菲律賓姐姐

Mjhoho
|
我今年第一次請姐姐,因為之前無返工,有offer就諗住請人幫輕下,我同C6都要返工,我有時會出差,我自己煮飯,因為煮開C6亦都咀叼,屋企無小朋友無老人無寵物,亦唔洗佢去老人家屋企幫手,一來到 我見佢有三個小朋友都比wifi ,每一個星期日亦比佢放假,屋企4間房佢自己一間房,平時佢大概7點起身,夜晚8點之後就無野比佢做,日頭大部分時間我同C6都唔係屋企,車都唔洗佢洗,朋友個個話佢勁好做事緣今個星期我有特別事情同佢講可能無得放星期日,要調一調,佢來半年真係第一次,就開始成日問我幾時放呀,又突然問我可唔可以12月提前拎年假,聖誕節,我先覺的,原來真係唔洗對人太好,其實平日清潔還好,但開始交代野唔上心,呢頭講完就唔記得,我個人覺得已經算好輕鬆,但都唔上心,唔想續,想大家比點意見,謝謝
ruby_lam1024
|
不如請鐘點....D工人見你好人就會食住個勢....小心
YeungHT
|
自我感覺:你對佢態度笑笑口,一定會有嘢做錯,做完嘅嘢一定吾會好。
你對佢面無表情:做嘅嘢可以收貨
你面帶黑雲:佢交嘅貨會有八十分,自動自覺

但吾可以成日扮咁嘅表情,自己好攰

真心一句:雇傭關係一定要保持有一定的距離
yan315    發表於 18-9-21 11:22
wcpcelia    發表於 18-9-15 18:05
Mjhoho
|
回覆 ruby_lam1024 的帖子

係,大家都咁講,有時只係諗大家好,簡簡單單 唉鐘點有請過兩個,都係好hea,仲hea過姐姐所以唔諗,thx
Mjhoho
|
回覆 YeungHT 的帖子

完全同意,聽佢講之前係中東做埃及人雇主好惡又唔比假期,但我而家覺得對你好唔見識珍惜lor ,👋,Btw thx
ruby_lam1024
|
回覆 Mjhoho 的帖子

明白,同請工人一樣都係撞彩
Poyau
|
得寸進尺
sassyqueen
|
Mjhoho 發表於 18-9-15 17:38
回覆 ruby_lam1024 的帖子

係,大家都咁講,有時只係諗大家好,簡簡單單 唉鐘點有請過兩個,都係好hea,仲h ...

鍾點都係一樣激氣,第一個來抺地,晾衫用左3個鐘,第二個快手但好求其,第二個做左一次話要加人工。
suetfunglui
|
Mjhoho 發表於 18-9-15 15:49
我今年第一次請姐姐,因為之前無返工,有offer就諗住請人幫輕下,我同C6都要返工,我有時會出差,我自己煮 ...

工人唔會覺得係你放寬對佢好,佢會覺得應份,如果唔係要照顧小朋友我一定唔請工人,貼錢買難受!
Mjhoho
|
回覆 suetfunglui 的帖子

係,真係好多人咁講,現代做職場媽媽真係左右為難
abbc2015
|
suetfunglui 發表於 18-9-21 10:49
工人唔會覺得係你放寬對佢好,佢會覺得應份,如果唔係要照顧小朋友我一定唔請工人,貼錢買難受!
...

好認同!真係貼錢買難受!
真係好想唔請,但又要返工,得老人家湊小朋友,無工人幫真係唔得!
炒又唔係,叫我續佢我真係唔想!
suetfunglui
|
abbc2015 發表於 18-10-1 14:08
好認同!真係貼錢買難受!
真係好想唔請,但又要返工,得老人家湊小朋友,無工人幫真係唔得!
炒又唔係, ...

但請過個新姐姐又未必比而家好,所以都係煩
princesscupcake
|
你屋企無小朋友,無老人,無寵物
只請工人做清潔?
情願請鐘點, 吾使有個外人喺屋。