自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

我自己都有養狗,狗仔會自己去尿墊大小便,每次用完就會換,唔係抱狗出門,隔離屋都唔知我地養狗。租過幾多單位,完租後無人投訴,清乾淨返番業主,狗又唔抓牆又唔咬野,其實好睇租客人品好唔好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

抓牆、痾尿係牆腳線、咬木
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

00marylee 發表於 18-9-15 22:40
請問租客養猫或狗對業主間屋有咩影響?
請分析? 因我從來未養過寵物
會唔會周圍有尿味?

好睇主人點教,我有兩貓,以前租樓最業主初初都好担心我貓周圍抓,弄花牆紙木傢俬。因隻貓跟左我好多年,除抓木板外,甚麼不抓,亦好愛乾淨。我同業主担保我隻貓抓花的,我全賠。
最终,我隻貓一件也没有弄花,反而係賓姐粗手粗腳,成日用吸塵機撞來撞去,刮花了業主房門框。我話賠,業主又覺得呢係d正常wear and tear無問題

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

養過寵物的屋會留有一陣氣味

子爵府

會唔會周圍有尿味?

你唔會知佢點養,我貓狗都養過養緊,係可以搞到間屋好臭好爛又得,乾淨過冇寵物嘅屋企亦常見!

以你問貓,有d寵主係比普通家庭更衛生,因為已慣左每日吸塵(多毛)清潔。

但貓都要留意,天性會抓野,自己屋企幾雙貓各有性格,有d真係冇人管就抓傢俬,尤其係梳化、或人做皮類、軟膠類,用大型嘅貓樹係幾有效防止抓傢俬方法,但貓主會唔會做係重點(因為貓樹阻地方、太細又未必work)。
至於貓就較少會臭

寶石宮

2023年兔年勳章

00marylee 發表於 18-9-18 13:34
有咩方法可以保障我收樓時有損毀可以叫佢倍錢?
或在按金扣?

租約完 睇咗樓 才退按金

大宅

Jasmine-4711 發表於 18-9-18 14:27
你可否加一句,如租客養貓狗,係毁约行為,一個月內要迁出。如在死约期內因此要搬,亦要俾夠一年租。
...

唔知重可唔可以比我咁加,
但其實我都講明咗,我用WhatsApp 問經紀佢地有無養寵物,佢回覆答我他們無養寵物,其實個租客都知我唔會租比有寵物人,但佢地都要咁做,如果我而家問佢地佢地係唔會認嫁,因為臨約已簽。
我想問在到時完約收樓,點保障自己?

大宅

Poyau 發表於 18-9-18 17:50
租約完 睇咗樓 才退按金

租約完,如果睇樓時有抓爛牆,抓爛櫃門,同好大陣味

可以點扣錢法按金?
佢地可能到時又唔認係寵物整,
唔會賠償或唔比扣按金?

我怕收返單位抓爛牆,抓爛櫃門,同好大陣味

男爵府

回覆樓主:

我本身有養貓,味唔覺好大如有可以用除味劑開一两日都d味走,係d傢俬牆有抓痕,如介意咪聯絡返租客係租約加返損壞由租客負責

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

00marylee 發表於 18-9-18 17:58

唔知重可唔可以比我咁加,

冇得保障,如大廈公契不准養,管理員會叫你一係趕走寵物,一係訂契。有朋友試過,不過因狗成日吠,投訴太多,管理處唔可以唔做野。一般管理員都係隻眼開隻眼閉

大宅

cameo 發表於 18-9-18 16:52
你唔會知佢點養,我貓狗都養過養緊,係可以搞到間屋好臭好爛又得,乾淨過冇寵物嘅屋企亦常見!

以你問貓 ...

可以點扣錢法按金?
佢地可能到時又唔認係寵物整,
唔會賠償或唔比扣按金?

傢俬我就唔怕,因為唔包傢俬

我怕抓爛牆,抓爛櫃 (因為我個度好多櫃)
門,冷氣機,同好大陣味

大宅

Jasmine-4711 發表於 18-9-18 18:14

冇得保障,如大廈公契不准養,管理員會叫你一係趕走寵 ...

佢養個隻係猫,好難用公契呢樣話佢,因為佢可以唔帶佢出門,無人知佢養!

翡翠宮

回覆樓主:

加多句,如因養寵物造成對装修的破壞,由住客承担環原費用(在按金扣)

猫狗係會抓牆及門等,有抓痕

翡翠宮

00marylee 發表於 18-9-18 18:19
佢養個隻係猫,好難用公契咩樣話佢,因為佢可以唔帶佢出門,無人知佢養!
...

但抓爛裝修要賠,牆係小事,佢搬你都要油。但門及地腳線或地柜門有抓痕係冇得遮醜。象徵式都要賠少少。

但你可加條款嗎?佢不可以當自然損耗甩身

象牙宮

回覆樓主:

可能抓門,唔勤力消潔地方一定一屋尿味!

侯爵府

會唔會周圍有尿味?

其實好睇你個租客點對你間屋,如果個租客係乾淨企理,基本上問題不大,但如果個租客好無公德,不論佢有冇養寵物都會攪到間屋殘晒。 如果你真係咁介意佢養寵物,不如趁未簽約時攪清楚,令願搵過第二個租客好過。

禁止訪問

子爵府

00marylee 發表於 18-9-18 18:17

可以點扣錢法按金?

我只知有個養狗朋友,佢租邊度都整臭間屋,因為佢隻狗喺牆邊傢俬fer尿,但完全冇賠!各有各講,有時電器各樣維修延誤又影響租客等等,最終未見呢個朋友賠過乜野!
如樓上建議,你係介意、兼新裝修,又已肯定對方有寵物,就揀其他租客最直接了。

我d貓冇抓牆、冇抓門,但勁like抓軟皮、軟膠,所以我用貓樹,我長開冷氣,間屋會乾爽好多,自然少機會有味(每日有吸塵、拖地)。但唔代表每個貓主係咁!

貓好少周圍痾,主要用咩貓砂,$30有包,$130又有包,如果佢用d吸味弱嘅砂、平時全家返工返學全日冇人,冇開冷氣(即使只有貓在家),又焗又少清潔,咁預左間屋多數有味。

大宅

cameo 發表於 18-9-18 19:12
我只知有個養狗朋友,佢租邊度都整臭間屋,因為佢隻狗喺牆邊傢俬fer尿,但完全冇賠!各有各講,有時電器各 ...

但如果我而家我話唔簽租約,唔租比佢,我諗我要比兩邊雙方經紀費??
而且個租客唔會認佢將來入住我個度都會養!

珍珠宮

王國教室勳章

小小馬奇朵 發表於 18-9-18 09:39
上手租客養貓
地方住得非常乾淨
但窗簾、冷氣機隔塵網好多貓毛

我試過搬開雪櫃,櫃,洗衣機,貓毛多到可以織到幾隻大貓出來。
租客已好有品,但都有好多貓爪痕。

首頁

尾頁

跳至