留落日本,航班將會遲兩天飛

lingannabell
|
原本今天星期六航班回港,航空公司延至兩天後星期一,響日本返唔到嚟 算好臨時book咗間酒店 買左豐X旅遊保,吾知有冇得claim for delay,, 惡劣天氣原因,吾知有冇得claim,有人有經驗分享嗎
木土土
|
lingannabell 發表於 18-9-15 17:49
原本今天星期六航班回港,航空公司延至兩天後星期一,響日本返唔到嚟 算好臨時book咗間酒店 買左豐X旅遊保 ...

今天星期六香港天氣ok,為何要延後兩天?

mercurycc
|

邊間airline?你咩時間機?睇清楚保險條款,其實自己買左咩保障都唔知?
木土土
|
lingannabell 發表於 18-9-15 17:49
原本今天星期六航班回港,航空公司延至兩天後星期一,響日本返唔到嚟 算好臨時book咗間酒店 買左豐X旅遊保 ...

若係航空自己因應天氣怕影響營運而預先作出航班調動,咁不是因天氣惡劣不能起飛,應該旅遊保險唔cover
|
回覆 木土土 的帖子

可能航空公司驚今晚降落香港時因天氣惡劣land唔到
jannlly
|

睇番你份保單條款
木土土
|
lingannabell 發表於 18-9-15 20:42
回覆 木土土 的帖子

可能航空公司驚今晚降落香港時因天氣惡劣land唔到

所以要睇航空公司比客人既証明信,用咩原因,先知道保險是否cover 。

而暫時香港今日,機場無受天氣影響。
好似大部分航空公司,之前都係叫客人更改明天及後天航班。

原來班機係幾點到港?

|
回覆 mercurycc 的帖子

下晝三點由日本飛香港,朝早收到快X email 將延遲兩天,原因是惡劣天氣。幾年前有次搭俄航,delay 咗,不是因為惡劣天氣,claim到。
木土土
|
lingannabell 發表於 18-9-15 20:48

下晝三點由日本飛香港,朝早收到快X email 將延遲兩天,原因是惡劣天氣。幾年前有 ...

Delay保障範圍當然不只是包惡劣天氣。通常包惡劣天氣、工業行動及交通工具機件故障
|

條款似乎係話吾包事項:當買保險時已知當地天氣惡劣。
|
回覆 木土土 的帖子

快X 今早 send email 嚟話因天氣惡劣,班機會延遲到星期一飛
mercurycc
|
lingannabell 發表於 18-9-15 20:56

條款似乎係話吾包事項:當買保險時已知當地天氣惡劣。 ...
你幾時買?呢個重點。
木土土
|
lingannabell 發表於 18-9-15 20:58
回覆 木土土 的帖子

快X 今早 send email 嚟話因天氣惡劣,班機會延遲到星期一飛 ...

咁正常都claim到。

我網上見過有人話特登book包早午晚餐既酒店去claim insurance

|
回覆 木土土 的帖子

呢間豐X保險claim delay 好簡單,每 delay X 小時,賠$600,最高賠償額$xxxx. 有航空公司證明信,內提及延遲原因便可,吾知用email代替信可以否,因聽聞呢間快x航空吾會出信。又有朋友提醒,要留起呢兩日消費單據,住宿費,食單,交通費等,可能每間保險公司處理方法不同。
|

我九月頭買,天氣正常 ,冇颱風。
|
回覆 木土土 的帖子

所以朋友提醒留單據,見單才賠錢這是舊式處理方法,可能有d保險鈴司係咁做,有機會作弊。
木土土
|
lingannabell 發表於 18-9-15 21:46
回覆 木土土 的帖子

呢間豐X保險claim delay 好簡單,每 delay X 小時,賠$600,最高賠償額$xxxx. 有航空公 ...

更改行程額外住宿,同航班延誤,好多保險公司只會賠其中一項
MSAA
|
lingannabell 發表於 18-9-15 21:46
回覆 木土土 的帖子

呢間豐X保險claim delay 好簡單,每 delay X 小時,賠$600,最高賠償額$xxxx. 有航空公 ...

曾經試過搭快x 又係因惡劣天氣delay 12小時,我地憑email都claim到保險呀!
天山雪蓮
|
留日本okay la, 有玩有食。留菲或台就慘d,好多地方水浸
snoopybabe
|