租客養猫或狗

00marylee
|

請問租客養猫或狗對業主間屋有咩影響?
請分析? 因我從來未養過寵物
會唔會周圍有尿味?

我間屋係全新裝修的,剛剛同佢簽約,講明唔可以養寵物,但發現佢有養

我可以點做? 佢應該係有養貓的
tygbearb
|
木地板有機會有尿漬、冷氣機會有動物味、會抓爛牆。

主要睇下你個租客有無責任心,有責任心既,一定會退租前整返好間屋。無責任心既,無貓狗都會破壞架屋。
00marylee
|
tygbearb 發表於 18-9-15 22:44
木地板有機會有尿漬、冷氣機會有動物味、會抓爛牆。

主要睇下你個租客有無責任心,有責任心既,一定會退租 ...

我用木紋磚
tygbearb
|
00marylee 發表於 18-9-15 22:46

我用木紋磚

磚就唔會有尿漬,最嚴重都係會花,不過就算養大狗都機會唔大
Poyau
|
警告租客違反租約
00marylee
|
Poyau 發表於 18-9-16 12:08
警告租客違反租約

可以點警告佢租客違反租約?
點保障自己?
因為剛簽臨時租約,我係社交網上見到佢有養一隻猫,簽臨時租約前已講明唔可養寵物,因個單位係全屋新裝修,過幾日先簽正式租約
sinohk33
|
大廈公契比唔比養狗?

最緊要唔好滋擾到鄰居,會比人投訴。
funlaw
|
貓通常唔會抓牆,會抓貓抓架or 板
kayer
|
我自己養過貓,但我好好彩,我養過既貓都好乾淨唔會點柯尿。
但有d公貓發情真係會亂柯,陣味好難除。。
之前有朋友生左貓仔,d貓仔唔係好識區貓砂四周圍角落亂柯,好難去味
小小馬奇朵
|
上手租客養貓
地方住得非常乾淨
但窗簾、冷氣機隔塵網好多貓毛
Happybabyhbb
|
00marylee 發表於 18-9-18 08:42

貓好d,感覺上比較懶,唔出街,乾淨d
cinda72.
|
00marylee 發表於 18-9-18 08:42

即係佢都未入住,未肯定有冇養啦
新秦先生
|
我就會借管理處過橋,叫佢地攪攪個租客先,然後我就扮收到管理處通知,哎呀而家咁咁咁呀~但本身你要有編劇天份先得.
shinku
|
00marylee 發表於 18-9-15 22:40
請問租客養猫或狗對業主間屋有咩影響?
請分析? 因我從來未養過寵物
會唔會周圍有尿味?

我自己有貓貓,老實講,如果養得好,貓真係無乜味的,
狗一定會有體臭,日日同佢沖涼都有味,
但貓健健康康正正常常又絕左育,勤清貓砂既話,
其實真係唔會有味。

抓野,通常貓最多都係抓傢俬,就算有貓抓板都好難避免傢俬 100% 無事,
但牆真係好小數貓先會看。

貓毛就真係會多,就算勤清楚都會有,
不過好睇租客啦,如果個租客係污糟既話,
塵多同貓毛多都無分別。

不過樓上 jm 講得岩,
大廈公契本身比唔比養架?
等陣佢養攪到你上身就麻煩,
不過真心覺得養貓既話養得好又真係唔會點影響到人同間屋既
bemiu_uncha
|
Happybabyhbb 發表於 18-9-18 10:49
貓好d,感覺上比較懶,唔出街,乾淨d

狗狗出街都可以好乾淨,主要係個主人會唔會善後,唔好成日覺得狗要出街就會污糟。
bemiu_uncha
|
shinku 發表於 18-9-18 11:28
我自己有貓貓,老實講,如果養得好,貓真係無乜味的,
狗一定會有體臭,日日同佢沖涼都有味,
但貓健健康 ...

狗有體臭呢樣嘢,其實都要視乎狗種,唔係每隻狗都有體臭,所以請唔好標籤狗一定會有體臭。
Happybabyhbb
|
bemiu_uncha 發表於 18-9-18 11:34
狗狗出街都可以好乾淨,主要係個主人會唔會善後,唔好成日覺得狗要出街就會污糟。
...

無話狗dirty喔 我係外國有養狗架
bemiu_uncha    發表於 18-9-18 11:57
jasmineoj
|

重複 地裂
jasmineoj
|
貓真係好少有味,除非個主人連貓砂都可以成星期唔換

chonglulu
|
一定有味,我從來不租比有寵物,保障自己,因為就算走了都有陣味,如果下手不是pet lover就難搞了