發表於 18-9-20 00:00
我件太后都唔弱,飲茶淨係叫包,試過6個大人叫3 籠叉燒包,點心紙劃完佢要過目,逐樣問邊個叫架 , ...

六個人食九個包!!!好慘!
唔通你奶奶係我奶奶失散咗嘅姐妹?
真係勁乞人憎勁討厭喎 真係剔個點心紙好似批奏摺咁

你老公好英

大宅

123mo123mo 發表於 18-9-20 00:00
我件太后都唔弱,飲茶淨係叫包,試過6個大人叫3 籠叉燒包,點心紙劃完佢要過目,逐樣問邊個叫架 , ...

同我99食, 我永遠都唔會話要要乜。但我老公好知我食乜, 佢會幫我點。
因為有剩的,
次次都問邊個點的, 邊個食晒佢。
我老公點完, 佢會話呢個呢個您點, 全部食晒佢。

但如果佢自已落單, 佢就會話叫我地食。
有次有碟真係難食, 所以無人郁過果碟。

佢話: 您地班人唔識珍惜, 話專登整碟留俾我地食。

子爵府

望月童 發表於 18-9-20 10:02
同我99食, 我永遠都唔會話要要乜。但我老公好知我食乜, 佢會幫我點。
因為有剩的,
次次都問邊個點的, 邊 ...

佢咁珍惜咁佢食囉!
唔浪費係好,不過佢叫就塞人食,人叫又塞人食,真心討厭

大宅

anyuser18 發表於 18-9-20 23:09
佢咁珍惜咁佢食囉!
唔浪費係好,不過佢叫就塞人食,人叫又塞人食,真心討厭
...

食完酒樓食唔晒, 佢地會打包, 但打包唔係俾自已, 係俾我地。叫我地要晒。(唔理您要唔要/食唔食)
連飲宴的紅豆沙都會打包, 然後經過我地樓下俾我地。

我老公初頭會照要,
放入雪櫃。放左好幾日,
清雪櫃就會掉。連飲宴

如是者, 好N次之後, 我老公會主動推話唔要唔拎返屋企‧ ^^哈哈

子爵府

望月童 發表於 18-9-21 14:34
食完酒樓食唔晒, 佢地會打包, 但打包唔係俾自已, 係俾我地。叫我地要晒。(唔理您要唔要/食唔食)
連飲宴的 ...

被迫環保
好在你老公會say no!

講開又講,我嗰嗰都會 將啲核核突突嘅唔用嘅 贈品送俾我哋,仲話我哋啱駛(用得唔好嘥咁唔該你自用 )。煲一大煲嘢剩咗拎出嚟要人哋飲埋佢 。好在我老公由順民變咗身,依家都會no, no, no

用戶要求終止服務

anyuser18 發表於 18-9-15 15:26
皇太后真係皇太后
我以為去酒樓食
叫得大家自己剔

我和我家小朋友同6299飲茶(學校早放),就會係99控制曬食乜,例如唔可以叫奶皇包、千層糕(話肥)
勁無癮
所以都無再同佢兩老飲茶

子爵府

happybebebe 發表於 18-9-22 19:28
我和我家小朋友同6299飲茶(學校早放),就會係99控制曬食乜,例如唔可以叫奶皇包、千層糕(話肥)
勁無癮 ...

係啦!勁討厭要管住人食乜唔食乜!

子爵府

回覆樓主:

其實阿皇太后
你知唔知自己已無句好聽難相處不受歡迎
仲要無啖好食之下
真係鬼想睬你

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主

我都試過同99飲茶,我只揀左兩樣嘢(因為仲有其他親戚揀),一樣係99平時鍾意食嘅嘢,一樣係兩籠同款點心(因為都有十幾人一齊食),之後99鍾意食嘅點心到左,佢一見到(知係我揀比佢的),就咀藐藐,擰歪面同佢隔離個親戚講:又叫xxx, 我成日都食啦!食到厭啦!bla bla bla.....

到另一款我揀的點心到左,佢一見有兩籠(其實總共得六粒),就即刻大大聲話:邊鬼個叫架!駛唔駛叫咁多呀!邊食得晒!(其他點心有兩籠又無出聲,知係我叫就専登話我),結果,呢兩籠點心火速無晒,我想食都無得食,點會食唔晒?

總知,新抱做咩都係錯,因為知道擺明話你,你都無得出聲!

子爵府

bu-b 發表於 18-9-24 15:20
我都試過同99飲茶,我只揀左兩樣嘢(因為仲有其他親戚揀),一樣係99平時鍾意食嘅嘢,一樣係兩籠同款點心( ...

佢好衰喎,擺款擺到出哂面,佢真唔知醜,其實人哋個心只會話佢唔大方好小氣

咁衰真係好難叫人仲對佢好

大宅

bu-b 發表於 18-9-24 15:20
我都試過同99飲茶,我只揀左兩樣嘢(因為仲有其他親戚揀),一樣係99平時鍾意食嘅嘢,一樣係兩籠同款點心( ...

所以永遠由果仔點就最好!! 呢個時候應該係老公出場!!!

大宅

anyuser18 發表於 18-9-25 21:23

佢好衰喎,擺款擺到出哂面,佢真唔知醜,其實人哋個心只 ...

呢點同意!

我試過有次食晚飯 同99遠房親戚食。
有其他人係度, 我好識做講野唔會太串‧

如是者, 食到最後會點名叫人食, 無人食, 又點我名。

99" XX(我果名), 您食埋 AAAA

我笑不語, 只用手示意唔食

99" XX(我果名), 唔食AAA, 咁食BBBB

99" XX(我果名), 咁您食菜呀

(態度超差, 把口應該想講到 咁您食屎咁"

最後唔係我老公出來解圍, 係姑仔同佢老公出來解圍。

正所謂, 面是人地俾, 架是自已掉。

子爵府

望月童 發表於 18-9-27 10:40
呢點同意!

真勁無聊!都表示唔食仲要追問,煩到嘔!點會鐘意同佢食呀?!

好在姑仔兩公婆都唔錯出嚟解圍

男爵府

anyuser18 發表於 18-9-27 15:49
真勁無聊!都表示唔食仲要追問,煩到嘔!點會鐘意同佢食呀?!

好在姑仔兩公婆都唔錯出嚟解圍

我奶奶都係
食到最尾淨返晒就係咁叫我呢個外人食
迫得多我依家都識拒絕話唔食了
我真係好唔鐘意人地迫我食野

水晶宮

同路人。有一次99難得去間出名少少酒家吃飯,得我同她到先,其他人未到。我已叫她點少少食物。她叫埋家常菜,其實沒問題。但到她個仔(我老公)出現,我是比他怪責,話做咩刻薄他媽食平野。他媽媽在一邊奸笑。我說是她自己選,她就扮晒野話,是但啦,好與不好都一餐。(事實突登冼我一鑊,賤)

JD930    發表於 18-10-5 09:32

水晶宮

Nikitang1111 發表於 18-9-27 16:40

我奶奶都係
食到最尾淨返晒就係咁叫我呢個外人食
99從來只當心抱外人、工人、生仔機器同atm.有食物剩了,賞賜比心抱食,等於恩典啦。我就奉旨不理不食,我只點同吃自已喜歡的。不要待薄自己。

JD930    發表於 18-10-5 09:32

子爵府

Astra00 發表於 18-9-27 17:17
同路人。有一次99難得去間出名少少酒家吃飯,得我同她到先,其他人未到。我已叫她點少少食物。她叫埋家常菜 ...

扮可憐博同情?你老公咁都唔知真係好一個愚男
佢咁奸唔通要成日錄住音錄住影先保護到自己?
呢個皇太后真恐怖

珍珠宮

環保接龍勳章

Astra00 發表於 18-9-27 17:17
同路人。有一次99難得去間出名少少酒家吃飯,得我同她到先,其他人未到。我已叫她點少少食物。她叫埋家常菜 ...

妳老公好唔識做
人生本是苦

大宅

anyuser18 發表於 18-9-19 22:24

係煩到嘔㗎!

咁已經係煩?!
我拎啲咩食物 嗌啲咩菜色 佢就話
“咁核突!” “咁濕熱”

有咩咁核突?
西蘭花炒帶子 點核突?
炆牛腩點核突?

個個食飯好似你咁喺碟餸度liu 黎liu 去就係核突喇