想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

很幸運地一次促排就bingo左,但係過程中(中左OHSS,HCG倍翻不理想,孖胎有一個自然流失,流血流啡,宮頸息肉)真係整個孕期都擔驚受怕,現在37w了,襯bb未出世有時間,同各位jm分享一下,不是鼓勵大家返大陸睇醫生,而是想同大家講要睇岩醫生的重要性,另外bingo後都要多多注意。

13年開始m期好長,係16年6月加上非經期出血,黎左3星期m,出差時係日本睇婦科,
醫生話荷爾蒙影響,問我當時想唔想要bb,我話暫時唔想,只係想唔係黎m,
所以就開左避孕藥比我,佢叫我想生bb時,就停左佢就ok。

到上年3月左右開始停藥備孕,7月做左懷孕前檢查,發現有多囊,
原來係日本多囊唔係病,所以當時日本醫生無講。
停藥後,等左2個月先識黎m,開始睇中醫食中藥m都每個月識自己黎,
但玩紅d都見唔到有深粗,都係想睇埋西醫,
係網上睇下邊個醫生好,有好多人睇婦科/婦產科 或者係 仁安,
但發現好多婦科/婦產科,如果做促排追跡卵子都follow得唔太好,
開完藥無照,一係就係打完破卵針,無睇成功排到。
而好d的仁安出名的醫生需要預早成幾個月預約,做促排/iui價錢都唔平,
加上診所位置唔就腳,令我卻步。

當繼續做research睇到大陸的醫院,見到做ivf的成功率好高,
自己知自己事,都有考慮到最後手段做ivf,所以都順便睇埋d資料。
再繼續睇大陸的網站,睇到好多大陸人都推薦一位深圳的醫生,
都重猶疑梗去唔去的時候,考慮自己北上都近,同埋認識到一位香港jm,
都預約左睇果位醫生,我就的起心肝係網上預約。

到左預約果一日,係岩岩黎完m之後第1定第2日,
帶埋係香港化驗報告,同c6一早去到,睇醫生的掛號費只係22蚊人仔,
等左半個鐘左右就入去見醫生,醫生睇完個報告,
就話c6的精子還ok,開左幾份單比我去做檢查,
抽血,check胰島素,照輸卵管(價錢唔貴,衛生情況我覺得ok,只係無咩私隱)

大宅

回覆樓主

集齊晒d報告,就約左一星期後再醫生,
醫生話因為我每個月都識自己黎m,所以都唔算嚴重,
所以開左糖尿藥比我叫我食完2個月再去搵佢,
食左1個月,因為感冒所以停左中藥,
點知一停左中藥,就唔識黎m,於是又去見醫生,
醫生話要照下超聲波睇下會唔會黎m,照完拎住個report再見醫生,
醫生話唔會識得自己黎m,開左達英比我,
叫我食完黎m第3日再上去抽血check性激素6項。

食完達英第4日黎m,黎m的第3日就上去抽血,
等左2個左拎住個report又去見醫生,醫生話雖然激素有d高,
但都可以試下促排先,醫生開左5日排卵藥,
食完再返去照下,食完5日返去照,無咩反應,
開頭覺得好失落,但原來醫生開的劑量係好低,
基本上好多人食完都係無反應,醫生就再開左5日排卵針,
第一支係醫院打,之後4支就叫c6幫我打,打完依4支又返上去照,
情況大得好慢,每邊卵巢有一粒,於是醫生再開多5支排卵針,
由於深圳醫院8am就開始營業,所以都唔洗請假,
照超聲波加見醫生8:45AM就走得,趕返落去返工(因為公司返10點),
都唔算係好貧撲。打完5支排卵針,又再一早返上去照超聲波,
今次係主診醫生幫我照,一邊有2粒,一邊有1粒,
但可能由於監測得唔夠密,所以更加谷大左d卵,照到依3粒都偏大,
醫生話夠大啦,可以打破卵針,醫生提醒打完的第2晚及第3晚同房,
第4日就返黎照下排左未。因為打左破卵針,我覺得個子宮勁谷又漲,
但都唔理得咁多,我同c6除左打完破卵針果晚無dodo外,之後果3晚都dodo,
dodo時有用助孕潤滑劑,c6果幾日有食蠔雞子,dodo前飲咖啡(jm提醒),
到第4日再返醫院照下排左未,點知卵巢入面,每邊有2粒好大又未排的卵泡,
醫生的解釋係唔知有無排,叫我食多d蛋白質同飲冬瓜湯,
開左一d安胎的中成藥同埋孕酮片,叫我2星期後返來抽血驗孕。

待續

大宅

回覆樓主

直覺話比我知,係無排,我返到屋企狂喊,因為又不停上網睇資料,
原來真係有人打左破卵針,都唔識排的。
c6不停安慰我,話下次再試過,試多2年唔得就ivf,
因為之前上網識果個多囊的jm同埋我介紹左我有多囊的大嫂去睇,
都一次促排就bingo左,而且佢地返去照的時候,都係話排左,
而我得到醫生的答案係唔知有無排,雖然唔知有無排,
我都係打完破卵針的第6日開始食5日菠蘿酶幫助著床。

點知,打完破卵針的一星期後,連續幾晚準時m痛醒,
由於要等第5日先可以預約到深圳個醫生,但去到第4日忍唔住去左急症室,
因為我懷疑自己中左ohss,去到同急症室醫生講,問佢可唔可以抽血驗孕,
佢竟然同我講驗尿都好準,因為我m痛,佢重叫我照x ray,當然我拒絕左。
見到急症室醫生咁樣,我都只能夠等第2日去睇深圳個醫生。
到左第2日一見到醫生就講左個情況,佢就話係中左ohss,
開左單比我抽血驗孕,結果超快只係等個半鐘,
拎住要結果,見到HCG14(2w6),真係唔敢相信,拎住個report,
又返去見醫生,醫生話係BINGO,叫我4日後再返去抽血,
開左中成藥的安胎藥比我返去安胎。
4日後再返去抽血,HCG267(3w3)倍翻結果ok,但ohss狀況持續,
所以都係4日後要再去覆診,4日後再去抽血HCG796(4w),醫生話倍翻不理想,
再抽血驗D2聚,結果出到黎顯示因為子宮血栓問題,子宮供血不穩所以hcg倍翻不好。
醫生於是開左肝素針比我返屋企打,每日打一支打落肚皮,打一個星期,
由於每日打針的關係hcg應該有升,所以ohss徵狀愈來愈辛苦。

《待續》

複式洋房

rec 發表於 18-9-15 19:54
直覺話比我知,係無排,我返到屋企狂喊,因為又不停上網睇資料,
c6 ...

請問邊間醫院丫?

複式洋房

c6 ...

我都係多囊,想知後來點?

大宅

請問邊間醫院,同咩(emoji)Ohss?

大宅

Nicole14896 發表於 18-9-16 19:00
請問邊間醫院丫?
pls chk pm

大宅

yuyuyan 發表於 18-9-25 23:27
我都係多囊,想知後來點?
後來都好長篇,
但上個月尾都順利生左女女啦

別墅

rec 發表於 18-10-12 23:54
pls chk pm

樓主,我都想知邊間醫師同邊個醫生呀
謝謝

大宅

rec 發表於 18-9-15 19:49
很幸運地一次促排就bingo左,但係過程中(中左OHSS,HCG倍翻不理想,孖胎有一個自然流失,流血流啡,宮頸息 ...
恭祝順利生產!請問係邊間醫院邊個醫生呀?thanks ~

複式洋房

c6 ...

樓主,我想知邊間醫院同醫生吖
麻煩PM
謝謝你

複式洋房

rec 發表於 18-9-15 19:49
很幸運地一次促排就bingo左,但係過程中(中左OHSS,HCG倍翻不理想,孖胎有一個自然流失,流血流啡,宮頸息 ...

可以俾大陸醫院醫生資料我嗎?謝謝

大宅

wyimw 發表於 18-10-15 00:23
麻煩PM
謝謝你

Pls chk pm

洋房

c6 ...

請問菠蘿酶係咩來?

大宅

cherryy 發表於 18-10-16 00:40
請問菠蘿酶係咩來?
幫助著床的
dodo完第5日開始每日早上空肚食250mg
連續食5日

https://hk.iherb.com/pr/Source-Naturals-Bromelain-600-GDU-Gram-500-mg-120-Tablets/963?gclid=Cj0KCQjw9ZDeBRD9ARIsAMbAmoYZ_2mlvqpS5TpgkUZ0khmtjoL2nS_25rGTrcq9nN6ErhJOgkdAWIwaAu_IEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

洋房

rec 發表於 18-10-16 14:48
幫助著床的
dodo完第5日開始每日早上空肚食250mg
連續食5日

除網上邊度有得賣啊?

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

麻煩PM
謝謝你