終於請到新工人

mrs.cashew
|
direct hire 緊個海外菲,預計12月左右到……

依家頭痕緊屋企果件菲(做左1.5年),我應該

1)預早一個月同佢講叫佢走(諗住話我自己唔做,自己湊返小朋友)比時間佢自己鍾意搵工又好,定幾時走又好………呢個想法諗住好來好去,唔想咁絕。但又怕佢係呢個月會玩野。

2)即日通知,補錢佢走。但好似絕左少少,同怕佢喊苦喊忽。

因第一次炒工人,唔知點做好……救意見,謝謝謝!
Ada姍姍
|
你覺得佢平時工作態度點?人好埋幫佢,早D講等佢可以早準備,但都只是早1.5-2個月姐
crabjan
|
mrs.cashew 發表於 18-9-15 16:30

我果個做左3年,都係將會炒,新姐姐應該10月中至尾到。
我都諗緊好唔好一個月通知佢,一嚟唔想賠比佢,二嚟佢d野多到一日無可能執得晒,我唔想執手尾。但都係怕佢玩野囉⋯⋯
Poyau
|

最好不要用自己湊這理由
1010k
|

即日炒,姐姐有錢收最開心

經驗之談

yingmi
|
要睇姐姐平時工作表現。若不是好好的話, 我會等新姐姐差不多到, 即炒。 其實佢地收多一個月都幾開心,而且我好怕佢地玩嘢, 係屋企拎左你D財物, 可能多個一個月人工。
wing1234
|
yingmi 發表於 18-9-21 10:31
要睇姐姐平時工作表現。若不是好好的話, 我會等新姐姐差不多到, 即炒。 其實佢地收多一個月都幾開心,而且我 ...

態度ok 就好來好去,態度差就即炒
rmm9852
|
crabjan 發表於 18-9-16 04:01
我果個做左3年,都係將會炒,新姐姐應該10月中至尾到。
我都諗緊好唔好一個月通知佢,一嚟唔想賠比佢,二 ...

係咪續約就表現差?
crabjan
|
rmm9852 發表於 18-9-22 02:32
係咪續約就表現差?

係呀⋯⋯續約之後開始間唔中黑面,電話越玩越過份,最近仲會塞住 headphone聽歌。但話佢博炒,佢又唔算喎,因為間唔中,唔知邊日佢心情好就好好笑容,表現好好,仲同我女玩。
aw07044780
|
crabjan 發表於 18-9-22 11:51
係呀⋯⋯續約之後開始間唔中黑面,電話越玩越過份,最近仲會塞住 headphone聽歌。但話佢博炒,佢又唔算喎 ...

我個個都係咁! (emoji)續了佢約, 完全博炒, 全程黑你面!
princesscupcake
|
係呀⋯⋯續約之後開始間唔中黑面,電話越玩越過份,最近仲會塞住 headphone聽歌。但話佢博炒,佢又唔算喎 ...

咁你都續約
crabjan
|
princesscupcake 發表於 18-9-23 02:47
咁你都續約

係續約之後先開始差
princesscupcake
|

但繼續用都吾好喎
crabjan
|
princesscupcake 發表於 18-9-23 12:48
但繼續用都吾好喎

所以咪將會炒囉
blackcurrant00
|

你點請direct hire?
mrs.cashew
|
blackcurrant00 發表於 18-9-25 01:21
你點請direct hire?

其實我都係喺d apps 度搵,搵岩佢地有中介幫你做手續,比起自己去agent度搵價錢差一大截呀!
1026fan
|

嘩咁似我果個,續完開始成日名正言順塞住耳做野,其他外來聲聽唔到,時而開心時而冇晒表情 呢幾日準備比信佢走,新姐姐就到
|

direct hire指定要經agent嗎
mrs.cashew
|
blackcurrant00 發表於 18-9-28 20:37
direct hire指定要經agent嗎

我請既係海外,所以比5000幾agent幫我整呀!
本地完約既就可以自己搞 。
|
mrs.cashew 發表於 18-9-28 23:11
我請既係海外,所以比5000幾agent幫我整呀!
本地完約既就可以自己搞 。

請問邊間agent?